schimbare nume -cum?

schimbare nume -cum? | Autor: daniella4

Link direct la acest mesaj

O prietena mi-a zis o poveste oarecum incredibila:
- are un copil si, cum la data nasterii copilului nu avea 9 luni de la divort, copilului a primit automat numele fostului sot
- a avut loc un proces de paternitate in urma caruia a rezultat o hotarare judecatoreasca in care se stipula ca fostul sot nu e tatal copilului
- tatal copilului s-a dus la starea civila sa-si recunoasca copilul. Foarte promti li s-a eliberat un alt certificat de nastere (totul a durat 5 minute!!) dar cu prenumele tatalui gresit (lipseste o litera pt ca asa i s-a eliberat BI de la politie si nimeni nu a observat nimic timp de vreo 3 ani
- la intrebarea cum sa faca sa i se elibereze alt certificat de nastere copilului (dupa ce sotul va intra in posesia altui BI cu numele corect) li s-a spus ca e vorba de schimbare de nume si toata procedura dureaza vreo 3 luni.

Mie una nu mi-a venit sa cred. Am cautat ceva informatii pe net legate de legislatia pe care o folosesc functionarii de pe la starea civila dar n-am gasit nimic.

E vorba de modificarea unei singure litere a numelui tatalui de pe certificatul de nastere a copilului si atat!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Initial creeata de daniella4

O prietena mi-a zis o poveste oarecum incredibila:
- are un copil si, cum la data nasterii copilului nu avea 9 luni de la divort, copilului a primit automat numele fostului sot
- a avut loc un proces de paternitate in urma caruia a rezultat o hotarare judecatoreasca in care se stipula ca fostul sot nu e tatal copilului
- tatal copilului s-a dus la starea civila sa-si recunoasca copilul. Foarte promti li s-a eliberat un alt certificat de nastere (totul a durat 5 minute!!) dar cu prenumele tatalui gresit (lipseste o litera pt ca asa i s-a eliberat BI de la politie si nimeni nu a observat nimic timp de vreo 3 ani
- la intrebarea cum sa faca sa i se elibereze alt certificat de nastere copilului (dupa ce sotul va intra in posesia altui BI cu numele corect) li s-a spus ca e vorba de schimbare de nume si toata procedura dureaza vreo 3 luni.

Mie una nu mi-a venit sa cred. Am cautat ceva informatii pe net legate de legislatia pe care o folosesc functionarii de pe la starea civila dar n-am gasit nimic.

E vorba de modificarea unei singure litere a numelui tatalui de pe certificatul de nastere a copilului si atat!!!

Daniella si Alexis 18 nov 2004

"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta"

Este o schimbare de nume pe cale administrativa (de fapt, indreptarea unei erori), nu stiu de ce ar dura atat.
Dupa ce obtine o carte de identitate corecta, tatal va merge la Oficiul starii civile si, pe baza unei cereri, se schimba si numele copilului. In registru se mentioneaza schimbarea numelui de familie al tatalui, si, pe cale de consecinta, al minorului.
Cred ca exista si o taxa de timbru, de cativa lei.
De la Biroul de evidenta informatizata a persoanei sa ceara si o hartoaga doveditoare a anularii, respectiv eliberarii unei noi CI (oricum, identificarea se face pe baza CNP).

Si ca sa nu mai cauti: Ordonanta 41/2003, vezi art. 4 alin.2 (aprobata prin legea 323/2003, unul dintre actele normative care modifica si completeaza Legea 119/96 cu privire la actele de stare civila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Multumesc, Loma.
Gresala de indreptat era o litera minus in prenumele tatalui, adica in loc de Victorian Iulian, aparea in BI ca Victoran Iulian, prenume care a fost trecut ca atare pe certificatul de nastere al copilului!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by daniella4

Multumesc, Loma.
Gresala de indreptat era o litera minus in prenumele tatalui, adica in loc de Victorian Iulian, aparea in BI ca Victoran Iulian, prenume care a fost trecut ca atare pe certificatul de nastere al copilului!

Daniella si Alexis 18 nov 2004

"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta"

E acelasi lucru.

Mergi la inceput