structura cartii funciare
Ma poate ajuta cineva cu: Structura cartii funciare si elementele componente ale cartii funciare?
Vreau sa particip la un concurs din cadrul OCPI si am ca tematica si subiectul de mai sus, iar pe net nu prea am gasit. Daca cineva ma poate ajuta as fi recunoscatoare.
Multumesc
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de diana11
Ma poate ajuta cineva cu: Structura cartii funciare si elementele componente ale cartii funciare?
Vreau sa particip la un concurs din cadrul OCPI si am ca tematica si subiectul de mai sus, iar pe net nu prea am gasit. Daca cineva ma poate ajuta as fi recunoscatoare.
Multumesc
Structura Cartii funciare (care, in treacat fie spus, este doar un sistem de registre) este reglementata de Legea nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare.
Textul a fost supus mai multor modificari (Legea 78/2002, Legea 247/2005, 400/2004).
Eu iti dau textul punctual, dar daca nu citesti cel putin ce am scris mai sus, cred ca nu-ti foloseste la nimic.
- Cartea funciara este alcatuita din titlu, indicand numarul ei si numele localitatii in care este situat imobilul, precum si din trei parti:
A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numarul de ordine si cel cadastral al fiecarui imobil;
b) suprafata terenului, categoria de folosinta si, dupa caz, constructiile;
c) amplasamentul si vecinatatile;
d) valoarea impozabila.
B. Partea a II-a, referitoare la inscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum si mentionarea inscrisului pe care se intemeiaza acest drept;
c) stramutarile proprietatii;
d) servitutile constituite in folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face in titlu, in partea I sau a II-a a cartii funciare, cu privire la inscrierile facute.
C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinta, abitatie, servitutile in sarcina fondului aservit, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la drepturile reale inscrise in aceasta parte;
c) sechestrul, urmarirea imobilului sau a veniturilor sale;
d) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face cu privire la inscrierile facute in aceasta parte. Datele din cartea funciara pot fi redate si arhivate si sub forma de inregistrari pe microfilme si pe suporturi accesibile echipamentelor de prelucrare automata a datelor. Acestea au aceleasi efecte juridice si forta probatoare echivalenta cu inscrisurile in baza carora au fost redate.
Daca ai nelamuriri cu privire la termeni, principii sau concepte, contacteaza-ma pe PM.
Editez pentru a opina ca subiectul tine, cred, de Legislative. Nu s-ar putea muta?
Lona spune:
quote:
Originally posted by diana11
Multumesc Lona,mi-ai fost de mare ajutor.
Succes la examen!!!