AJUTOR-imi face transfer sefu!!!
Salut,
Vreau si eu sa va intreb ceva,am aflat recent ce urmeaza sa faca seful meu,si m-am socat.
Deci,lucrez la un patron care are mai multe societati. Acum in octombrie s-a gandit sa falimenteze una dintre ele, chiar cea la care am eu contractul si cartea de munca. Nu e problema,ca ma transfera la o alta firma,tot de-a lui,si (probabil)fara intrerupere.
Intrebarea este: pentru indemnizatie,trebuie sa avem 12 luni contributie la stat,indiferent cum,sau trebuie sa avem 6 luni,sau toate 12 IN ACEEASI FIRMA????Si inca ceva...firma la care sunt momentan,si care se va inchide,nu are platite darile la stat...CAS, somaj,tot ce trebe...in cazul asta,eu voi putea lua indemnizatia aia?????Ce vina am eu ca el nu si-a platit taxele?eu am muncit,si cartea mea de munca dovedeste asta.....Dati-mi si mie o mana de ajutor,ca m-a apucat disperarea...ma bucuram ca n-o sa am probleme,aveam mai mult de 12 luni vechime...ma gandeam ca o sa fie totul OK,dar.......
Adriana S.
-22sapt- BIANCA
acte
bebe evolueaza
www.flickr.com/photos/adryana_4u/1463655291/in/photostream/" target="_blank">burtica de 22 saptamani
www.flickr.com/photos/adryana_4u/1468720937/in/photostream/" target="_blank">Bianca-22sapt.
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de Adryana_4u
Salut,
Vreau si eu sa va intreb ceva,am aflat recent ce urmeaza sa faca seful meu,si m-am socat.
Deci,lucrez la un patron care are mai multe societati. Acum in octombrie s-a gandit sa falimenteze una dintre ele, chiar cea la care am eu contractul si cartea de munca. Nu e problema,ca ma transfera la o alta firma,tot de-a lui,si (probabil)fara intrerupere.
Intrebarea este: pentru indemnizatie,trebuie sa avem 12 luni contributie la stat,indiferent cum,sau trebuie sa avem 6 luni,sau toate 12 IN ACEEASI FIRMA????Si inca ceva...firma la care sunt momentan,si care se va inchide,nu are platite darile la stat...CAS, somaj,tot ce trebe...in cazul asta,eu voi putea lua indemnizatia aia?????Ce vina am eu ca el nu si-a platit taxele?eu am muncit,si cartea mea de munca dovedeste asta.....Dati-mi si mie o mana de ajutor,ca m-a apucat disperarea...ma bucuram ca n-o sa am probleme,aveam mai mult de 12 luni vechime...ma gandeam ca o sa fie totul OK,dar.......
Adriana S.
-22sapt- BIANCA
acte
bebe evolueaza
www.flickr.com/photos/adryana_4u/1463655291/in/photostream/" target="_blank">burtica de 22 saptamani
www.flickr.com/photos/adryana_4u/1468720937/in/photostream/" target="_blank">Bianca-22sapt.
12 luni fara intrerupere, nu conteaza in cate firme.
Dar:
Ce este acela transfer? Aceasta notiune nu mai exista in dreptul muncii.
Trecerea de la un angajator la altul (chiar daca firmele apartin aceleiasi persoane) se face prin incetarea contractului la una si semnarea altuia la cealalta firma. Mai exista vatianta detasarii dintr-o parte in alta, pe perioada determinata.
Deci cum te "transfera?"
Cat priveste plata contributiilor, asta nu e treaba ta. Si oricum, e vorba de viramentul contributiilor tale, aferente sariului tau, nu de cele ce revin angajatorului.
Adryana_4u spune:
Banuiesc ca o sa imi dea sa semnez contract la noua firma...nu transfer,asa am zis eu,nu il luati ca si termen din lege.
Cu platile catre stat tot n-am inteles...fetele de la contabilitate mi-au zis ca pt firma care se va inchide nu s-au mai platit toate cele din luna iulie.....in ce situatie ma aflu eu?
Adriana S.
-22sapt- BIANCA
acte
bebe evolueaza
Lona spune:
quote:
Originally posted by Adryana_4u
Banuiesc ca o sa imi dea sa semnez contract la noua firma...nu transfer,asa am zis eu,nu il luati ca si termen din lege.
Cu platile catre stat tot n-am inteles...fetele de la contabilitate mi-au zis ca pt firma care se va inchide nu s-au mai platit toate cele din luna iulie.....in ce situatie ma aflu eu?
Adriana S.
-22sapt- BIANCA
acte
bebe evolueaza
Darile nu sunt problema ta. Probabil se va declansa procedura de faliment si datoriile se vor plati conform acestei situatii.
Inainte de a semna un contract nou, vezi inainte cum il inchei pe cel vechi. Adica, daca va propune demisia, asigura-te inainte de a depune cererea ca ai pe masa celalat contract. Altfel, poate "uita" sa te angajeze dincolo, si dupa demisie nu mai dreptul la somaj, deci iti va fi afectat stagiul de cotizare.
Daca vei fi concediata va urmare a inchiderii sau falimentului, cu toti pasii aferenti, atunci intri in somaj, care se "socoteste" la cele 12 luni de cotizare.
Oricum, inainte de a discuta de un nou contract, trebuie sa primesti o decizie referitoare la cel vechi.
Adryana_4u spune:
Mi-a mai zis acum cineva,la fel ca voi,ca trebuie doar sa am stagiu de 12 luni de cotizare ,nu conteaza la cate firme,fara intrerupere.
Ce m-a socat iarasi este ca mi-a spus aceeasi persoana ca pentru concediu(pre sau post natal) trebuie sa am 6 luni lucrate la aceeasi firma....pai eu nu mai apuc 6 luni...asta inseamna ca nasc la munca?adica nu mai pot intra in nici un concediu daca vreau indemnizatie?Este posibil????Lamuriti-ma,va rog!!!
Adriana S.
-22sapt- BIANCA
acte
bebe evolueaza
Lona spune:
quote:
Originally posted by Adryana_4u
Mi-a mai zis acum cineva,la fel ca voi,ca trebuie doar sa am stagiu de 12 luni de cotizare ,nu conteaza la cate firme,fara intrerupere.
Ce m-a socat iarasi este ca mi-a spus aceeasi persoana ca pentru concediu(pre sau post natal) trebuie sa am 6 luni lucrate la aceeasi firma....pai eu nu mai apuc 6 luni...asta inseamna ca nasc la munca?adica nu mai pot intra in nici un concediu daca vreau indemnizatie?Este posibil????Lamuriti-ma,va rog!!!
Adriana S.
-22sapt- BIANCA
acte
bebe evolueaza
Stagiul de cotizare nu tine cont de angajator. Singura conditie este sa nu fie intrerupt.
Problema ta acum ar trebui sa fie cum treci de pe o firma pe alta.
marius spune:
Un sfat amical. Fa-ti angajarea prima data sa ai contractuil semnat si vizat de ITM si apoi vezi de decizia de desfacere a vechiului (actualului) contract de munca.
Ceva de genul Contractul nr. X din data Y incepand cu data T vei incepe activitatea
Decizia A din data B incepand cu data T inceteaza contractul M.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
Un sfat amical. Fa-ti angajarea prima data sa ai contractuil semnat si vizat de ITM si apoi vezi de decizia de desfacere a vechiului (actualului) contract de munca.
Ceva de genul Contractul nr. X din data Y incepand cu data T vei incepe activitatea
Decizia A din data B incepand cu data T inceteaza contractul M.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Pagina legislativa
Din pacate, nu cred ca se poate. Desteptii astia de la ITM au o baza de date suficient de bine pusa la punct (dupa CNP) si nu iti admit inregistrarea a doua contracte de munca concomitent.
Deciziile de desfacre se inregistreaza la ITM intai, deci nu merge sa semnezi unul nou fara sa vada ei cum termini cu primul contract intai.
megbeng spune:
e imposibil sa nu ai dreptul la concediu medical..eu am nascut cam la 40 de zile de la incheierea contractului de munca si am avut pre si postnatal, in total 126 de zile
meg,dematei(9.02.2007)
marius spune:
Oooo dar nu asa. Exista preaviz. Sa zicem ca data de 18 octombrie ar fi data cheie. Ok. Se face un contract de munca ce intra in vigoare din data de 18 chiar daca este incheiat azi. Singura restrictie este ca data incheierii sa fie cu cel putin 1 zi inainte de intrarea in vigoare. Simultan se face o decizie de incetare cu data incetarii 18. E legal si permis si posibil. Daca as vrea sa fiu scupulos pot sa fac un act aditional (repet nu este necesar ce zic acum dar asa ca sa fac pe nebunul deci un act aditional de reducere a normei de lucru la 1/2 deci de la 8 la patru ore. Simultan inchei un contract pe o alta firma cu timp partial de 1/2 norma adica 4 ore. Inchei primul contract prin decizie si facun act aditional de majorare a normei de lucru de la 4 la 8ore. Se poate face orice combinatie multipla de 2 adica 2,4,6 ore Dar repet se poate merge si pe prima varianta.
Este admis sa ai mai multe locuri de munca dar sa nu depaseasca 12 ore deci 1+1/2 norma de lucru.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Pagina legislativa