Casa Legea 112

Casa Legea 112 | Autor: Chuny

Link direct la acest mesaj

As dori sa stiu daca se poate cumpara o casa cu legea 112 in Romania ? Ce varianta legala ar fi pt o casa pt care legea expira peste doi ani. Ce probleme pot aparea ?

Multumesc anticipat de raspuns.

Nasterea ariciului junior Pozele mele Poze cu noi si Vladimir

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Initial creeata de Sibylle

As dori sa stiu daca se poate cumpara o casa cu legea 112 in Romania ? Ce varianta legala ar fi pt o casa pt care legea expira peste doi ani. Ce probleme pot aparea ?

Multumesc anticipat de raspuns.

Nasterea ariciului junior Pozele mele
Poze cu noi si Vladimir

Legal nu prea ai ce face, eventual o promisiune de vanzare sau un pact de preferinta. Asta nu te face proprietar insa, ci doar iti garanteaza (oarecum) ca tu vei fi cumparatorul.
Sigur ca ii poti da banii si te muti acolo, dar actele legale se vor incheia abia la trecerea termenului.
Prima problema care poate aparea: ca in intervalul asta sa se demonstreze ca chiriasul si-a cumparat casa ilegal (cu rea-credinta). Sau sa apara proprietarul caruia i s-a confiscat abuziv casa, s-o revendice si s-o obtina. teoretic, poti verifica daca a fost revendicata (termenul pe Legea 10/2001 a trecut, la fel pe Legea 247/2005). Dar nu poti controla eventualele procese care ar putea exista intre fostii proprietari si actualii proprietarii. Pierzi banii atunci, pentru ca, legal, vanzarea-cumpararea nu s-a produs.

Eu nu te-as sfatui sa iei o asemenea casa inainte de termen (sunt sute de procese in acest sens).
Si inca ceva: probabil ca stii ca pe Legea 112 fostii chiriasi au cumparat doar constructia, nu si terenul de sub ea, care se afla doar in folosinta pe durata existentei acesteia. Am avut o astfel de situatie, casa era o ruina, notarul nu si-a facut treaba si n-a informat cumparatorul ca terenul nu-i apartine. A daramat casa, si cand sa obtina autorizatia pentru una noua, a constatat ca nu are teren.Cu regret iti spun ca a pierdut in instanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Raspunsul este foarte pertinent , mai pot sa adaug doar atat - exista notari care au facut si fac in continuare acte de vanzare-cumparare dar nu le vei intabula ( deci nu pot fi opozabile unor terti )Teoretic vanzatorul poate sa mai aiba sau sa mai faca n acte ca si cel incheiat cu tine caz in care dupa expirarea termenului de 10 ani o sa fiti in pozitia unor actuni de comparare a titlurilor detinute .
Daca e o casa la care a expirat termenul , poti sa o cumpari dar ramane problema cu terenul , nu sunt deocamdata reglementari juridice clare pentru terenul din curtea ta de ex.

Daca pretul te tenteaza foarte tare , macar verifica la PMB daca nu sunt cereri de revendicare facute pt. imobil , actiuni in instanta , fa un istoric de rol ca sa vezi in ce circumstante a fost nationalizata , eventual si la Evidenta Proprietatii la PMB
Eu personal nu ti-as recomanda dar macar fa verificarile de mai sus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Multumesc de raspunsuri. Teoretic, daca exista incredere in vanzator si nu exista revendicari, nu pot aparea alte probleme.

Poze cu noi si Vladimir

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Sibylle

Multumesc de raspunsuri. Teoretic, daca exista incredere in vanzator si nu exista revendicari, nu pot aparea alte probleme.

Poze cu noi si Vladimir

Deci si vanzatorul poate fi, la randul lui, "victima". Deci sa apara probleme independente de vointa lui.

Mergi la inceput

Mersi, Lona. Ce fel de probleme pot aparea, care sa nu tina de el ? Am inteles ca in Tm la multi notari se poate face o promisiune de vanzare.

Poze cu noi si Vladimir

Mergi la inceput

quote:

Mersi, Lona. Ce fel de probleme pot aparea, care sa nu tina de el ? Am inteles ca in Tm la multi notari se poate face o promisiune de vanzare.

Poze cu noi si Vladimir

Poze cu noi si Vladimir
[/quote]

Ma tem ca n-am fost prea clara.
Promisiunea de vanzare e LEGALA, deci sigur ca notarii o perfecteaza. Reciteste raspunsul meu de mai sus. Numai ca asta nu te face proprietar, ci doar iti garanteaza ca peste doi ani vei cumpara casa tu, si nu altul. Pana atunci, nu cumperi efectiv nimic.
Proprietarul se poate trezi cu o chemare in instanta in acest interval, poate pierde casa chiar, pe motiv de retrocedare sau pe alt motiv.
Poti verifica la Primarie daca este solicitata pe Legile proprietatii (247) sau pe Legea 10. Poti verifica la instantele de acolo daca e vreun proces pe rol. Nu poti sa prevezi insa ce se va intampla in acesti doi ani.
Reiau sfatul, nu te hazarda, ai grija.

Mergi la inceput

Mulumesc, Lona. Am citit cu atentie si mai am o singura intrebare : nu exista un termen pana la care se poate face cererea de retrocedare ? Trebuie sa precizez ca e vorba de casa mea pe care vreau sa o vand, insa ma pun in pielea cumparatorului pt a sti ce acte trebuie sa pregatesc. Intentionez sa vand unei singure persoane si deocamdata casa nu a fost revendicata. Mai poate veni cineva sa o revendice acum ? Mersi inca o data!

Poze cu noi si Vladimir

Mergi la inceput

quote:

Mulumesc, Lona. Am citit cu atentie si mai am o singura intrebare : nu exista un termen pana la care se poate face cererea de retrocedare ? Trebuie sa precizez ca e vorba de casa mea pe care vreau sa o vand, insa ma pun in pielea cumparatorului pt a sti ce acte trebuie sa pregatesc. Intentionez sa vand unei singure persoane si deocamdata casa nu a fost revendicata. Mai poate veni cineva sa o revendice acum ? Mersi inca o data!

Poze cu noi si Vladimir

Termenele de revendicare au trecut, pe legile proprietatii. Procedurile de retrocedare (despaguibire etc) nu s-au incheiat inca.
Poate insa sa te cheme pe drept comun si sa-ti anuleze cumpararea casei ca chirias in casa nationalizata, pe diferite motive.

Mergi la inceput