Pentru Marius - alta dandanaie (sanatate PFA)
Dupa cum scrisesem in topicul "Reinscriere la medicul de familie", am avut niste probleme cu Casa de Asigurari de Sanatate Cluj-Napoca.
Acum am aflat alta dandanaie: eu sunt angajata cu CM, program de 4 ore, la o anumita firma incepand cu anul 2003. Conform celor spuse de tine, Marius, am dreptul la concediul de maternitate de doi ani si la indemnizatia de crestere a copilului.
Dat fiind ca in perioada 2002-2003 nu am avut activitate, trebuie sa platesc 2 milioane si ceva pentru asigurari. Asta nu ar fi o problema, m-am documentat, am gasit legile, sa zicem ca am inteles (eu, ca doamnele de la Casa de Asigurari nu cred ca stiu legea).
Insa a intervenit altceva:
In data de 10 februarie 2003 m-am inregistrat la Administratia Financiara Cluj-Napoca ca PFA, traducator autorizat. Am depus, atunci, o declaratie estimativa de venit, in mai, 2004 depunand-o pe cea rectificativa.
Conform legii, am inteles ca si PFA trebuie sa plateasca asigurari de sanatate. Dat fiind ca eu nu am stiut atunci de acest lucru (eram chiar novice, habar n-aveam de ce trebuie sa fac), trebuie acum sa platesc retroactiv pe 5 ani asigurarile de sanatate, suma care se ridica la aproximativ 2700 RON.
Am mai inteles ca, pentru PFA, se depune la Casa de Asigurari de Sanatate o declaratie estimativa de venit, care se ia in considerare in momentul platirii asigurarii lunare de sanatate, cam 25 RON pe luna.
Acum, eu nu am de unde sa scot cei 2700 RON, pe ultimii 5 ani. In plus, eu sunt PFA numai din 2003, deci 2007 - 2003 = 4 ani, nu 5 (in 10.02.2008 ar fi 5 ani). M-am pregatit sa platesc anul 2002 - 2003, nu ultimii 5 ani.
Iar activitatea ca PFA nu a fost continua, in ce sens: am intrebat la Finante daca traducatorii autorizati au dreptul sa faca intrerupere de activitate pe perioada determinata. Mi s-a spus ca asa ceva nu se poate, ci se va reflecta in declaratiile rectificative. In sensul ca eu platesc impozit in avans pentru anul in curs (declaratie anticipativa), care imi va fi restituit in anul urmator, conform declaratiei rectificative, daca aceasta este pe 0.
Tot din lege am inteles ca, daca ai intreruperi de activitate ca PFA, nu platesti decat pe ultimele 6 luni.
Intrebarile mele sunt:
1. Ce inseamna "intrerupere de activitate ca PFA" ? E de ajuns sa arat declaratiile de venit, cu venit rectificativ 0? Sau trebuie sa dau declaratie pe propria raspundere, autentificata la notar? Si aceasta intrerupere, ce durata cuprinde? Minim?
2. O sa platesc anul 2002 - 2003, cele 2 milioane si ceva, in calitate de angajat, dar NU si cele 2700 RON, retroactiv pe 5 ani, ca PFA. Pur si simplu, nu ii am, daca nu o sa beneficiez de reducerea la 6 luni, asta este. In ce masura imi afecteaza neplata asigurarilor de sanatate in calitate de PFA concediul de sarcina si lauzie, concediul de maternitate si indemnizatia de crestere a copilului, raportate la faptul ca sunt angajata?
Adica neplata asigurarilor de sanatate in calitate de PFA anuleaza dreptul la concediul de sarcina si lauzie, concediul de maternitate si indemnizatia de crestere a copilului?
Eu sunt in continuare angajata, firma plateste toate contributiile datorate.
Sper sa ma poata lamuri cineva in aceasta privinta.
Toate cele bune si multumesc.
Raspunsuri
Selene_Bunny spune:
Nu va suparati, poate sa ma lamureasca cineva, totusi?
Nu de alta, dar trebuie sa plec curand sa rezolv problema si vreau sa fiu cat mai bine informata...
marius spune:
Eu sunt in continuare angajata, firma plateste toate contributiile datorate.
Daca aceasta angajare dureaza 12 luni totul este Ok. Nu mai era necesar PFA.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa