Ce se intampla cu mostenirea ?
Am o intrebare pentru cunoscatori. Sora mea urmeaza sa se casatoreasca luna viitoare. Alesul are un baiat din prima casatorie care e pe picioarele lui, in Noua Zeelanda. ( Viitorul meu cumnat o tot asigura ca sa nu-si faca griji ca lui nu-i trebuie nimic din averea lui insa sora mea nu e atat de sigura, s-au mai vazut dintr-astea... ).Amandoi au cate un apartament la bloc dar si-ar dori tare mult sa-si vanda ce au si sa-si cumpere o casa. El, mai ales, insista foarte mult sa aiba ceva comun, ca sa nu traga unul intr-o parte si celalalt, in alta. Sora mea insa se cam codeste pentru ca stie ca fiecare are un bun propriu ( acuma la inceput de drum ) si mai ales ca in Ro. copiii mostenesc de drept ce e al parintilor. Mai precis, ea se intreaba ce s-ar intampla in cazul in care ea isi vinde apartamentul, el la fel, si isi cumpara o casa - daca , Doamne fereste !, lui i s-ar intampla ceva, fiul lui ar putea sa-si ceara dreptul la mostenire din casa lor ( comuna ) ? Cum ar putea sotul legaliza chestia cu casa ( in cazul in care ar face pasul ) ca fiul sa nu ii poata cere parte din casa ? Pentru ca ea, ar ramane astfel pe drumuri, asa, de bine, de rau, are locuinta ei...Ce solutie ar fi inatacabila in justitie pentru o asemenea problema ??? ( daca exista ).
Good things last forever.
Raspunsuri
A_Iulia spune:
Pai singura solutie este sa vanda amandoi si sa cumpere acum, pana in nunta, doar pe numele ei.
Pe de alta parte, mi se pare foarte egoista abordarea - nu numai din partea surorii tale, ci si din a lui. Pana la urma urmei el are un copil - are si obligatii, e chiar asa de greu de acceptat ca atunci cand ai copii ei au dreptul sa te mosteneasca? Nu cunosc toate detaliile, dar ma gandesc ca orice-ar fi, tot egoist se cheama ca este.
Cum adica ea ramane pe drumuri? Ea va avea 3/4 din casa. Se vinde si isi cumpara apartament similar cu ce avea si ii raman si bani. Nu e bun?
Adina + Olivia Q1.04
A_Iulia spune:
Sau altfel: ea isi tine apartamentul (il inchiriaza ulterior), el il vinde doar pe al lui, cumpara casa si iau credit diferenta ce nu le ajunge, platesc ratele din chiria incasata din apartament, si toata lumea fericita.
Adina + Olivia Q1.04
principe spune:
nu are cum sa ramana pe drumuri,deoarece ea detine legal 50% din proprietate ,iar daca moare sotul,mosteneste inca jumatate din ceilalti 50% care reprezinta partea sotului.deci ea va detine75% din proprietate iar copilul 25%.
monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117
pisimuky spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Pe de alta parte, mi se pare foarte egoista abordarea - nu numai din partea surorii tale, ci si din a lui. Pana la urma urmei el are un copil - are si obligatii, e chiar asa de greu de acceptat ca atunci cand ai copii ei au dreptul sa te mosteneasca? Nu cunosc toate detaliile, dar ma gandesc ca orice-ar fi, tot egoist se cheama ca este.
Acelasi lucru i l-am spus si eu. Dar, daca am vazut ca o deranjeaza, am decis sa nu ma mai amestec. In fond, nu e problema mea ci a lor.
Mamica de nazdravan Rares si Mihnea
[url=http://www.flickr.com/photos/Giulia_20[/url]
Good things last forever.
Gabbriela spune:
situatia sta asa:
- vand amandoi si cumpara o casa cu banii, casa e pe numele sotului si a sotie.
- daca sotul moare "copilul mostenitor" are drept la casa doar un sfer din intreg.. adica jumatate din partea tatalui... cealalata jumatate a tatalui merge la sotie.
- daca copilul alege sa isi ceara dreptul atunci, ea este obligata prin lege sa ii dea un sfert din casa, sa vanda sa ii dea si sa ii dea banii cum poate si cum se intelege cu copilul mostenitor.
ar mai fi si alte soluti:
- act intre cei doi soti, ca daca unul din ei moare celalalt decide ce se intampla cu acea casa
- testament prin care exclude fiul
- act prin care unul din ei au drepturi depline asupra acelei locuinte in caz ca celalalt moare, si ca mostenitorul isi vede partea doar daca acea locuinta va fi vanduta sau partea ramasa in viata va deceda si ea.
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
Lona spune:
quote:
Originally posted by Gabbriela
situatia sta asa:
ar mai fi si alte soluti:
- act intre cei doi soti, ca daca unul din ei moare celalalt decide ce se intampla cu acea casa
- testament prin care exclude fiul
- act prin care unul din ei au drepturi depline asupra acelei locuinte in caz ca celalalt moare, si ca mostenitorul isi vede partea doar daca acea locuinta va fi vanduta sau partea ramasa in viata va deceda si ea.
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">scaune de masina pt copii
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
Aceste solutii nu exista in legislatia romaneasca. Art. 30 din Codul Familiei: "Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune".
Mai mult decat atat, art. 30 din Codul Familiei arata clar ca orice conventie intre soti privind bunurile comune este nula.
Deci nu se poate vorbi despre acte intre soti, iar despre scos din testament copilul nici atat, pentru ca vocatia succersorala este directa, nu e nevoie de inscrisuri.
A_Iulia spune:
Pisimuky, mai era o chestie legata de uzufruct - dreptul pe viata de a locui in casa (si asa sora ta are garantia ca orice s-ar intampla, fiul mostenitor nu-si poate revendica sfertul de casa decat dupa moartea ei). Habar n-am daca se poate folosi uzufructul aici, poate un avocat stie sa spuna.
Ce zice Gabriela - testamentul si celelalte - pot fi atacate in instanta de fiul mostenitor, deci nu sunt solutii.
Adina + Olivia Q1.04
Lona spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Pisimuky, mai era o chestie legata de uzufruct - dreptul pe viata de a locui in casa (si asa sora ta are garantia ca orice s-ar intampla, fiul mostenitor nu-si poate revendica sfertul de casa decat dupa moartea ei). Habar n-am daca se poate folosi uzufructul aici, poate un avocat stie sa spuna.
Ce zice Gabriela - testamentul si celelalte - pot fi atacate in instanta de fiul mostenitor, deci nu sunt solutii.
Adina + Olivia Q1.04
Pai cred ca nu prea merge.
Instituirea unui drept (aici cred ca ar fi vorba mai repede de habitatie, nu de uzufruct) o face proprietarul. Deocamdata, aici e o proprietate in devalmasie (bun comun), asa ca nu vad cum ar institui sotiei acest drept. Eventual unul de habitatie, testamentar, dar si un avocat stagiar spulbera imediat un asemenea inscris.
Discutia este, oarecum, inutila: dreptul la mostenire al copilului nu poate fi "radiat" usor. Daca nu vrei sa-i lasi nimic descendentului, cel mai convenabil e sa n-ai nimic in masa succesorala...
Gabbriela spune:
Lona, iti spun 100% ca da este posibil ca parintele sa excluda pe copil si sa nu ii dea nimic... el prin testament poate sa lase la cine o vrea el. Da testamentul poate fi atacat la tribunal, da se poate. Sunt in acest caz, si crede-ma ca se poate ca sotul sa lase totul sotiei, si copilul sa nu vada nimic.
de restul variantelor nu sunt 100% convinsa.
- stiu inca inca o varianta, daca nu s-o fi schimbat legea in ultimi 10 ani. Daca copilul renunta la dreptul lui la acasa in scris, atunci cand tatal lui va deceda nu va mai primi parte.
Sanatate si numai bine
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Lona spune:
quote:
Originally posted by Gabbriela
Lona, iti spun 100% ca da este posibil ca parintele sa excluda pe copil si sa nu ii dea nimic... el prin testament poate sa lase la cine o vrea el. Da testamentul poate fi atacat la tribunal, da se poate. Sunt in acest caz, si crede-ma ca se poate ca sotul sa lase totul sotiei, si copilul sa nu vada nimic.
de restul variantelor nu sunt 100% convinsa.
- stiu inca inca o varianta, daca nu s-o fi schimbat legea in ultimi 10 ani. Daca copilul renunta la dreptul lui la acasa in scris, atunci cand tatal lui va deceda nu va mai primi parte.
Sanatate si numai bine
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">scaune de masina pt copii
Nici nu mai ajungi la tribunal. Daca rezerva succesorala este atinsa de vointa testamentara a defunctului, iar acestia isi revendica dreptul in fata notarului/avocatului, ei vor dobandi partea lor de rezerva. Abia pentru rest devolutiunea succesorala va fi testamentara.