Spor de vechime
Buna,
As dori si eu o lamurire referitoare referitoare la sporul de vechime.
Lucrez in aceeasi institutie ca functionar public (din administratia publica centrala) din 1995. Am 2 copii si deci, am fost de 2 ori in concediu de ingrijire ptr. copii (ptr. primul copil intre martie 2000-noiembrie 2000 si ptr. cel de-al doilea intre aprile 2005 - martie 2007). Din cate stiu eu, dupa 10 ani vechime ar trebui ca sporul de vechime sa fie de 15%. Dar eu am inca 10% (vechimea este de 12 ani) ptr. ca nu este clar daca concediu de crestere copil se considera ca vechime ori nu.
Puteti sa ma lamuriti si pe mine in ce act normativ pot gasi reglementari din acest punct de vedere? Adica acest concediu ingrijire copil se considera vechime in munca sau nu?
Multumesc mult,
Raspunsuri
arghirmonica spune:
Eu stiu sigur ca se considera vechime in munca.Nu stiu sa -ti zic legile..la mine s-a considerat si am primit sporul de vechime.Succes
marius spune:
Concediul de ingrijire a copilului nu se considera vechime la locul de munca dar intra in calculul anilor necesari stabilirii dreptului la pensie.
Pentru intrebarea pusa de tine insa raspunsul este negativ.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
Ana71 spune:
Buna,
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Marius, eu credeam (speram) ca nu se considera vechime profesionala (ceva la genul ca nu pot avansa pe alta functie considerand perioada CIC ca vechime in specialitate).
Dar din art. 18 al Legii 7/2007 ptr aprobarea OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului ( "perioada in care o persoana beneficiaza de CIC constitue perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea 19/2000"), intelesesem ca pot primi spor de vechime 15% dupa 10 ani vechime (chiar daca o perioada am stat in CIC). De fapt mi se pare cam neclar, la genul se considera vechime in munca pentru pensie , dar nu vechime in munca pentru sporul de vechime.
Deci, in concluzie astept sa treaca 10 ani de lucru efectiv pana mi se da spor de vechime marit?
Multumesc mult inca o data.
Ana71 spune:
quote:
Originally posted by cool
Ana,
de ce nu ai citit la art.18 din OUG 148, alin. (7) ?
(introdus de Lg.7/2007)
Multumesc mult. Nu stiu cum nu mi-a sarit art. asta in ochi (de fapt citisem doar OUG 148). Dupa ce am citit mi se pare foarte clar ca am dreptul la spor de vechime mai mare. Sper sa inteleaga la fel si cei ce trebuie sa-mi opereze modificarea asta in cartea de munca.
Multumesc inca o data.
marius spune:
quote:
Originally posted by cool
Ana,
de ce nu ai citit la art.18 din OUG 148, alin. (7) ?
(introdus de Lg.7/2007)
Off topic:
Bine ai revenit.
Deja ma simt mai relaxat.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa
Ana71 spune:
Mai am si eu o intrebare (ca sa fiu mai "blindata " cand voi merge la cei de la personal).
Faptul ca in Legea 7/2007 ( mai exact in art. 18 din OUG 148, alin.7) se spune ca se introduc trei noi alineate (printre care si cel care spune ca "perioada CIC constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta") inseamna ca aceste alineate intra in vigoare odata cu aceasta lege (adica vor beneficia doar cele ce vor intra in CIC dupa ianuarie 2007)?
Ca se pare ca de aici provine neintelegerea...adica pentru cele care au fost in CIC inainte de 2007, perioada asta nu se considera vechime in serviciu si anii astia se iau in considerare doar ptr. pensie nu si ptr. sporul de vechime?
Va rog, lamuriti-ma si pe mine cum se interpreteaza corect alineatul asta.
Multumesc,