PARASTASUL

PARASTASUL | Autor: TOMALAVINIA

Link direct la acest mesaj

Ptr ca am asistat la un parastas, am niste nelamuriri.Poate ma ajutati voi.
Parastasul, din cite am citit eu, reprezinta pomenirea mortilor.
De ce se face numai 7 ani la rind?
Am observat pe masa ca existau 3 colaci mari si altii mai mici. Ce semnifica acestia?
Astept raspunsurile voastre.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Initial creeata de TOMALAVINIA

Ptr ca am asistat la un parastas, am niste nelamuriri.Poate ma ajutati voi.
Parastasul, din cite am citit eu, reprezinta pomenirea mortilor.
De ce se face numai 7 ani la rind?
Am observat pe masa ca existau 3 colaci mari si altii mai mici. Ce semnifica acestia?
Astept raspunsurile voastre.

Mamica MARIEI(4.11.2004)si CRISTINEI(14.12.2006)

Mortii se pomenesc indeosebi: la 3 zile dupa moarte, in cinstea Sfintei Treimi, si a Invierii Mantuitorului in cea de-a 3 a zi, la 9 zile, pt ca raposatul sa se invredniceasca de partasia cele 9 cete ingeresti, si in amintirea ceasului al 9 lea, cand Mantuitorul a fagaduit talharului raiul, la 40 de zile, in amintirea inaltarii Mnatuitorului la cer, pt ca si sufletul celui adormit sa se inalte la cer. Apoi, la fel: la 3,6,9 luni de la deces, la un an, etc. Dupa 7 ani se considera ca trupul s-a dezlegat cu totul de cele pamantesti, 7 ani simbolizand cele 7 zile ale facerii lumii.
Parastasul este o slujba cu rugaciuni de mijlocire pentru iertarea pacatelor celui raposat, ca o prescurtare a slujbei de inmormantare.
Tot pt pomenirea mortilor se fac si slujbe precum: panihida, sarindarul (40 de pomeniri la 40 de liturghii), in general zile de pomenire a celor adormiti sunt randuite de biserica in sambetele mortilor. La fiecare liturghie se face parusia (prezenta), adica pomenirea neincetata a mortilor.

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TOMALAVINIA spune:

Marilena12 iti multumesc tare mult ptr informatii!

Mergi la inceput