In Canada (si US) - scoala publica sau privata?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Mqqm, ai scris f frumos, nu am inteles multe lucruri in schimb, ce inseamna EQAO, si ce inseamna ca situatia privatelor din Qc e diferita, din ce punct de vedere ?

Nu stiam ca exista private fara uniforme, aici la StSacrament de unde-mi vin copiii nici cu sosete cu 1 cm mai scurte nu le permite sa intre in scoala, si copiii care vin de acolo imi vorb cu "dumneavoastra", spre deosebire de cei din publica. Nu comentez acest detaliu

Merci, (hai ca nu te lasam sa te muti), Irina


Nu pot sa ma opresc sa modific, sorry, e adevarat, MQQM, ca comentarii de genul "in scoala privata sunt droguri ca sunt bani" si in publica nu - sunt puerile, insa nu cred ca putem nega contributia enorma a familiei in formarea copilului si dpdv educational si dpdv intelectual.
Si nu ma refer neaparat ca tre' sa-l freci la ridiche seara de seara cu teme si exercitii, ci faptul ca dintr-o familie intelectuala, care are preocupari artistice, literare, o familie care are anumite aplecari si principii in viata...sunt putine sanse sa iasa un tampit, chit ca copilul frecventeaza o scoala mai slaba.


Altfel nu stiu care-ar fi explicatia fenomenului cum ca din scolile noastre diletante de la tara, cu profi cu pregatire de maxim un liceu pedagogic - au iesit atatea genii de copii ? Ca sa nu mai vorbesc si de scolile din orasele Romaniei, ca-mi sare lumea-n cap.

Insa recunosc ca nimeni nu poate pune degetul pe un anumit tip de scoala si poate afirma care e mai buna si care e mai sigura in viitorul copiilor nostri. Eu intr-o scoala de renume din oras am avut cel putin 3 profi alcoolici unul tocmai a murit de ciroza dumnezeu sa-l ierte, vreo 3 bolnave de nervi care faceau crize in clasa, o profa de germana trista rau (dupa 7 ani de scoala in germana nu stiam decat Was is das - credeti ca a fost numai vina mea, sau a celor 20 de copii in nclasa care habar n-aveau de germana ?) etc si nu cred ca sunt chiar asa in situatie disperata cu intelectul.

Si numai faptul ca in aceeasi clasa de privata, cu aceeasi profi, materii, sunt 2-3 elevi buni, 20 mediocri si restul varza de Bruxelles - denota faptul ca educatia de acasa conteaza. Privat sau public. Daca sansele sa evoluezi mai frumos in privata sunt mai multe, o sa-mi dau copilul acolo, cu orice sacrificiu. Dar nu cred ca o sa fie cazul, cel putin nu la primara.

Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Irina, ma surprinde ce spui cu adresarea pentru ca la scoala fiului meu pun accent pe asta (pe mine chiar ma zgirie cind vad cite un pustan de a sasea mai inalt si aproape de anii vreunei fete de la serviciul de garda tinerica adresindu-se intotdeauna cu madame si dumneavostra);

si sunt cu uniforme, mie imi place foarte mult, ma scuteste de mofturile de dimineata cu imbracatul.
intr-adevar, in primara este cel putin la fel de important mediul din care provin copii, comportament, etc cu nivelul academic (ca paranteza imi amintesc ca incepuse in St.Laurent la o scoala primara foarte buna, dar ce folos ca la urcarea in autobuz dimineata se imbrinceau, ulterior se bateau si impingeau printre scaune, nu vorbesc de vocabularul pe care fiu`meu incepuse sa-l coloreze.)

http://www.floriinro.ro/


In der Kürze liegt die Würze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

Of, of… Pe masura ce citesc ceea ce scrieti imi dau seama (daca mai era nevoie:)) cat de mult imi plac bebelusii…
Macar sa incerc sa ma mut pe langa o scoala mai buna, ca asa cum spunea mQQm si eu sunt anti talent la predat. Si cand ma gandesc ca soacra mea ma sfatuia sa merg sa predau in tara:)))
Eu ma tot uit la raportul celor de la fraser si o sa incerc pe cat posibil sa ma mut pe langa o scoala sub locul 50. Ceea ce ma confuzeaza la clasamente e ca un an prost poate trimite pe locul tz o scoala care de altfel fusesem acceptabila pana atunci.
Mai rau e ca daca aveam problema cu elementara acuma m-ati speriat si cu liceele:))
Simonna, iaca si tu ma "ingrijorezi" ca si al meu e cam "nerabdator" de fel:)
Si eu care speram sa mai fac un bb, cred ca ar trebui sa ma opresc aici si sa imi concentrez putinile calitati spre odorul din dotare:))
Eu va multumesc tare mult pentru mesajele voastre, mai ales ca va admir din umbra si apreciez ajutorul vostru (ca daca mi-a trebuit sa umblu pe meleaguri straine si sa nu mai stiu cum se procedeaza:)).

Numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi spune:

Buna, nu vreau sa stirnesc nici o polemica, dar vreau sa va impartasesc un pic din experienta personala . Baiatul meu ,are 16 ani acum, a mers tot timpul la scoala publica, la primaire ca si la secondaire. DAR, ca e un dar si aici, la secundar a fost( si este inca, ca-i ultimul an) la College Saint-Louis, care este scoala internationala secundara a Comisiei scolare Marguerite Bourgeois. Cu toate ca e o scoala publica, are uniforma, are transport scolar care ne costa cam 800$/an, plus cheltuielile ce tin de OBI (L'Organisation du Baccalaureat International). Disciplina, zic eu, e mai buna ca la o scoala publica de duzina , copiii sint toti studiosi (mai putin al meu)si per total, sintem multumiti.
Cu Alice, care are 6 ani, a fost alta poveste. Acum 6 ani am cumparat casa aici, in West-Island (Montreal, QC) si apartinem de o scoala publica "dezastru".Si nu e un dezastru ca profesorii n-ar fi buni, Doamne fereste, dar scoala se afla chiar linga un sector cu locuinte sociale, copilasii provin din familii "recomposées" (fetele din Quebec stiu despre ce-i vorba- adica cinci copii facuti cu cinci tati diferiti) Ea chiar a fost la maternelle anul trecut acolo.Venea batuta saptaminal, nu aveau grija de ei, era o debandada teribila. As fi murit sa stiu ca mai ramine acolo o zi. De anul asta fata mea merge la scoala privata, o scoala cu programa franceza (din Franta), e o disciplina acolo ca la armata, la service de garde (care se numeste "service des etudes" ) copiii stau frumusel fiecare-n banca lui .isi fac temele, deseneaza, n-au voie sa se deranjeze unul pe celalalt, nu alearga, nu urla, nu-si dau in cap ca dincolo .
Nu vorbim aici de planul academic, ca si dincolo la public, eram multumita cu ceea ce faceau, n-aveam nimic de zis, dar din punct de vedere al supavegherii si al disciplinei... e maaaare diferenta.Invatatoarea dincolo era ocupata jumatate din timp sa faca "politie". Nu zic ca toate scolile publice sint un dezastru iar cele private, mana cereasca. Nici pe departe. Baiatul meu a fost numai la public si n-am avut nici cea mai mica problema.Iar noi pina acum n-am fost niciodata "fani- scoala privata". Dar, acum apartinem de scoala asta si nu puteam sa-mi las fetita acolo, in nici un caz.
Deci, depinde de la caz la caz. Daca stateam doua strazi mai incolo am fi apartinut de scoala din Roxboro si nici prin cap nu mi-ar fi dat sa-mi dau fata la privat, dar asa... n-am avut de ales.
Si un punct in plus pentru privata: la clasa intii stam in medie cam doua ore pe zi sa-si faca temele, are de scris enorm, de invatat poezii, cintece . Si modul de corectare e foarte sever, de exemplu la scriere, scriu litere de mina (le fac exact cum le-am invatat noi in Romania)si daca depasesc liniuta le scade nota. Trebuie sa buchisim zilnic, ca altfel e jale. Plus ca la virsta asta isi pierd repede rabdarea...
Cam asta e, eu votez cu amindoua: scoli publice bune, scoli private bune... in ordinea asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

quote:
Originally posted by Ira


Merci, (hai ca nu te lasam sa te muti), Irina


Gotcha!
Am fugit, ca pana pe 15 noiembrie nu mai e mult...


Common sense is not so common...        [Voltaire]                 DJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by Ana Stroe


Irina, ma surprinde ce spui cu adresarea pentru ca la scoala fiului meu pun accent pe asta (pe mine chiar ma zgirie cind vad cite un pustan de a sasea mai inalt si aproape de anii vreunei fete de la serviciul de garda tinerica adresindu-se intotdeauna cu madame si dumneavostra);


Voila de vezi. Cate scoli atatea bordee. Naiba sa le mai stie.

Si pe mine ma zgarie, mi se pare pretentioasa si irelevanta adresarea cu dvs, reminiscente din vremea comunismului cu tovarasi si pretini.

In schimb ador uniformele! Sunt pro cu amandoua mainile.

MqqM, nu te lassssss, ma'ntereseaza f mult punctu' de vedere à lu' matale, stp, vrei sa ma asez in genunchi ?

Merci!

Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Fetili, inc-o provocare va rog, ca vaz ca nu mai vine lft-ul de Ottawa,

Cat costa (cu totul, taxe, accesorii, uniforme) o scoala privata (si primara, si sec., ect) ? Si cum se plateste, la luna, la an, cum ? Merci.

Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Ira, depinde de scoala. In Quebec este intre 4500-5000 si 11-12 mii pe an! T unde te-ai mutat, ca am uitat. Daca e asa cum am retinut eu (nu ma intreba de ce acest oras nu altul, dar asta imi vine acum in cap), adica Terrebonne, uite www.ville.terrebonne.qc.ca/actualites/actualites0502_21_ecole_vision.htm" target="_blank">aici o scoala privata, poti sa suni, trebuie sa stabilesti un RV (ca altfel nu prea spun preturile) si afli tot, mai ales cind trebuie sa o inscrii pe Sofia. Ca s-ar putea sa te hotarasti ca vrei sa o dai la o scoala privata si sa afli dupa aceea ca trebuia sa o inscrii cu un an in urma.

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">27+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia.... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ira, pt. ca ai intrebat, EQAO e un test care se sustine in clasele a 3a, 6a si a 9a. Uite mai multe aici: http://www.eqao.com/

Mqqm, am inteles ca esti veterana , si totusi subiectul asta nu poate fi discutat decat absolut numai prin prisma observatiilor personale . Eu pasiuni din subiecte cu scoala nu fac, ca vorba aia, e part of my daily job . N-am inteles unde e contradictia, daca tu spui ca ai optat la un moment dat pt. baiatul tau sa mearga la o scoala privata, la fel de bine cum am inteles ca mai tarziu cu fetita te-ai hotarat sa mearga la privata. Tocmai, ca inteleg perfect ca e unul din lucrurile prin care trebuie sa treci intai ca sa-ti tragi singur concluziile adica un fel de live and learn. Poate vrei totusi sa ne impartasesti ce anume nu ti-a placut tie in mod special la public, asta poate ar ajuta…

Eu am predat in RO vreo 6 ani atat in preuniversitar si in ultimii ani la universitate si as putea sa-ti spun ceva mai multe despre "pretentiile noastre de est-europeni" (tot no offence ). Faptul ca unii elevi sint exemplari in rezolvarea 100% a unor culegeri, iar comportamental sint egali cu 0, nu ma ajuta chiar deloc. La scoala unde sint eu, care e tot elementara, in departamentul meu de franceza, toti cei 3 profesori au master. Deci nu cred ca putem generaliza cu “rara avis”. Cum am spus si anterior, eu nu am nimic impotriva scolilor private, dimpotriva e o chestiune care tine de fiecare familie la un moment dat. Poate in cativa ani, fiecare de aici va opta sa-si mute copilul de la public la privat, daca se dovedeste a fi o alegere viabila financiara.

From backstage, pot sa spun ca toti profesorii din cele 2 scoli unde am lucrat pana acum, plus alte 2 in care mi-am facut practica, isi aveau copiii in scoli publice si nu in cele private. Nu am vazut nicaieri statistici care sa arate ca numarul studentilor admisi la o universitate prestigioasa provin din cadrul scolilor private. Dar daca ar exista, poate ca mi-as schimba cu totul punctul de vedere incepand cu kindergarten… Tocmai ca stiu ce inseamna sa fii profesor, eu fac lectii cu Yasmine acasa, desi vin capiata dupa o zi intrega cu alti 150 elevi …dar asta e, mi se pare logic ca daca veau sa scot ceva din copilul meu, sa si pun umarul alaturi de ea, nu doar sa am pretentii nefondate de la profesorul de la clasa, care mai are alti 20 si de elevi, in afara de progenitura mea, perfecta de altfel .

Stiu personal o familie cu o mamica care castiga vreo 500 k/an (in caz ca va intrebati ce face la banii astia, e vicepresedinta la ScotiaBank), vine la 8-9 in fiecare seara, fireste ca nu are timp sa faca nici o tema cu copiii, dar amandoua fetele merg la scoli private (nu stiu de ce am senzatia ca la banii pe care-i castiga i-ar fi fost rusine cu scoala publica ).

Pana una alta, noi aseara am avut Teacher Night, atat eu cu parintii elevilor mei cat si la fiimea la scoala. Oricum, partea care m-a bucurat, e ca directorul scolii unde am inscris-o pe Yasmine este in primele 10 din Canada, si ce ma bucura si mai tare e ca e un French Immersion School . Acum noi sintem mici, inca la SK, asa ca mai avem ceva pana la secondary….so, bear with us, dar va tinem la curent oricum

Oanagabriela, mi-au placut motivele tale pt. care ai pus copila intr-o scoala privata, scurt si la obiect... si noi sintem pt. deschidere, avem noi niste pasarele mai vechi in special pt. Franta , asa ca nu strica niciodata sa fii pregatit

PS: Azi am avut o discutie interesanta cu o colega la scoala, a carei fiice e deja la universitate si-mi spunea ca se felicita ca a contribuit din timp la RESP, ca altfel nu facea fata cu taxele la universitate care cu tot cu carti se ridica la peste 60,000 la drept. Cred ca ar fi interesant de facut un calcul matematic ce-ar insemna sa incepi sa dai 10-15,000 an incepand cu gradinita timp de vreo 17 ani

Cristina


noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Angela T. spune:

quote:
Originally posted by mQQm

Sa revin la cautatul de scoala... Ar fi naiv sa te iei doar dupa studiile de la fraser, cand singurul indicator valid dpmdv este educatia parintilor . In rest EQAO = 0 ca si test.


MQQM - As fi interesata in a auzi de ce consideri EQAO ca fiind egal cu zero ca test. Inteleg ca scolile private mentionate de tine nu administreaza acest test (altfel ar fi fost in clasamentul Fraser Institute), insa de aici si pana la a declara EQAO a fi un test invalid e cale lunga. Apropo, am lucrat si eu la o scoala privata (intr-adevar nu una renumita) si stiu ca la un momentdat s-a pus problema participarii scolii in acest mod de testare (pt. clasa a 9-a matematica). Concluzia la care s-a ajuns a fost ca nivelul academic al elevilor era prea slab si nu s-a dorit participarea scolii tocmai fiindca rezultatele ar fi putut afecta nefavorabil imaginea scolii.

Pentru cei care nu sunt familiari cu EQAO (Education Quality and Accountability Office), este o baterie de teste standard la nivel de provincie, administrata de guvern pentru a masura calitatea educatiei in Ontario. Se administreaza in clasele 3, 6, 10 pt. English si clasele 3, 6, 9 pt. Matematica. E un mod de a compara cunostintele elevilor de o anumita varsta, la o anumita materie, intr-un mod uniform si obiectiv. In alte cuvinte un test EQAO arata daca un 80% primit de un elev la scoala A are aceeasi greutate cu un 80% primit de un alt elev la scoala B. Asta datorita faptului ca sunt scoli in care sistemul de notare e mai generos ca in altele, iar atunci EQAO vine ca o modalitate valida de a face aceasta comparatie.

E interesant totusi ca purtam discutii de genul: scoala privata A e mai buna decat scoala publica B. Pt. mine o scoala e mai buna ca alta in masura in care dat fiind acelasi nivel calilativ al elevilor, scoala A obtine rezultate mai spectaculoase decat scoala B. Faptul ca scoala A insa, isi selectioneaza clientela din start, ii ofera un asa numit "unfair advantage" asupra scolii B.

Mergi la inceput