Partaj & Pensie alimentara
Va scriu in speranta ca pot primii niste sfaturi , in cazul in care a mai trecut cineva prin ceva similar sau se pricepe .
Am divortat acum 3 ani insa partajul nu l-am facut inca. Conteaza cine baga partajul primul in conditiile in care as dorii sa raman eu in casa si sa-i platesc cat o sa-i revina? Copilul primeste ceva in urma partajului? Daca de la divort am facut facut niste renovari in casa se deconteaza ca sa zic asa ?
Copilul primeste pensie alimentara pana la 18 ani sau si in timpul facultatii ?
Raspunsuri
A_Iulia spune:
Ioana, partajul poate fi cerut de oricare din soti, si se face intre soti (copilul nu primeste nimic din acest punct de vedere).
Daca bunul/bunurile respective au fost achizitionate in timpul casniciei, fiecare din voi doi are dreptul la cota egala din ele (50%). Daca dovedeste unul din voi provenienta banilor (de ex mostenire, bani obtinuti din vanzarea altui bun ce nu ar fi trebuit partajat, etc) - procentul de 50% se modifica in functie de probele aduse.
Renovarile facute de tine in apartament dupa divort se pot "deconta" (in sensul ca el nu va avea dreptul la cota parte din valoarea lor).
Cu pensia alimentara nu stiu sa-ti raspund.
Adina + Olivia 04.03.2004
kriss79 spune:
Copilul primeste pensie alimentara stabilita in urma actiunii de divort sau a unei actiuni separate(introdusa de mama in numele minorului), pana la 18 ani si dupa, daca urmeaza o forma de invatamant, cu conditia sa nu lucreze cu carte de munca si cel mai tarziu pana la 26 de ani. Daca este copil unic, va primi pana la 1/4 din veniturile salariale ale tatalui. La fiecare marire de salariu al tatalui se poate introduce din nou actiune de majorare a pensiei.
Burtik
Nasi 7/07/07
Pentru Alessia
Cristina 33+ cu Alessia Stefana
Ioana_16 spune:
Nu ma asteptam sa primesc raspunsuri asa repede. Multumesc din suflet
As mai avea o intrebare . Diurna se ia in calcul la salariu cand vine vorba de pensia alimentara?
teodraghici spune:
nu cred ca! Pt ca diurna nu e permanenta...adica intr-o luna poate fi f mare intr-o luna deloc!
Rodi_K spune:
am si eu o intrebare si sper sa ma ajutati.fata mea a implinit luna aceasta 18 ani si este in clasa a 11 deoarece a inceput scoala la 8 ani, si deja i s-a oprit pensia alimentara...ce ar trebui sa fac?sa iau legatura cu un avocat?sa-l dau in judecata?normal el este la pensie, nu este recasatorit si nu mai are copii,ci doar traieste cu cineva dar pe fata nu o cauta si ea la fel nu vrea sa auda de el.....dar pe langa pensie el mai are si alte venituri iar fata e foate interesata deoarece nu a ajutat-o niciodata nici macar cu o vora buna iar acum creste copii celeilate,lucru care o doare enorm doar ca nu vrea sa arate....noi suntem deja divortati de 11 ani cand cristna fata mea avea doar 7 ani...ajutati-ma cat mai curand posibil va rog...
va multumesc mult!
Lona spune:
quote:
Originally posted by Rodi_K
am si eu o intrebare si sper sa ma ajutati.fata mea a implinit luna aceasta 18 ani si este in clasa a 11 deoarece a inceput scoala la 8 ani, si deja i s-a oprit pensia alimentara...ce ar trebui sa fac?sa iau legatura cu un avocat?sa-l dau in judecata?normal el este la pensie, nu este recasatorit si nu mai are copii,ci doar traieste cu cineva dar pe fata nu o cauta si ea la fel nu vrea sa auda de el.....dar pe langa pensie el mai are si alte venituri iar fata e foate interesata deoarece nu a ajutat-o niciodata nici macar cu o vora buna iar acum creste copii celeilate,lucru care o doare enorm doar ca nu vrea sa arate....noi suntem deja divortati de 11 ani cand cristna fata mea avea doar 7 ani...ajutati-ma cat mai curand posibil va rog...
va multumesc mult!
Daca te uiti pe hotararea de stabilire a pensiei de intretinere, vei vedea ca ea a fost pronuntata pana la majoratul minorului.
Deci fiica sa-l cheme in instanta pentru pronuntarea unei noi hotarari, majora fiind. Sa depuna la dosar, pe langa copia dupa hotararea anterioara si acte de stare civila, si adeverinta de la scoala precum ca este eleva.