Indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia pentru cresterea copilului | Autor: deadim

Link direct la acest mesaj

Anul trecut am terminat facultatea, in regim de stat.Am sutinut ultimul examen pentru licenta in data de 07.07.2006 si m-am angajat apoi la o firma in data de 12.07.2006.Acolo am lucrat pina in 25.04.2007.Din data de 27.04.2007 mi-am incheiat un contract cu Casa de Pensii si mi-am platit contributiile la CAS.In prezent sunt gravida in 2 luni si jumatate.Vreau sa va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de concediu prenatal si postnatal.Cine mi le va plati? In plus, pot beneficia si de indemnizatia pentru cresterea copilului?Va multumesc anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns deadim spune:

Va rog tare mult sa ma ajutati cu un raspuns.Sunt foarte disperata si nu stiu unde sa caut ajutor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Deci plata si contractul la CAS are valabilitate pentru pensie. Nu are nimci cu pre-post-natalul si nici cu CIC. Pentru a beneficia de pre si postnatal va trebui sa te angajezi inapoi. Nu este tarziu fiind in doua luni. Pt CIc insa este tarziu. Intreruperea mai-iunie-iulie-august septembrie a schimbat orice posibilitate de a beneficia de CIC

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Sunteti sigur?Cineva mi-a spus ca se ia in considerare si facultatea.Si eu nu am intrerupere.Atunci am mai mult de 12 luni lucrate pina la nasterea copilului.Nu se poate nici daca platesc la o firma contributiile la stat ca si cum as fii angajata.Nici asa nu se iau in considerare lunile ce le-am platit prin contractul de asigurat?

Mergi la inceput

(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;

Asa am gasit scris in Pagina legislativa .Aici nu sunt incluse si contributiile mele?Ce credeti?Va rog tare mult sa ma ajutati.Daca pot beneficia, nu vreau sa pierd acest drept.De angajat nu ma angajeaza nimeni.Am incercat.Ultima solutie ar fi sa-mi platesc eu contributiile la o firma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calinclaudia spune:

Beneficiezi de pre si postanatal. Te duci la Casa de asigurari de sanatate, nu la Casa de pensii, cu dovada faptului ca ti-a expirat contractul, sau ce motiv ai avut tu sa iti inchei activitatea si in termen de 9 luni de la incetarea activitatii beneficiezi de plata concediului pre si postanatal pe care il iei de la medicul de faimilie.
Banii ii vei primi de la casa de asigurari, numai ca ii vei primi foarte greu, eu am concedii depuse de pe 15 iunie si nimic pana acum, sunt prelucrate ca le-am vazut ca au stampila cu VIZAt dar bani..........
Trebuie sa te duci cu legea in mana ca o sa incerce sa te abureasca.
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
O.U.G. nr. 158 din 17 noiembrie 2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Sper sa reusesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:
Originally posted by deadim

Sunteti sigur?Cineva mi-a spus ca se ia in considerare si facultatea.Si eu nu am intrerupere.Atunci am mai mult de 12 luni lucrate pina la nasterea copilului.Nu se poate nici daca platesc la o firma contributiile la stat ca si cum as fii angajata.Nici asa nu se iau in considerare lunile ce le-am platit prin contractul de asigurat?

Eu nu vad nicicum 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Fiind in doua luni jumatate teoretic trebuia sa ai continuitate in ultimele 9 luni jumatate din acest moment insa din ceea ce ai scris intre aprilie si septembrie nu ai acoperire. Sau am inteles gresit?

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa

Mergi la inceput

In calcul am inteles ca se ia facultatea-4 ani de zile+cele 9 luni lucrate de mine+cele 5 luni in care am platit cotizatii prin contractul de asigurare sociala.Astfel am mai mult de 9 luni.Intelegeti?

Mergi la inceput

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).

(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;

Asta inseamna ca si ceea ce eu am platit prin contractul meu de asigurare sociala intra in calculul celor 12 luni.La asta m-am referit eu cind am spus ca am continuitate.Eu am sa platesc in continuare contributia mea.Daca nu e destul, am sa incerc sa-mi platesc contributiile la o firma, ca si cum as lucra.Trebuie sa existe o solutie pentru a rezolva problema.Legile astea din Romania au o gramada de portite pe care noi nu le cunoastem.Eu si sotul meu suntem intr-o situatie cam dificila.Numai el lucreaza, stam in chirie.Eu nu sunt prea bine cu sarcina...Credeti-ma ne-ar prinde bine banii acestia.Pentru ca chiar si asa, chiar daca ii ai tot nu iti ajung ca sa ai grija cum trebuie de micut.Va multumesc si scuze ca va tot stresez, insa va rog din suflet sa ma intelegeti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calinclaudia spune:

Trebuie sa realizezi venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni. Asa cum ti s-a mai spus contractul tau cu casa de pensii te ajuta doar la pensie; ar fi tb sa ai un contract din care sa reieasa ca ai venituri, chiar si un contract de chirie si tu in calitate de proprietar realizezi venituri, deasemenea concediile medicale sunt considerate venituri supuse impozitului..
Sper ca intelegi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eimotto spune:

quote:
Originally posted by deadim

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).

Asta inseamna ca si ceea ce eu am platit prin contractul meu de asigurare sociala intra in calculul celor 12 luni.La asta m-am referit eu cind am spus ca am continuitate.Eu am sa platesc in continuare contributia mea.Daca nu e destul, am sa incerc sa-mi platesc contributiile la o firma, ca si cum as lucra.Trebuie sa existe o solutie pentru a rezolva problema.Legile astea din Romania au o gramada de portite pe care noi nu le cunoastem.Eu si sotul meu suntem intr-o situatie cam dificila.Numai el lucreaza, stam in chirie.Eu nu sunt prea bine cu sarcina...Credeti-ma ne-ar prinde bine banii acestia.Pentru ca chiar si asa, chiar daca ii ai tot nu iti ajung ca sa ai grija cum trebuie de micut.Va multumesc si scuze ca va tot stresez, insa va rog din suflet sa ma intelegeti.

Referitor la CIC - Tu din data de 27.04.2007 nu ai mai obtinut venituri supuse impozitului pe venit (care e altceva decat contributile la CAS). In principiu tu ar trebui sa nasti prin martie 2008 iar asta inseamna ca trebuia sa fi obtinut venituri si sa fi platit impozit pe venit in perioada martie 2007 - martie 2008 ceea ce la tine din aprile pana acum nu s-a mai intamplat.

Mamica de Iulia Eleni(06.02.2004) si Yannis Victor (09.04.2007)

Poze

www.helpsonia.com/" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia - De la inima ta pentru inima ei

Mergi la inceput