Prieteni acvatici
Raspunsuri - Pagina 17
alot spune:
buna,
as vrea si eu un sfat, poate ma puteti ajuta.
am un perstisor rosu intr-un bol. nu ma pricep tare bine cred ca e un betta. e rosu si are innotaroarele laterale mari. mi tare drag si pana acuma faceam ce mi se spusese la magazin sa fac pt a-l ingriji.
ii schimb apa o data la 4-5 zile, depinde de cat de "murdara" mi se pare, traieste in Volvic doar, asa mi-au zis ca e apa cea mai moale si mai potrivita pt un pestisor care nu are un sistem de ventilatie in acvariu (bol)
problema e ca boris al meu nu mai mananca . si asta de vreo 2 sapt.deloc. am mers la magazin si acolo mi-au zis sa ii schimb mancarea. ok daca pana acuma avea larve de insecte uscate acuma are granule. dar tot degeaba. nu mananca .
si e ciudat ca nu pare sa il afecteze tot timpul. cateodata e molesit, sta aproape pe verticala, dar ii trece si iar se joaca si se ascunde printre coloane (are niste coloane ionice ca ii place sa se ascunda). ce ma ingrijoreaza e ca azi l-am vazut facand ture de viteza prin bol.
as vrea sa il ajut dar la magazin am impresia ca aia vor doar sa isi vanda marfa (a doua oara cand am fost sa cer o parere vroiau iar sa ii schimb mancarea)
am mai scris si pe un forum specializat dar nu am primit raspuns..
ce parere aveti? aveti vreo idee ce i-as putea face?
Ana
http://community.webshots.com/user/analamontp?vhost=community
akella spune:
Daca intr-adevar e vorba de betta splendens, aceasta specie nu are nevoie de oxigenare. Insa trebuie sa fii foarte atenta la parametrii apei (duritate, ph, amoniac, nitriti etc.) si la hrana; betta prefera hrana vie sau macar din cea umeda (carne de fie)... Alte semne vizibile are? Adica puncte albe, pete, umflaturi etc. Si inca ceva: schimba-i apa saptamanal, in proportie de 20%, cu apa statuta si la aceeasi temperatura cu cea din bol. Sticla interioara a bolului sterge-o cu o laveta abraziva, pastrata special in acest scop (nu o speli cu detergent, ci doar o clatesti). Incearca sa-i pui si vitamine speciale, macar in apa (eu folosesc Sera Fishtamin); daca are si alte simptome, spune-ne si-ti vom spune si noi cum sa procedezi. A bientot!
parpalak spune:
alot, cit de mare e bolul? Daca e de vreo 4 litri merge sa-i schimbi 50% din apa odata pe saptamina. Daca e mai inspre 1 litru, atunci schimba-i toata apa la 3 zile. O gramada de boli se fac din pricina apei. Ai substante de adaugat in apa ca s-o faca buna pt pesti? P-aici se vind o sumedenie de substante, dar cu cea mai mica bataie de cap (si pt un bol mic) ar fi alea pe care scrie "pentru betta". Adica merge si schimbatul apei cu apa statuta din care s-a evaporat clorul, dar pentru un betta deja stresat si deci cu sistemul imunitar slabit, mai bine mai multa grija si precautii. Ce temperatura are apa din bol? Foarte important, cind ii schimbi apa, cea noua trebuie sa aiba exact aceeasi temperatura cu aia veche. (Altfel se streseaza, ii scade imunitatea si mai tare, se deschid portitele spre si mai multe boli, etc..).
Cind ii faci urmatoarea schimbare de apa, pune-l temporar in altceva (borcan dar spalat bine si fara detergent) si spala-i bolul bine de tot cu apa cit mai fierbinte, tot fara nici un soi de detergent, orice urma de detergent, cit de mica, poate sa fie fatala unui pestisor. Ma gindesc ca poate ai ceva daunatori care pot sa stea pe peretii bolului si schimbi apa si tot degeaba..
Mai exista solutia de dezinfectat cu clor de rufe, dar mie mi-e cam frica de ea si n-am incercat-o, trebuie sa clatesti bolul dupa aia foarte bine, iti dai seama daca si clorul din apa de baut e fatal pestilor, trebuie sa ramii cu zero clor in bol..
Pe la noi nu exista hrana umeda, in schimb avem hrana congelata, ai mei maninca de li se bat turcii la gura - deci incearca sa-i dai cea mai gustoasa hrana pe care poti s-o gasesti.
Bafta!
Ai mei si-au revenit cu schimbarea de apa, am ramas la cam 25, dar ma si paste 1 galon pe zi de schimbat si aspirat. Abia astept sa se faca suficient de mari sa nu-i mai aspir din greseala.
Sanatate la bebei si mamici.
Poze pe webshots si Poze si filme
www.bettasplendens.mysite.com/" target="_blank">Nebunia cu pestii
alot spune:
buna, multumesc de raspunsurile asa prompte.
deci... bolul are cam 2,5L cam atata ii pun eu odata.adica in atata apa sta Boris. apa o schimb cum am mai zis cam la 4-5 zile cam 50%. si folosesc doar Volvic.Asta mi-au recomandat-o de ma magazin ca fiind cea mai moale si mai potrivita pt el. (m-ati cam pus pe ganduri cu temperatura.. eu aveam grija sa fie potrivita, apa e la temperatura camerei, dar nu am termometru sa masor exact, mi-ar trebui?
de spalat bolul il spal doar cu apa fierbinte sub dus...nu am pus niciodata nici un fel de produs de curatat.
iar cu hrana chiar nu stiu.nu auzisem de hrana umeda, sau carne.
la inceput manca larve de insecte uscate si i-a mers de minune vreo 4 luni iar acuma de cand e bolnavoir am incercat(la recomandarea celor de la magazin) si granule. eu nu le vad mare diferenta sincera sa fiu si se pare ca nici boris, ca nu mananca.
ii fac in seara asta o poza sa vedeti si voi daca e betta sau nu.cred ca hrana depinde de ce fel de pestisor e.
sa va zic de semne. el e roshu. inchis, culoare puternica. ei se mai intampla ca intr-o zi sa fie mai decolorat dar isi revine.
a si cateodata are bronhiile umflate.sau asa mi se pare mie.
daca imi aduc aminte alte detalii va zic.
citeam mai sus o postare unde scria ca le trebuie verdeata sa se ascunda. Boris are pietricele albastre si niste coloane ionice... sa nu ii fie de ajuns asa ?
mai are si doua broscute testoase din plastic pe care nu stiu cum dar reuseste sa le intoarca pe acolo.
mersi inca o data de ajutor . revin deseara sa vi-l arat
Ana
http://community.webshots.com/user/analamontp?vhost=community
akella spune:
Schimba-i hrana, Ana; cauta Hikari sau hrana umeda la pliculete Tetra sau, cum a spus Parpalak, hrana congelata. Adauga-i si vitamine speciale pentru pesti. Uite ce zic specialistii:
"Este un peste nepretentios, in acvariu putand fi crescut in vase foarte mici, fara aerisire. De aceea, pentru a avea exemplare demne de a fi prezentate intr-o expozitie, este de preferat sa fie crescut in vase mici, borcane, pentru a-si putea dezvolta si etala frumusetea. Pentru acest lucru nu este nevoie decat de o ingrijire minima si o hrana corespunzatoare, la intervale regulate pentru a pastra apa curata. Fiind tinut intr-un spatiu mic, este necesar, ca din cand in cand sa i se schimbe apa. Este total nepretentios la calitatea apei (duritate si pH), dar au nevoie de o temperatura de 28-30° C, iar pentru reproducere chiar cu 1-2° C mai ridicata. Daca este tinut intr-un borcan de circa 1 litru este necesara schimbarea apei cam la 2 zile. La schimbarea apei se va tine in vedere ca temperaturile sa fie egale. Daca folosim apa de la robinet, atunci este bine ca aceasta sa fie "imbatranita" cel putin 24 de ore. Chiar la un peste nepretentios ca Betta, diferentele foarte mari in ceea ce priveste calitatea apei pot provoca accidente grave. Daca observam ca un Betta tinut intr-un spatiu mic, sta mai mult pe fundul vasului, sau isi reduce activitatea, atunci acesta este un semn ca apa trebuie schimbata. Schimband apa imediat, se observa o intensificare a activitatii pestelui. Se recomanda adaugarea in apa acvariului in care crestem Betta, a unei linguri de sare grunjoasa la fiecare galon de apa ( i galon = 4 l apa).
Ca hrana, Betta nu este un peste pretentios, atata timp cat hrana este data la intervale regulate si in cantitati suficiente. Pestelui i se pot administra ca alimente urmatoarele: daphnie vie, congelata, larve de tantari, bucati de carne de vita cruda, tubifex, Artemia salina vie si congelata, rame taiate marunt si bine spalate. Se recomanda o dieta cat mai variata. I se poate administra si hrana uscata, dar numai ca hrana suplimentara asociata cu cea vie sau congelata. Indiferent de tipul hranei, este recomandabil sa fie hranit de mai multe ori pe zi, decat o singura data din abundenta. Astfel i se poate asigura si variatia hranirii, recomandata tuturor pestilor, nu numai la Betta. Un aliment in exces (neconsumat in intregime) duce la o schimbare a calitatii apei (infectarea apei) putand duce la imbolnavirea pestelui. In general se apreciaza ca Betta splendens traieste doar 1,5-2 ani, dar exista marturii ca unii traiesc peste 3 ani. O hranire in exces si o hrana neadecvata scurteaza viata pestilor. De aceea se recomanda si folosirea ca hrana a ficatului de pui, inima si ficat de vita, carne de cal si hrana sub forma de fulgi deshidratati, creata special pentru ei. Deci din punct de vedere al conditiilor de intretinere, temperatura apei se pare ca are o influenta foarte mare. Astfel, acest peste tropical poate rezista la o temperatura minima de 21° C si maxima de 29° C. Se pare ca o temperatura de peste 30° C scurteaza viata pestelui. Betta este putin sensibil la boli, daca respectam regulile de mai sus privitoare la hrana si schimbarea apei. Sunt informatii ca masculii de Betta au trait peste 9 ani. Este adevarat ca acesti pesti sunt tinuti in conditii de laborator, facand parte dintr-un experiment universitar asupra longevitatii. Fiecare peste are un acvariu cu un volum de mai multi galoni, dar pentru el, este "alergat" prin acvariu un anumit timp."
Tine-ne la curent, te rugam.
parpalak spune:
alot, hai ca m-ai facut sa rid, bronhii avem noi astia care scriem aicea, aia despre care scriem au branhii Sarea de care zice akella ajuta la functionarea numitelor branhii si cantitatea in literatura variaza de la o lingurita la o lingura pe galon, deci jumate pe cei doi litri ai tai.
Uite, nu stiam de ficatul de pasare, cautam ca disperata inima de vita (are cel mai mare procentaj de proteine), dar o sa incerc si cu maruntaie de pasare acuma.
Deci, alot, daca n-ai termometru de acvariu, de camera ai? Cam cite grade sint in camera? Ca daca-i racorica, poate muti bolul intr-o incapere mai calduroasa. Si poate n-ar strica sa-i mai pui o decoratie sau ceva plante cu frunze late, sa aiba dupa ce se ascunde. Pe majoritatea pestilor bolnaviori ii linisteste sa aiba unde se ascunde.
Si cam toate explicatiile sint bune pentru toti pestii, cu exceptia carasilor, care n-au nici o problema cu apa mai rece, ba dimpotriva, au cu aia calda, asa ca mai intii sa stabilim ce peste ai.
Eu le-am dat la ai mei cu succes bucatele minuscule de carne de peste si crevete. Orientativ, un peste poate sa manince fara probleme ceva de marimea ochiului propriu - deci daca te apuca bucatareala, taie bucati mici si ofera-i numai cite-o bucata odata - pe care daca n-o maninca scoate-o afara. Betta e carnivor, asa ca ar trebui sa atace cu placere carnea. La ai mei mai am succes si cu fulgii de spirulina.
Daca zici ca-si mai pierde din culoare - asta poate sa fie atit semn de boala cit si semn de batrinete - desi, daca oricum nu stii ce virsta avea cind l-ai luat..
Apa pare sa fie OK din cite zici. Doar ca habar n-am ce-i Volvicu de care vorbesti.
Sanatate la bebei si mamici.
Poze pe webshots si Poze si filme
www.bettasplendens.mysite.com/" target="_blank">Nebunia cu pestii
alot spune:
Hello...revin...
Akella, multumesc mult pentru informatii. sa te gandesti ca habar nu aveam ca Boris al meu e carnivor .O sa ii iau maine niste carnita.
E excelent materialul, imi descrie pestele pe care il am de 5 luni de zile la perfectie
El chiar asa face. Sta pe fundul vasului si se misca din an in pasti. Cum am citit m-am si dus sa-i mai schimb o data apa.
La mine e cald tare, sunt o friguroasa dar nu stiu cat de bine ii e lui Boris . O sa imi iau totusi un termometru de acvariu sa fiu sigura.
Merg maine sa ii iau si niste vitamine, sper sa fie ok.. mi groaza de sarea grunjoasa..sa nu pun prea multa... si nici nu stiu unde gasesc aici asa ceva.
Mersi inca o data fetelor.
O sa mai scriu sa va zic cum se simte dupa atatea schimbari (care or sa vina)
Ana
http://community.webshots.com/user/analamontp?vhost=community
akella spune:
Link-ul urmator e catre o multime de poze cu bettani:
http://images.search.yahoo.com/search/images?_adv_prop=image&fr=yfp-t-501-s&va=betta+splendens&sz=all
Ana, nu te agita, pentru ca si fulgii sunt tot din "carne" (peste, alte vietati); doar ca betta prefera carnea cruda sau macar hrana umeda... Verifica sa nu stea la 30 de grade (ca tot ziceai ca esti friguroasa)... Si daca-i iei vreo planta vie, sa ai grija sa nu tii bolul in lumina directa a soarelui, pentru ca-l vei umple de alge.
akella spune:
Revin cu update despre Belly: am extras-o sambata de vreo 3 ori de dupa buretele de filtrare... La o privire atenta, am constatat ca daca partea afectata initial de ciuperca s-a vindecat, in schimb i-au cazut solzii pe partea opusa si, in plus, facuse si finrot - avea o parte din coada zdrente... Cum Doamne iarta-ma s-a intamplat asa ceva, nu stiu, ca doar am bagat tot acvariul mare la tratat initial... Asa ca am scos-o la solitaire, la infirmierie (adik intr-un borcan de 7 kile), i-am cumparat un Resun mic, i-am bagat si General Tonic la greu, plus vitamine si stabilizatori... Vad ca e vioaie, mananca, inoata si se tot zgaieste la carasii ramasi in acvariu... Pana nu s-o face bine complet, n-o mut - are loc suficient, tratament, oxigerare si filtrare corespunzatoare... Ieri am schimbat apa in acvarii, am schimbat si buretele la filtrul mare - am pus unul de spalat masina... Desi nu m-as desparti de carasi (ca m-am atasat de purcei), ma gandeam ieri cu amaraciune de ce oare nu m-am interesat inainte de a cumpara pesti Dariei - cam care specii sunt mai rezistente... Ca ma uit la betta ce bine le merge - n-au nici un stres, nici o apasare, nici o boala... Mai bine optam pentru anabantidae, mai ales ca vazui ieri la pet shop niste colisa lalia superbi, ca sa nu mai zic de gurami... (betta nu mai aveau decat cativa masculi veil-tail)...
akella spune:
Hai ca Vali cred ca e ocupata pana peste cap cu printesa mica, dar voi, Daria, Parpalak, Ana, unde sunteti? Sper ca nu v-ati lasat de acvaristica si am ramas sa vorbesc singura ca televizoru' pe aici?...