Vechime neintrerupta pt pensie?

Vechime neintrerupta pt pensie? | Autor: danat

Link direct la acest mesaj

Am si eu o problemutza ce tine de legislative si anume: o amica de-a mea trebuie sa plece cu sotul (care va lucra in strainatate, tot in tara UE) si isi pune problema daca nu va avea greutati la calcularea pensiei (atunci cand va fi cazul) pentru ca ea aici isi va intrerupe serviciul si va sta "in aer" cu cartea de munca pina gaseste acolo unde se muta ceva de lucru.
Exista pe undeva in legea muncii prevazut ca trebuie sa ai continuitate neintrerupta in munca? E vreo problema daca ai intrerupere o perioada?
Daca gaseste o modalitate de a plati totusi o cota pt pensie pina isi gaseste acolo servici? CUm se procedeaza? Trebuie sa se declare in strainatate sau aici? Deci ea are 36 de ani, sta legal ca sotie a unui expat care lucreaza cu acte in regula in strainatate.
Cotizatia la fondurile de pensii din tari diferite se considera continua daca nu are intrerupere, astfel incat la varsta pensionarii sa aiba dreptul la pensie?
Nu stiu daca am fost destul de clara.
Multumesc si astept raspunsuri!


"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"

Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)

Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

pt calculul pensiei nu e problema daca nu exista continuitate, se iau in considerare anii cumulati si varsta.

Asta poate te mai ajuta:
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele īn care persoanele au platit contributii de asigurari sociale īn sistemul public din Romānia, precum si īn alte tari, īn conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romānia este parte.
(2) Drepturile de asigurari sociale cuvenite īn sistemul public din Romānia se pot transfera īn tarile īn care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, īn conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romānia este parte.
(3) Prestatiile de asigurari sociale aferente drepturilor prevazute la alin. (2) pot fi transferate īn alte tari, īn conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romānia este parte, īn moneda tarilor respective sau īntr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.
Din L nr.19/2000




cristina si nazdravanul Andrei (22.11.2002)

Mergi la inceput