Incetare comodat - cum?

Incetare comodat - cum? | Autor: Darria

Link direct la acest mesaj

Cum poate inceta un c. de comodat incheiat pe o perioada determinata, inaintea expirarii termenului?

C. a fost incheiat la notariat, intre 2 pers. fizice. Obiectul c. fiind un autoturism.

Conditiile legale(expirarea termenului sau neandeplinirea obligatiilor) nu pot fi invocate. Comodatarul isi indeplineste obligatiile(intretine auto) dar propietarul doreste incetarea c. Comodatarul refuza sa vina la notariat pt. incetarea c. prin acordul partilor.
In acest caz se merge in instanta?

Acest c. este un pic ciudat pt. mine pt. ca este sumar: nu e redactat pe puncte ci pe alineate nenumerotate si nu are prevazut: cd-tiile de incetare, obligatiile comodantului(doar ale comodatarului), notificarea. Cazul de forta majora stiu ca se deduce char daca nu e prevazut in c.

Redau textul:
c de comodat
incheiat intre subsemnatii:
x - date de indentificare....
si
y - .............
eu, x dau spre folosinta....auto ..... in perioada.....
eu, y primesc spre folosinta, .....
eu, y am luat la cunostiinta..... enumera obligatiile comodatarului.
prezentul c. poate fi prelungit cu acodrul partilor,
prezentul c. este gratuit si netransmisibil,
tehnoredactat in 3 exemplare......
pe verso incheierea de autentificare...

Care sunt pasii legali de urmat pt. incetarea ac. contract?
Daca propietarul ar lua masina fara acordul comodatarului si fara sa aiba loc incetarea legala a c?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

NU sunt avocat, dar eu as face asa:

Scrisoare recomandata/livrare curier, cu confirmare de primire - notificare de incetare contract, in care ii dai un termen de min. 15 zile sau cat este prevazut in contract (daca este).

As recupera masina. Daca nu are in contract prevazute alte penalitati in afara de rezilerea contractului. Notifica.

Daca a platit in avans storneaza ultima factura(parte din ea), returneaza banii. Notifica.

Cauta o obligatie.. ca trebuie sa se ingrijeasca de masina ca "un bun proprietar" si baga: nu a schimbat uleiul, a folsit anvelopele peste gradul de uzura permis, nu are loc de parcare asigurat prin contract etc.

Este zis in contract ca daca nu ii pui la dispozitie masina esti responsabila pentru orice alte pagube ce ar putea fi provocate prin neindeplinirea... catre terti...

Da-ne si noua conditiile contractului.

Cu respect,
G.

www.siteaudit.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Multumesc pt. raspuns

La notificare m-am gandit dar nu este in avantajul propietarului. In acele cateva zile de la primirea notificarii(sa o faca prin posta, recomandata) comodatarul poate inrautati starea masinii(inlocui unele piese, etc...), etc...

Apoi: este un comodat, adica fara bani. Nu a avut ce plati, nici macar taxele nu le-a platit(dar are timp pana la sf. anului), desi sunt stipulate in contract.

Asa cum am spus contractul este sumar. Am redat textul in primul mesaj. Singura obligatie prevazuta este a comodatarului: sa suporte reparatiile, cheltuieli intretinere, taxe, daune si sa restituie la sf. perioadei auto in stare buna de functionare.
Nu are nici o clauza, incetare, reziliere,etc... Parca este un c. redactat de un amator si nu de un notar.

"Cauta o obligatie.. ca trebuie sa se ingrijeasca de masina ca "un bun proprietar" si baga: nu a schimbat uleiul, a folsit anvelopele peste gradul de uzura permis, nu are loc de parcare asigurat prin contract etc."

Parcare detine. Dar daca ar fi sa invoce restul cum se demonstreaza? Printr-o expertiza tehnica? Solicitata unde?
As prefera o metoda simpla fara sa pun pe drumuri propietarul.
Daca pur si simplu ar lua masina si actele ce s-ar intampla?

"Este zis in contract ca daca nu ii pui la dispozitie masina esti responsabila pentru orice alte pagube ce ar putea fi provocate prin neindeplinirea... catre terti"
Nu, nu are prevazut. Doar atat scrie: eu, x dau spre folosinta auto, ... in perioada..... Atat, fara a fi prevazute obligatiile propietarului.

Mergi la inceput