metoda de comunicare Makaton pt SD
As dori mai multe informatii despre terapia Makaton. Ma poate ajuta cineva?
Raspunsuri
scumpioara spune:
Recent am intalnit o familie din Irlanda de Nord, aveau o fetita cu SD si foloseau acest limbaj cu ea. Mi s-a parut foarte usor de invatat si foarte util. Si baietelul meu are SD si cred ca o sa incercam acest limbaj, intrucat mi se pare un mod de comunicare simplu si eficient, f. util pana cand el va invata sa vorbeasca.
Practic, Makaton este un limbaj al semnelor, dezvoltat in anii 70 pentru a ajuta oamenii cu dizabilitati sa comunice. Utilizeaza vorbirea si gestica, expresia faciala, contactul vizual si limbajul corpului. Este un limbaj bazat pe o lista de cuvinte uzuale, cum ar fi "apa", "lumina", "tata" etc. Sunt multe informatii pe www.makaton.org
Mi-a placut ca semnele sunt usor de "aratat" si "inteles". De exemplu, pentru a indica "beau" (am nevoie sa beau, vreau sa beau, da-mi apa etc.), copilul tine manuta ca si cum ar avea un pahar si imita gestul de a bea. Semnul pentru somn este usor, cu manutele sub obrajori. Pentru "floare", se imita mirosirea unei flori. Mamica irlandeza le folosea cu succes si se intelegea cu fetita ei, si chiar si fratii si surorile fetitei invatasera acest limbaj. Este accesibil si chiar distractiv. Conteaza mult pentru parinte sa stie cand copilului ii este sete, foame, cand il deranjeaza muzica, zgomotul, lumina, cand vrea poveste, lapte, apa, mie mi s-a parut f. interesant.
Sanatate multa,
Alina
zetapompilia spune:
Iti multumesc foarte mult Alina pentru informatii.
"Makaton este un program de comunicare recunoscut international si folosit in peste 40 de tari de catre copii si adulti cu dificultati de comunicare si de invatare, si de fiecare persoana care face parte din viata lor: familia, personalul de ingrijire, prieteni si profesionisti ca educatori, logopezi, asistenti sociali, playwork-eri, profesori universitari, instructori, asistente medicale si psihiatrii.
Cei ce folosesc Makaton sunt incurajati sa comunice folosind semnele, apoi gradual, in timp ce se face legatura dintre cuvant si semn, semnele sunt inlocuite de vorbire. Semnele sunt preluate si simplificate din Limbajul prin Semne Britanic.
Simbolurile Makaton vin in sprijinul cuvāntului scris, asa cum semnele sprijina vorbirea. Copiii si adultii care nu pot citi, pot accesa povesti, instructiuni pentru diverse sarcini, programe de activitati, orare, liste de cumparaturi, scrisori si mesaje, toate scrise cu simboluri. Simbolurile sunt imagini simple, alb-negru, usor de inteles."
As dori sa stiu daca cineva are o versiune in limba romana a programului Makaton.
www.noiorizonturi.cabanova.ro