Portugalia
Anul acesta ne-am hotrat sa ne petrecem concediul in Portugalia.
In primele 2 zile vom sta in Lisabona dupa care nu avem nimic programat, am zis sa mergem la "intamplare" sa vedem ce va iesi.
Printr voi sunt care au petrecut ceva timp pe acolo sa imi zica ce merita vazut?
Numai bine.
Narcis George
si Narcisa
"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."
http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos
Raspunsuri
Bepii spune:
Salut Narcisa,
Noi am venit de curand dintr-un tur prin Portugalia. Nu stiu cu ce ve-ti merge voi poate cu avionul sau cu masina dar eu o sa-ti recomand cateva locuri pe care le-am vazut si care mi-au placut. De fapt mi-a placut peste tot, Portugalia e o tara foarte frumoasa, am ramas surprinsa pt ca nu am auzit vorbindu-se prea mult despre ea, am auzit mereu despre Spania (care e intr-adevar super) si despre alte tari dar mai putin despre aceasta mica tara dar cu oameni cu inima atat de mare. Pt ca oamenii sunt prietenosi, preturile mai mici decat in alte tari iar locuri de vizitat cu duiumul, numai timp sa ai!
Noi am fost cu motocicleta, un mare hobby al sotului meu si am calatorit cam 2 saptamani cu totul adica am traversat Franta, Spania si Portugalia pana la ocean in orasul Porto. De aici am luat calea de intoarcere urmand riul Douro pana la locul de unde izvoreste in Spania. Evident nu poti urma cursul raului tot timpul, uneori il pierzi din vedere dar apoi apare in toata maretia lui. Pot spune ca m-am indragostit de aceasta tara si de acest riu care trece prin toate formele de relief, si care e incadrat de peisaje superbe. O sa pun un link cu pozele facute ca sa ai cat de cat idee.
Deci : daca sunteti cu masina e super pt ca poti merge unde doresti, tara e destul de mica (dar nu foarte) iar daca calatoriti cu avionul nu stiu ce pot sa-ti recomand, poate sa inchiriati o masina dar nu stiu care-s preturile sau pur si simplu sa luati autobuze care am auzit ca merg bine, peste tot si sunt confortabile. Trenuri nu prea au. Am aceasta informatie de la un englez pe care l-am intalnit la un hotel in Breganza (un oras frumos) si care calatorea prin Europa cu autobuzul si trenul. Tocmai venise din parte vestica a Portugaliei si ne povestea ca nu prea sunt trenuri dar ca autobuzele sunt ok si a reusit sa vada in cateva zile multe puncte de atractie.
Portugalia are cateva parcuri nationale. Noi am fi vrut sa le vedem pe toate dar nu ne-a permis timpul dar am fost in parcul national Pineda de Gerez. Un loc salbatic, munti impaduriti, rauri, izvoare, imagini super de ma durea gatul de cat l-am sucit uitandu-ma peste tot sa nu pierd nimic.
Ti-as recomanda orasul Braga, e superb si e imens. Dar daca esti in zona sa nu cumva sa scapi ocazia sa vizitezi Bom Jesus. O sa-ti placa. Este o biserica construita pe varf de deal sau munte intr-o locatie de rai. Se urca la ea pe sute de trepte ciolpite in piatra si incadrade de zeci de statui. E un loc de pelerinaj foarte vizitat. O sa vezi in pozele mele. Dar exista si un drum alaturat pe care poti urca cu masina pana in varf.
Nu departe de Bom Jesus e orasul Guimaraes. E foarte frumos si trebuie sa sti ca acest oras a fost capitala Portugaliei inainte de Lisabona. Merita vazut.
Dar cel mai calduros iti recomand orasul Porto. Mi-a placut tare mult. Este un oras f mare, un amestec intre vechi si modern, ciudat, exotic si amplasat pe dealuri. Noi am stat 2 zile acolo si am facut si-o plimbare cu vaporasul pe riul Douro ca sa poti vedea orasul (si podurile) in splendoarea lui. Acolo ajungeau pe calea raului vinurile din podgoriile viticole de pe valea Douro in niste ambarcatiuni numite “rabellos” si care o sa le vezi ancorate pe marginea raului insa doar de decor ca nu se mai folosesc. Odata vinurile ajunse in orasul Porto, erau prelucrate si transformate in faimoasa bautura Porto (care mie-mi place la nebunie) in faimoasele depozite Sandeman, Cruz, Grahams, etc. Aceste depozite sunt amplasate in apropierea raului si sunt renumite in intreaga lume.
Si nu pierde ocazia sa gusti din aceasta licoare, dar atentie, sunt unele foarte vechi de zeci de ani si desigur pretul e pe masura. Dar sunt afisate pe tablitele cafenelelor.
Pe parte opusa a raului cauta piata Riberro. E un loc cu cladiri vechi, strazi inguste dar cafenele muuuulte unde poti manca si bea la preturi rezonabile. De fapt acolo vin toti turistii. Daca vrei sa faci cumparaturi, e ieftin si urci pe deal catre centrul orasului.
Dupa ce-ai dat gata orasul Porto, sfatul meu ar fi sa o iei pe valea raului Douro, asta in cazul in care vrei sa vezi peisaje frumoase si sate incredibil de elegante si curate. E o zona viticola imensa si oamenii traiesc dupa asta si se pare ca traiesc foarte bine. Dar sunt si orase frumoase pe acest traseu insa din pacate nu-mi mai amintesc numele lor. Desigur ca o sa va luati o harta ca sa va vina mai usor. Ultimul oras vizitat de noi inainte de a intra in Spania a fost Miranda care merita vazut.
Trebuie sa te avertizez ca marea majoritate a localnicilor nu vorbesc nici o limba decat cea materna si ne-a venit f greu cu comunicarea. Deci ar fi bine sa-ti faci rost de un ghid de conversatie. Noi am fost pregatiti si tineam tot timpul carticica in buzunar.
Cu toate astea, oamenii sunt dornici sa vorbeasca cu tine, sunt prietenosi si saritori. Noi avem cateva intamplari hazlii, ne-am distrat dar asta pt ca suntem si niste firi prietenoase, fara fite si deschisi mereu dialogului. In sate, ca si la noi la romani salutam pe toata lumea si erau asa de incantati ca niste straini ii baga in seama si cautau sa ne vorbeasca si sa ne recomande locuri de vazut.
Evident ceea ce-ti povestesc eu acum este doar o mica parte din aceasta tara. Sunt convinsa ca sunt si alte locuri la fel de frumoase, poate ca-ti vor raspunde chiar fete care locuiesc in aceasta tara. Ele sunt cele mai in masura sa te sfatuiasca.
Si inca ceva: mancarea traditionala este un soi de peste servit cu cartofi si care il gasesti la orice restaurant sau cafenea. Desigur fiecare gateste in stilui propriu dar in general e cam la fel si e f. Bun. Se cheama “bacalhau” si e f ieftin.
Hai ca am scris ca apucata dar mi-a facut placere sa recomand acest loc de lume si sper sa te simti bine si sa aduni amintiri superbe. Mi-ar placea daca dupa vacanta imi scri sa-mi spui impresiile tale. Iti doresc vacanta placuta si distractie la maxim.
http://family.webshots.com/album/560019672qUeFfG?vhost=family
mnarcisa spune:
Beppi
multumesc din suflet pentru impresii.
Vom merge cu avionul si acolo avem deja rezervata o masina, ca sa putem sa ne miscam cat mai bine.
Noua ne-a fost destul de greu sa ne hotaram unde mergem, aveam doua destinatii ( 1 Italia si 2 Portugalia ) care "cantaresc " cam la fel de mult pentru noi si pna la urma am dat cu banu` si a cazut Portugalia 
Vom pleca pe 13 si stam 2 saptamani si va promit ca la intoarcere sa va spun si eu impresiile mele.
Narcis George
si Narcisa
"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."
http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos
mamini spune:
eu nu am fost decit in Porto, dar mi-a placut foarte mult, am stat 4-5 zile si desi era sfirsitul lunii septembrie, a fost foarte cald. dar as mai fi stat...sper sa ma intorc cindva. si ma voi pregati fizic din vreme, iti iese sufletul pe dealurile alea...![]()
intrebai ce e de vazut, noi am vizitat orasul pe jos si cu autobuzul, am fost la muzeul tramvaiului- e interesant, am facut o vizita "peste pod" intr-un vechi depozit de vinuri de Porto. biserici frumoase, vechea gara cu faianta superba...
mincarea buna, pestele bun, mai ales scrumbia, iepurele am inteles ca e o specialitate renumita in Porto si o chestie interesanta: fasole alba,cu cirnati si burta. si vino verde, un vin "crud", bun .
calatorie frumoasa
M
MissParker spune:
Lisabona e splendida, are un fler deosebit, e ca o mica perla... Nu uitati sa vizitati si Sintra (oras declarat de Unesco drept "mostenire culturala mondiala"), e aproape de Lisabona si aveti cam o zi intreaga ce vedea acolo (palatul national, Palacio da Pena, peisaje superbe etc.). Apoi luati-o in jos catre Algarve, pe coasta de vest. Nu veti regreta.
Daca intri pe linkul meu cu poze, am un album intreg cu Portugalia (Algarve si coasta de vest). Noi am stat langa Carvoeiro, plaja se cheama Vale de Centianes, iar hotelul e Colina Sol. Am fost deja de doua ori acolo si mai vreau sa ma duc.
Concediu frumos!

Felicia