retzete cous cous cine ma ajuta?
Raspunsuri - Pagina 2
zeririlouiza spune:
principe, intra pe google, scri naut si vezi ca sunt pagini pe acolo cu poze
Louiza 15s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png
http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/
zeririlouiza spune:
Venita tocmai din Algeria, Saadia Dahoumane (specialista a gastronomiei mediteraneene), a stat timp de o luna alaturi de echipa de bucatari a restaurantului "Les Oliviades", pentru a le impartasi din experienta sa de 18 ani. Vesela, optimista si plina de viata, Saadia povesteste despre secretul prepararii unui couscous veritabil, mancarea traditionala a Algeriei. Couscous se poate prepara dupa pofta: numai cu legume, cu bucati de carne sau cu un sos atat de picant, incat ai manca o portie intreaga pe nerasuflate si ai bea cativa litri buni de ceai de menta (bautura care "merge" cel mai bine cu acest fel de mancare).
Ce-mi puteti spune despre couscous?
Felul de baza in bucataria mediraneana este couscous-ul, care reprezinta, fara indoiala, un adevarat deliciu culinar pentru cei pasionati de gastronomie. Este o mancare traditionala in Algeria, care se intalneste foarte des la nunti si la alte evenimente de familie. As putea spune ca este echivalentul sarmalelor din Romania. Couscous se mananca la pranz, dar in special seara, cand se aduna toata familia. In tarile arabe, exista multe feluri de couscous: royal, vegetarian, cu fructe, cu pui, etc.
Cum se prepara couscous-ul?
Prepararea necesita niste vase speciale. Este vorba despre asa numita couscousiera, formata din doua vase suprapuse. In primul se pune apa, iar in a doua, compozitia de baza: un gris special (gasit in super-market-uri). Sunt mai multi pasi ce trebuie urmati in preparare: se inmoaie, se evapora, se adauga din nou apa, se amesteca si se inmoaie inca o data. Sosul se pregateste separat si in general se aduce si la masa separat. Nu exista un sos general, valabil pentru toate tipurile de couscous. Exista sos alb, rosu, picant.
Eu sa stii ca-l fierb in oala speciala cu apa jos, iar sosul il poti face cu oaie, miel, sau pui, se caleste ceapa, se adauga carnita, bulionul, si apoi apa sa fiarba, ca si condimente pentru a da un gust aparte se pune coriandru, adica acele bobite de coriandru macinate, asa, se adauga apoi legumele in functie de timpul lor de firbere si de carnea folosita, a mea mama foloseste o gramada de legume si anume: ceapa intreaga, morcov, cartofi, naut, dovlecel, conopida, vadole verde..etc.
couscousul, se spala intr-un castron mai mare, se strecoara, cu atentie ca, curge si el pe langa, se scurge intre maini, se lasa un pic sa absoarba apa ramasa dupa scurs si apoi se pune in aoala speciala, dupa ce iase aburiul se mai lasa 15 min api se rastoarna intr-un castron se stropeste cu o cana de apa cu sare, se separa boabele cu o lingura de lemn ca el frige paoi se lasa la racorit, se pune din nou la fiert to 15 min dupa iesirea aburuilui se scoate se amesteca cu ulei, sau unt, sau mrgarina. (cand e cald daca pui intr-o farfurie adaugi unt si zahar e super)
Se pune in farfurii si apoi se stropeste cu sos dupa gust.
Sper ca nu va-m zapacit, si daca faceti si voi pofta buna
Louiza 15s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png
http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/
sanziana72 spune:
quote:
Originally posted by principe
merci silvia
am gasit doar una dar nu cine stie ce ,in bucataria marocana se fac diferite retzete f gustuase shi apetisante cu alune,curmale .vroiam ceva mai ieshit din comun.
monica mami de printz
Cred ca cele de care vorbesti tu sunt de fapt tajine. Acolo sunt tot felul de retete cu alune, curmale, stafide, prune, lamai... Si care se pot manca cu garnitura de couscous. Uf, imi lasa gura apa cand ma gandesc.
Stie cineva retete pentru asa ceva ?
Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
zeririlouiza spune:
daca te descurci un pic cu franceza intra pe google, dai tajine, si ai sa gasesti retele mai multe, si daca vrei mai dulce dai tajine sucre si acolo gasesti rete mai dulci
Louiza 15s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png
http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/
karfe spune:
Buna fetelor, unde gasesc si eu aici in romania o aoala de cuscus, mama are una dar saraca deja e pe duca, si as vrea sa-mi cumpar si eu
in Romania nu se gaseste asa ceva.poti s-o cumperi de pe internet,vezi link -ul de mai sus care l-am dat,dar cred ca se va deteriora la transport,stii ca cle 2 oale trebuie sa fie ermetice,eu mi-am carat-o cu mine in avion de frica sa nu se strambe.
Couscous este o manacare traditionala maghrebiana(Tunisia Algeria si Maroc principale)
principe spune:
mai fetelor nu stiu ce sa zic ca am mincat shi ce nu .stiu ca am mincat muult shi bun .era o masa data de ambasada marocului ,nu aveam pe cine sa intreb ce este una ce este alta ,dar asha ceva de bun nu am mai mincat,prezentarile erau ca nu stiai daca este prajitura sau mincare.
de prajituri nu mai spun.am sa caut retzetele alea de ce or fi.
ramona,
da ,nu stiu eu prea bine ,eu cumpar faina de matzo pe cre scrie matzo boll adica mingii de matzo,shi pe pachet apare retzeta ,iar eu am zis ...pai astea sunt galushtele noastre.vecina mea care este shi ea evreica zicea ca nu este de griu faina . ai dreptate ca maninca faina in pesah,daca nu oi stii tu ca stai in tzara lor?eu stau intr-o urbanizatzie majoritar evreiasca,gatesc retzetele lor, orisza,adafina ,piine hala(stiu ca nu am scris corect ..dar nu stiu cum se scrie)merg la petrecerile lor,au traditzii frumoase.
ma gindeam ca garbanzo este naut ,dar l-am vazut intr-o retzeta a unei fete de pe dc shi l-a numit humus,nu crema ,ci bobul shi atunci am zis poate ca in ro se numeste humus.
sinziana ,
daca descoperi retzeta o postezi shi aici ,te rog...de tajine.
louiza,
multzumesc mult ptru retzeta.
monica mami de printz
principe spune:
fetelor uitatzi ce am gasit http://www.cocinadelmundo.com/sit
cautatzi marrueco ,shi sunt o multzime de retzete.
monica mami de printz
zeririlouiza spune:
Principe sa stii ca humus este cuvantul in araba pentru naut.
Cred ca am sa o rog pe a mea bunica s-mi aduca una cand vine in septrembrie din algeria, eu stiu de astea pentruca sunt pe jumatate algerianca, si din 1994 stau in romania, si oala pe care o are mama e deja antica si de aceea vroiam alta
Louiza 15s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png
http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/
sanziana72 spune:
Louiza, bunica ta poate aduce 2 oale de couscous ? Cam la ce pret e o astfel de oala ?
Nici nu stiu cum arata.
Oala pentru tajine e diferita, nu ? Aia cred ca stiu cum arata. N-am apucat inca sa caut retete de tajine, principe, dar cand o gasesc o pun. Numai ca mai mult ca sigur va fi in franceza.
Mirodenii specifice se gasesc pe aici sau le aduceti din Algeria ?
Eu am descoperit in Franta si tajine si couscous si tare mult mi-au placut.
Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
zeririlouiza spune:
Sanziana sincera sa fiu nu stiu cat ar putea costa o oala de cuscus, nu pot sa-ti promit nimic din simplu motiv ca a mea bunica are 76 ani si ii va fi greu eu sper sa poata aduce macar una, daca nu apuc sa caut prin magazile de arabi din bucuresti, mai precis pe la angroul flora cand voi avea timp.
Mirodeniile legasesti si aici la magazile de arabi, e unul in crangasi, unul in militari sau la familly, super marketul. dar coriandru cred ca se poate gasi si la noi, am mai vazut mirodenii pe la gima
Louiza 15s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png
http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/