Despre retele de calculatoare
Va rog ajutati-ma...
Avem la serviciu in birou o retea formata din 8 calculatoare. Citesc de citeva zile si caut pe net o posibilitate de a da share unui dosar din calculatorul meu fara insa sa fie vizualizat de catre toate calculatoarele.
Am o mare problema cu o "duamna" care-mi fura munca din calc. si pretinde ca e a ei... Nu stiu ce sa mai fac. Nu pot insa sa nu dau shhare la acel dosar dat fiind faptul ca aceleasi fisiere trebuiesc unui alt coleg de la un alt calculator.
Nici nu pot scoata "duamna" din retea ca vreau sa vad ce face ...
Deci singura masura pe care o vad posibila este sa fac in asa fel incit sa nu vada un singur calculator la mine ...
Stiu ca aici gasesc mai multi oameni inteligenti... trebuie sa fiu unul si din domeniu... nu de alta... dar urmeaza sa ajung in curind la o alta sectiune ... din cauza nervilor
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
Raspunsuri
marius spune:
Ceea ce doresti tu se numeste alocare de permisiune. Atata sharingul cat si permisiunile se aloca unui folder si implicit fisierelor din acel folder Folderul trebuie sa fie private. Odata setata aceasta proprietate se poate configura permisiunea de citire, scriere, ambele si asa mai departe pentru un utilizator sau un grup de utilizatori dupa preferinta.
Facand o astfel de setare va avea acces sau nu doar utilizatorii carora le-ai dat aceasta permisiune.
Cu sharing nu rezolvi nimic.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
ina78 spune:
Marius, multumesc mult pentru raspuns si pentru promtitudine.
Iti dai seama ca in loc sa afc confirmarile de sold si declaratii bintui pe net sa caut alocare de permisiune. Pina acum am gasit doar referitor la pagini web. Insa mai caut, mai tirziu.
Voiam sa te intreb insa trebuie pusa parola si in baza ei un anumit calc. va avea acces? Acesta e "sistemul"?
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
marius spune:
Nu... adica aproximativ. Hai sa fiu un pic mai explicit.
Considera calculatorul tau ca un apartament. In apartament sunt camere, iar in fiecare camera sunt diverse obiecte. Pe fiecare usa de la apartament respectiv de la fiecare camera este inregistrat cine anume are voie sa treaca pe acea usa si daca are voie ce anume are voie sa faca in camera, doar sa vada ce este , sa vada si sa si ia ceva de acolo sau nici una dintre acestea.
Aceste drepturi se numesc permisiuni.
Pot sa acord o permisiune unei persoane, de exemplu pot sa zic ina78 are voie sa intre in apartament (pot sa zic ca are voie sa intre doar intre orele 10-12 daca vreau), odata intrata are voie sa intre doar in camera de zi si in biblioteca dar nu are voie in dormitor deloc. In camera de zi are voie doar sa se uite dar nu are voie sa puna manuta pe nimic in timp ce in biblioteca are voie sa intre , sa se uite sa-si ia o carte si sa iasa cu aceasta carte atat din bilblioteca cat si din apartament.
Daca ar veni mama lui ina78 as putea sa fac o configuratie identica, daca ar veni si tata la fel dar de ce sa ma obosesc sa tot configurez. Nu ar fi mai simplu sa creez un grup sa zicem familia lui ina78 si sa spun ca orice persoana din grupul familia lui ina78 are drepturile urmatoare si atunci introducand in acets grup pe ina78 mama lui ina78 si tata lui ina78 toti primesc acest drepturi in mod direct pentru ca apartin grupului familia lui ina78 si deci implicit au toate aceste drepturi alocate.
Asa ca pot sa ma joc cu permisiunile(acele drepturi de care aminteam) cu userii (ina78, mama lui ina78, tata lui ina78) si cu grupuri (familia lui ina78) si tragand un utilizator in grup primeste automat toata configuratia grupului ceea ce este infinit mai simplu decat sa le dau la fiecare in parte aceste permisiuni.
Acum o zona care se numeste folder, director poti sa o asemeni cu apartamentul sau cu camera. Private este o proprietate care se configureaza si care odata activata permite proprietarului acelei zone sa defineasca permisiuni sa defineasca grupuri sa introduca utilizatori in grupuri sa defineasca permisiuni pt utilizatori si asa mai departe.
Pentru cazul tau ar trebui sa existe un folder sa zicem "Documente pentru colegi" care sa fie private. Odata private fiind poti sa pui inauntru documentele care doresti sa ajunga la anumiti colegi dar NU doresti sa ajunga la altii. Pentru asta ar fi necesar sa creezi doua grupuri sa zicem "Colegi OK" si "Colegi intrusi". Pentru grupul "Colegi Ok" definesti ca vor avea dreptul sa intre in folderul "Documente pentru colegi" unde vor avea voie doar sa citeasca dar nu vor avea voie sa copieze sau sa stearga in timp ce pentru grupul "Colegi intrusi" nu acorzi aceste permisiuni deci implicit nu vor fi lasati sa intre deloc in "Documente pentru colegi".
Colegul A care este un coleg Ok il introduci in grupul "Colegi Ok" in timp ce colega B care nu este OK o introduci in grupul "Colegi intrusi"
Cam acesta ar fi principiul.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa
joxy spune:
O solutie putin mai simpla:
la numele de Sharing, exemplu "New Folder" ii pui la sfarsit semnul $ (dolar, shift+4)
Folderul devine vizibil pe retea numai daca i se introduce manual numele+$. Daca nu stii cum se cheama nu se vede/gaseste.
Cu respect,
G.
www.siteaudit.ro
ina78 spune:
Marius, multumesc mult. Am inteles cum mi-ai exlicat, ca rol si ca posibilitati. Ce ma intereseaza cel mai tare e cum sa fac aceste lucruri?
Ar trebui sa chem pe cineva specializat?
Joxy multumesc mult. Varianta ta e mai simpla intra-adevar. Am sa incerc sa o pun in aplicare ptr. moment pina aflu cum pot sa fac varianta propusa de Marius care ma ajuta mai mult.
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
ina78 spune:
quote:
Originally posted by joxy
ii pui la sfarsit semnul $ (dolar, shift+4)
www.siteaudit.ro
Am rezolvat oarecum, am schimbat dosarele, unele le-am scos deocamdata din share.
Am shar-uit anumite fisiere doar- unde am putut adauga "$", insa la cele care au deja nume, nu-mi da voie sa-l modific ...
Off.... asta treaba n-o aveam acum
In loc sa apuc sa citesc si eu pe forum...
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
joxy spune:
La cele care au deja nume... le scoti bifa de sharing intai... dai apply /OK (ca si cum ai renunta la sharing) si apoi revii cu sharing si nume+$.