Mamici de ianuarie - februarie 2008 (16)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

alinushca eu am o prietena care a ramas insarcinata imediat dupa un chiuretaj si bb a fost ok.
Acum nu stiu daca este o regula .
Am auzit insa multe persoane care au ramas insarcinate repede ( au lasat doar 2 cicluri ) , se pare ca fertilitatea ar creste dupa chiuretaj, sunt deschise niste '' chestii'' pe acolo si asta favorizeaza sarcina.
Problema ar fi sa nu iti fi subtiat prea mult endometrul prin chiuretaj dar daca nu ai sangerat mult dupa poate nu e cazul.

O zi excelenta !
Lala.

Fratele mai mare

Atat mai am pana ma nasc ! (bb 2)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ginnette spune:

Alexia,

Eu am intrebat Dr; el mi-a zis sa-l fac pana intre 16 si 18 saptamani.
Morfologia mi-a dat-o s-o fac in sapt. 21; mi-a zis ca dupa ce fac TT, in functie de rezultat, si dupa morfologie decidem "ce si cum" (eu sper sa nu mai fi enevoie de nici-un "ce si cum").

Roxana 15+

http://bd.lilypie.com/kDJsp3.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zeririlouiza spune:

Alinus nu stiu ce sa-ti zic, dar daca este ca la nastere ca ramai mai repede poate ai noroc, iti tin pumnii.
Fetelor ma uit pe acel sait si as cumpara de toate de acolo, dar cu perna daca nu e momentan cred ca am da incerc cu o pilota sa vad pana gasesc altceva.
Daca stie cineva de TT, adica cand se ea sange si cand se face eco astept si eu un raspuns va rog

Louiza 13s +
http://bd.lilypie.com/vkuap3.png

http://www.flickr.com/photos/10161776@N07/sets/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Lala_D - multumesc mult. Asta vroiam sa stiu, daca s-au mai auzit cazuri "de bine". Am sangerat foarte putin dupa chiuretaj. Nu am umplut nici macar un tampon... Si la control arata totul bine. Asa ca trag nadejde. Multumesc mult! Mi-ai dat o speranta.

:) Sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

quote:
Originally posted by zeririlouiza

Alinus nu stiu ce sa-ti zic, dar daca este ca la nastere ca ramai mai repede poate ai noroc, iti tin pumnii.
Fetelor ma uit pe acel sait si as cumpara de toate de acolo, dar cu perna daca nu e momentan cred ca am da incerc cu o pilota sa vad pana gasesc altceva.
Daca stie cineva de TT, adica cand se ea sange si cand se face eco astept si eu un raspuns va rog

Louiza 13s +

Metoda de testare biochimica se numeste triplu test (daca include cuantificarea a trei parametri) sau cvadruplu test (daca include si inhibina, cu o senzitivitate mai mare). Ambele teste sunt astazi disponibile in Romania, atat in maternitati, cat si in cabinete private, la un pret rezonabil. Varsta optima a sarcinii pentru triplu test este intre 14 si 16 saptamani. Sensibilitatea testului cvadruplu este de 81%. Este ideala efectuarea unei ecografii in apropierea recoltarii de sange ( in aceiasi saptamana ).

Daca acest prim test biochimic arata un risc crescut pentru sindromul Down, se indica, secundar examinarii ecografice fetale detaliate, efectuarea amniocentezei si a cariotipului fetal (studiul cromozomilor fatului prin metoda culturii celulelor fetale) si testul FISH (studiul cromozomilor fetali prin metoda fluorescenta). Aceste teste confirma suspiciunea si pun diagnosticul de sindrom Down.

Cand trebuie efectuat triplul test?

Un studiu de caz realizat pe 101 gravide carora li s-a efectuat triplul test format din Alfa fetoproteina (AFP), HCG total si estriol neconjugat a demonstrat ca sensibilitatea maxima pentru triplul test este in saptamanile de sarcina 16-18, dar se poate efectua in intervalul 14-21. Pentru a oferi timp si investigatiilor complementare si, eventual, pentru luarea deciziei de intrerupere a sarcinii s-a considerat un interval optim 14-18 saptamani de sarcina. Determinarile s-au efectuat pe analizoare automate dupa cum urmeaza:

Alfa fetoproteina (AFP) Este produsa de ficatul fetal;
Atinge un nivel maxim in sangele fetal in saptamanile 10-13 de sarcina;
Trece in sangele matern unde concentratia creste aproximativ constant si atinge un maxim in trimestrul III de sarcina;
Exista mai multe cauze pentru valori crescute sau scazute ale AFP-ului in sangele matern.

Cauze de AFP crescut: Spina bifida;
Anencefalia;
Defecte congenitale ale tegumentului;
Defecte ale peretelui abdominal;
Malformatii gastro-intestinale;
Teratom sacrococcigeal;
Anomalii reno-urinare (obstructie, rinichi polichistic, rinichi absent);
Osteogeneza imperfecta;
Greutate mica la nastere;
Oligohidramnios;
Sarcina multipla;
Greutate mica a gravidei.

Cauze de AFP scazut: Varsta gestationala mai mica decat cea calculata;
Trisomii cromozomiale;
Mola hidatiforma;
Moarte fetala;
Greutate mare a gravidei.

AFP-ul singur sau in triplul test poate determina 80-90% din defectele de tub neural.

HCG

Este produs de sincitiotrofoblastul placentei inca de la nidarea in peretele uterin. Creste rapid in primele 8 saptamani, apoi scade aproximativ constant pina in saptamana 20, ramanand constant. Nivelul crescut de HCG pare sa fie cel mai sensibil marker pentru trisomia 21, iar nivelul scazut HCG poate sa fie asociat cu trisomia 18.

Estriolul neconjugat Este produs de placenta din precursori furnizati de ficatul fetal;
Nivel scazut poate aparea in trisomiile 21 si 18.

Nou introdusa in testare este Inhibitina A test cvadruplu (creste sensibilitatea pentru trisomii ).

Valorile obtinute din determinari au fost interpretate in functie de valorile mediane pentru respectiva varsta gestationala, iar rezultatul a fost formulat ca MoM (Multiply of Median) si comparat cu intervalul acceptat pentru risc de 0.4 - 2.5 x MoM.

Interpretarea rezultatelor triplului test

Folosind programe specializate (Prisca) se pot determina valori ale MoM corectate in functie de varsta gravidei, greutatea ei, grupul etnic, statusul de fumator / nefumator, multiplicitatea sarcinii, eventualele afectiuni: diabet zaharat etc. Tot aceste programe pot calcula riscul pentru anomaliile urmarite.

Concluzii

Importanta determinarii riscului malformativ prin triplul test se datoreaza mai mult prin reducerea numarului de persoane care corespund grupelor de risc si care ar trebui sa faca punctie amniotica si cariotipare (investigatie exacta, dar riscanta si mult mai costisitoare);<>
Exista si reversul medaliei, persoane aparent fara nici un risc putand fi incluse in grupul de risc din cauza acestui test. Totusi repetarea ecografiei si chiar a triplului test poate reduce din aceste efecte nedorite;
Desi bine intentionat, modul de recomandare a acestui test este usor dezordonat. De asemenea, colaborarea dificila cu clinicienii reduce din efectele benefice ale determinarii riscului malformativ;
Este important sa se pastreze regulile generale de recomandare a triplului test pentru a nu expune persoane cu risc scazut la stresul unor valori de cele mai multe ori fals pozitive.

O zi excelenta !
Lala.

Fratele mai mare

Atat mai am pana ma nasc ! (bb 2)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zeririlouiza spune:

Mersi mult Lala

Louiza 13s +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gattasalvaje spune:

quote:
Originally posted by docdecap

revin, ca o zuza ce sunt.

Adica singurul meu neuron (ca pe-al copilului nu-l pot folosi) a inceput sa se topeasca de caldura... M-a intrebat cineva (si nu mai stiu cine, vezi ce bun era neuronul ala...) de hotelul astoria sau cazare la mare.

Recunosc ca dupa ce am stat 7 ani in bucuresti nu am recuperat nimic in cei 3 de cand stau in cta... asa ca sunt la fel de informata despre ce e pe aici ca orice om din alt oras... Insa daca e cazul, pot vorbi cu un vecin de pe strada, un om f. de treaba care stiu ca ofera gazda pe vara. daca e interes, pot vorbi cu el, pot vedea conditiile si va pot da detalii. E strada de case, cam toata lumea face sportul asta vara. Aproape de mamaia, dar si cu o plaja jos dupa faleza, mai linistita dar acces mai greu pe jos, preferabil cu masina.

e, gata cu reclama pt. care nu ma plateste nimeni..
Va pup, sper ca scriu cu vreun folos..

Monica 15+

Life's a beach
pisoi in lucru
www.flickr.com/photos/monicu/sets/" target="_blank"> noi doi si-o cununie

Monica , eu te intrebasem de cazare la mare , week-end-ul asta sigur nu mai venim , insa pt perioada urmatoare , daca va fi cazul , iti scriu pe PM.

Oricum , merci mult

14+ cu Sara - Eliza

Bebelina din burtica
Cununia civila
Nunta
Am mai crescut?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gugushtiuc spune:

ADUNARRRRRRRRRRRRREEEEEEEAAAAA!!!
AM VESTI PROASPETE!!!!

iunie 2006
GUGU 17+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

Fetelor eu maine fac bitest si inainte screening de trim I. Cica e o analiza nou introdusa...eu o fac la Medlife la Budimex.
Ma rog la DD sa fie bb bine, zglobiu, sa mai scap de stres olecutza...

10+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gugushtiuc spune:

Doamnelor- zuzicilor, dupa aprigi dezbateri referitor la ce are GUGU in burtica, castigatoare a iesit echipa de zuze care au votat !!!

iunie 2006
GUGU 17+

Mergi la inceput