Traducere termeni finante-in italiana
am nevoie de cineva cu care sa vb pe PM ,care sa-mi traduca cativa termeni cum ar fi TVA(taxa pe valoare adaugata),CIF (codul unic fiscal) ,platitor de tva,etc?
va rog mult,am mare nevoie!!
Raspunsuri
crista-s spune:
Cici nu prea stiu nici eu bine ... dar poate e mai bine aici unde mai poate participa lumea decit pe un PM ...
Asa ca iti zic ce stiu din ce ai intrebat ... si dc cineva crede ca am gresit rog sa ma corecteze ...
TVA(taxa pe valoare adaugata)= IVA
CIF (codul unic fiscal)= partita IVA
platitor de tva = titolare di partita IVA
edit
cind zici cod fiscal te referi la cel al societatii ?? nu la cel al persoanelor ... caci dc esti liber profesionist nu stiu dc ai partita IVA sau folosesti codice fiscale asta ar fii ca si codul numeric personal ala din Ro ...sau chiar pe amindoua
cici spune:
crista's e buna ideea ta, sa pun intrebarile aici pe topic si nu pe privat,mai ales ca probabil vor mai aparea cuvinte sau intrebari in cursul saptamanii viitoare ,cand sora-mea achizitioneaza produse din Italia si ea nu se descurca cu termenii astia.
Da , la codul fiscal al societatii ma refer deci e partita IVA - eu ca societate am nevoie de la firmele din Italia de la care iau produse de un certificat care atesta faptul ca ei sunt platitori de tva- deci cum se traduce certificatul asta in italiana?
saru-mana pentru raspunsuri
crista-s spune:
Aici din cite stiu eu exista autocertificarea... declari pe propria raspundere ...
deci cred ca tb sa iti dea fiecare o declaratie dupa modelul asta:
DICHIARAZIONE SOSTITUTIVA DI CERTIFICAZIONE DEL CODICE FISCALE E DELLA PARTITA IVA
(artt. 45 e 46 del D.P.R. 28 dicembre 2000 n. 445)
modelul il gasesti aici
http://www.comune.nus.ao.it/nustmp/wwwcomunenus.nsf/Configurazioni/files/$File/Autocertificazione-CodiceFiscalePartitaIVA.pdf?OpenElement
dar tu poti sa ii ceri un certificat ceva de la agenzia delle entrate sau poate de la camera de comert ( camera di commercio) .. vezi dc poate scoate asa ceva sau daca nu e de ajuns numai autocertificarea...
cici spune:
Crista-s esti o adevarata comoara la casa omului, acum eu pot sa merg cu formularul la cei ce cumpar ,sa-l completeze ei si sa-l stampileze?
crista-s spune:
stampila nu stiu dc au ca nu prea se obisnuieste ... insa poate ar tb sa intrebi sa ii intrebi dc nu au chiar o instiintare/comunicare.. ceva de la agenzia delle entrate sau de la camera de comert cum ca sunt isncrisi acolo .. cum la noi exista certificatul de platitor de TVA ( a carei copie o dai tuturor clientilor si furnizorilor ) asa poate au si ei vreo bucata de hirtie sa iti faca o copie ..si impreuna cu declaratia ... cred ca esti in regula pt orice control .
tu mai intreaba-ma ca eu ma bucur sa imi pun mintea la contributie...
cici spune:
Multumesc ,din nou!!
Mi-e greu sa inteleg faza cu stampila ,si probabil va fi mai greu sa-i explic asta economistei mele de aici, adica nu stiu cum sunt acceptate aici acte fara stampila.
Azi sora-mea incepe cumaparaturile si sper sa fie totul ok,daca nu ,apelez din nou la tine
crista-s spune:
eu as mai avea o idee ... sa suni la garda financiara ... si sa ii intrebi pe ei ca nu cred sa fii tu prima care face afaceri cu o firma italiana .. ei stiu exact ce vor sa vada cind vin in control.. si iti zic exact ( dc dai petse careva dragut si amabil) ce sa le ceri italienilor ...
poate au stampila ... nu stiu ce sa zic ... eu nu am vazut facturi pe aici decit de la gaze si lumina
cici spune:
Crista's ai fost o draguta ,ca de obicei,promta si la obiect
Sora-mea a reusit sa faca contracte cu 2 furnizori seriosi si care erau in domeniu,adica stiau ce au de facut .A mai incercat sa achizitioneze si de la altii dar s-a lasat pagubasa , dupa ce a stat cate doua ore sa le explice de ce nu trebuie sa puna TVA-ul pe factura, altii s-au uitat cu albul ochiului cand le-a cerut codul fiscal ,s-au le-a pus sub nas formularul pe care mi l-ai dat tu sa-l descarc,pe cand cei doi au fost incantati ca ea e pregatita cu astfel de acte.
Maine mai trebuie sa achizitioneze cate ceva ,dar greul a trecut si a terminat neasteptat de repede.
Inca o data multumesc muuult pentru ajutor!
crista-s spune:
Bravoo, sa fie intr-un ceas bun!....si n-ai pt ce ... poti sa ma intrebi oricind ai ceva dubii caci si dc nu stiu ma pun pe cautat ( imi face si mie placere ) ...