Ajutooor...am nevoie de informatii!!!!!!
Sunt disperata si nu stiu incotro s-o iau si ce sa fac...Ceea ce mi se intampla nu mi se pare a fi tocmai in regula...seamana mai mult cu un abuz...
Vrem sa construim o casa...Terenul nostru fiind in zona de protectie a unui sit arheologic de categorie B, ne trebuie printre altele si un certificat de descarcare de sarcina arheologica...Directia de Cultura din Braila, pentru obtinerea unui raport de cercetare arheologica necesar eliberarii certificatului, ne-a indrumat catre un arheolog autorizat de pe site-ul Cimec.
Din diverse motive cauzate de probleme locale provocate de Muzeul din Braila, am ales un arheolog din alta localitate...Acest arheolog trebuie sa obtina o autorizatie de sapatura arheologica fara de care nu poate sa sape sau sa cerceteze nimic pe terenul nostru, si implicit nu putem obtine certificatul...Pana aici nimic nu parea complicat...
Bineinteles autorizatia o asteptam de mai bine de 2 luni...n-am primit nici un raspuns oficial, nici negativ, nici pozitiv...Am inrosit telefoanele sunand la minister, atat noi cat si arheologul ales de noi...si am aflat de ce nu a venit autorizatia...
Ce am aflat aproape ca ma aduce in pragul disperarii, cu greu imi pastrez calmul...Si anume, arheologului ales de noi, de la muzeul din Buzau, i se conditioneaza eliberarea autorizatiei de sapatura de incheierea unui protocol intre el si muzeul din Braila cu care nu vrem sa avem de-a face si de care fugim ca de mere acre...Motivatia cu protocolul chipurile ar fi bazata pe legea 258/2006 art 4, alin 3...am citit, dar nu reiese obligativitatea protocolului...
Am citit si paracitit toate legile din domeniul asta, si in nici una nu se restrictioneaza alegerea unui arheolog numai din localitatea sau judetul unde ai terenul...Poate mi-o fi scapat vreo lege, nu stiu, insa nu mi se pare normal sa primesc o autorizatie, indiferent de natura ei numai daca inchei un protocol cu cineva anume...E ca si cum pentru autorizatia de construie trebuie sa inchei un protocol numai cu o anumita firma indicata de primarie, altfel nu obtin autorizatia ceea ce nu e legal...Asa si cu autorizatia de sapatura...
Si efectiv nu stiu ce sa fac, de ce lege sa ma folosesc ca arheologul ales de noi sa obtina autorizatia fara sa fie obligat sa incheie un protocol cu muzeul din Braila...Noi finantam sapaturile, si mi se pare normal sa alegem cui vrem sa platim serviciile, nu sa fim obligati sa platim pe cine nu vrem...Cu alte cuvinte, noi nu vrem sa platim nimic celor de la muzeul din Braila, insa Ministerul prin faptul ca ne obliga la un protocol cu ei, nu face altceva decat, chiar si indirect, sa ne faca sa acceptam conditiile astora de la Braila si implicit sa-i si platim si noi tocmai asta nu vrem...
M-am gandit si la Consiliul Concurentei, dar nu stiu daca e de competenta lor...Si chiar nu as vrea sa ajung la instanta ca dureaza foarte mult solutionarea unei probleme...
Ce putem face in situatia asta??? E legal ce ni se intampla? Vi se pare firesc ce ni se intampla??
Sunt disperata si nu stiu incotro s-o iau...
Daca nu am scris la sectiunea care trebuie, va rog nu mutati mesajul de aici...pentru ca il poate citi mai multa lume si poate cineva are vreo informatie care sa ma ajute