Slujba de reinmormantare

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by conchita

Marilena, adica automat se deshumeaza dupa 7 ani ca sa se ingroape morti noi?! sau cum se procedeaza? cine face asta, de fapt? familia e anuntata? te intreb cu inima indoita, te rog raspunde-mi daca stii...multumesc.

Draga mea, cred ca nu am explicat suficient de bine mai sus, imi cer iertare.
Nu se deshumeaza decat atunci cand familia mortului doreste sa inhumeze pe altcineva in acelasi loc de veci. Si asta dupa ce au trecut cei 7 ani in care se presupune ca s-a descompus trupul celui deja inhumat. Nimeni nu umbla la un mormant decat proprietarii, sau cei care au locul in concesiune, chirie, platesc taxa anuala, etc.
Eu nu am spus ca se deshumeaza automat dupa 7 ani, ci doar daca familia are pe altcineva de inmormantat, sau vrea sa pregateasca mormantul, pur si simplu.
Asa ca nu-ti face griji, nu se intampla nimic la mormant in lipsa ta. Ar fi bine totusi sa te ocupi ca cineva sa mai verifice macar de 2 ori pe an, sa plateasca la cimitir taxa pentru intretinerea mormintelor, daca se practica in zona unde aveti locurile veci.

Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Lilanda si Marilena, multumesc.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miau-miau spune:

e ca atunci cind faci ordine in dulap, fara sa arunci nimic, dar le impaturesti mai bine ca sa ocupe volum mai mic, sa ai loc de haine noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

laura imi pare rau ca trebuie sa faci asa ceva.
Eu am totusi o nedumerire: de ce trebuie sa-i reinmormantati? Nu e groapa voastra? Schimbati groapa? trebuie bagat altcineva? mi-e tare neclar!
De regula daca nu se umbla la groapa (schimbat locul sau ingropat altcineva peste) se face sluja de 7 ani pomenire/parastas.
Noi vom face pt bunica noastra saptamana viitare. Dar fara sa umblam la mormant sincer nu vad de ce ar trebui sa faceti asta.
Te rog mult lamureste-ma si pe mine.
Intre timp am sa vorbesc cu cumnata mea care este Maicuta de 12 ani sigur imi va da un raspuns compentent in ceea ce priveste slujba.

Mada,un om. Cu frica lui Dumnezeu si Ilinca Teodora 22 sept 2004
Ilinca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Mada,
Asa este, mama mi-a zis ca pana la urma tot evenimentul o sa fie un fel de parastas, locul este al nostru, nu deschide mormantul, deci ar fi putin ciudat sa citeasca slujba de inmormantare.
De ce facem e foarte simplu, ma duc acasa si n-am fost de patru ani.
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Si la fel se procedeaza si daca vrei sa schimbi locul in care sunt inmormantati? A trecut mult mai mult de 7 ani...cred ca li s-a facut si re-inmormantarea de care s-a vorbit. (este vorba de bunicii mei).

Daca dorim sa-i mutam in alt loc de veci, cum se procedeaza?
Si daca se face slujba, se face si cand ii iei de acolo sau doar cand ii aduci la noul loc? (nu este in acelasi cimitir, nici macar in acelasi oras...)

Adina + Olivia 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

Laura, in concluzie va fi parastas? Adica la biserica slujba si la mormant. Asa banuiam si eu.
Adina la voi, va fi intr=adevar slujade reinmormantare.
Nu stiu sa-ti spun cum se procedeaza exact. Banuiesc ca trebuie sa aveti o aprobare de la cimitir ca putetoi sa dezgropati si sa mutati osemintele,
N vreau sa spun prostii dar s-ar putea sa aveti nevoie de aprobare de la Sanepid.

Mada,un om. Cu frica lui Dumnezeu si Ilinca Teodora 22 sept 2004
Ilinca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Nici eu nu inteleg cum sunt dezgropati mortii si de ce trebuie familia sa vada ramasitele. Noi avem o cripta in care se coboara pe niste scari de beton si care se deschide numai cand moare cineva. Inauntru sunt rafturi pe ambele parti si un loc pentru sicriu in mijloc. Ultimul mort va fi pe locul din mijlocul criptei iar cel care a stat acolo pana atunci e mutat pe unul din rafturile laterale cu sicriu cu tot, nu se desface. Nu am facut nici o slujba speciala pentru asta. Mai sunt pe un raft niste cutii metalice mici in care sunt ramasitele stra-strabunicilor mei, dar angajatii cimitirului au mutat oasele din sicriul mare in cutiile respective fara sa fie familia de fata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Bird, este vorba de osemintele celor ingropati direct in pamant, sau intr-un loc de veci care urmeaza a fi folosit pt o alta inmormantare. Nu este vorba de sicrie metalice, ci de cele clasice care putrezesc, lasand sa se vada osemintele. In cavoul vostru de familie probabil este suficient loc pt a se umbla fara prea mari eforturi, desi, simpla mutare a ramasitelor pamantesti ale cuiva dupa ce au trecut cei 7 ani, in care se considera ca omul s-a intors ca trup in pamantul din care a fost plamadit, se insoteste de regula de o slujba de pomenire. Din pacate, nu peste tot se mai practica, desi poate ar exista urmasi care sa se ocupe de asta. De exemplu, stiu ca in Bucuresti nu se fac atatea pomeniri ca in provincie.
In general, ultima slujba din ciclul celor regulate pentru pomenire, se face la 7 ani de la deces, ulterior, omul va fi pomenit la toate slujbele de pomenire, fara a se mai face vreo slujba special pt el.

Mari

Mergi la inceput