Dilema

Dilema | Autor: iube2001

Link direct la acest mesaj

Buna!
Am si eu o intrebare si sper sa primesc un sfat.Cumnata mea care-i romano-catolica mi-a propus sa-i botez fetita.Eu sunt ortodoxa ,sotul la fel.Putem boteza fetita daca nu avem aceeasi religie? O prietena are o cunostinta preot ortodox si l-a intrebat....si a zis ca-i exclus asa ceva si ca ce indrumare spirituala ii ofer copilului nefiind de aceeasi credinta? POT boteza copilul in aceste conditii?
Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anamaria spune:

din cate stiu eu, catolicii recunosc botezul ortodox si invers.

sigur ca problema pusa de preot exista, nasii sunt parintzii spirituali ai copilului... dar eu cred ca exagereaza!

oricum, ar trebui sa vorbesti cu preotul catolic, presupun ca botezul ar urma sa aiba loc intr-o biserica romano-catolica. ei sunt in general mai permisivi...

daca tu vrei sa-i fii nasha copilului si daca preotul lor e de acord, eu in, locul tau as face-o!

Edit: prietena mea traieste in Franta, a intrebat acolo la biserica si i-a dat voie sa-si boteze baietzelul in Ro, in biserica ortodoxa. au spus ca pt ei e acelasi lucru, fie ca esti ortodox, fie ca esti catolic, botezul este valabil.

_
ANAMARIA, mama soldatzeilor de plumb
Bogdan - 04.07.2000 si Tudor - 13.06.2003

poze cu frumosii mei (si nu numai )
DRAGOSTEA NU INSEAMNA DOI OAMENI CARE SE PRIVESC UNUL PE ALTUL, CI DOI OAMENI CARE PRIVESC IN ACEEASI DIRECTIE ! Antoine de Saint-Exupery

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana_28 spune:

Eu si sotul meu (ortodoxi amandoi) am botezat un baietel la catolici.
Au mers la preotul care urma sa il boteze si ne-a zis ca nu este nici o problema ca noi nu suntem catolici.

Nunta-graviduta cu Calinut + Poze Calinut la 1 anisor si 4 lunici

www.dropshots.com/liliana_28" target="_blank">Calinut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

eu zic ca nu-i nici o problema, doar o s-l inveti lucruri bune pe copil?!! Indiferent de, denumirea religioasa, toti ne rugam si credem in Dumnezeu.
Preotul cu pricina exagereaza!

Cei care ar trebui sa aduca lumina si lamurire, tocmai ei incurca de multe ori!
noi am cununat si botezat la catolici si nu au fost probleme.

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

declar OFF TOPIC !

Offf cat mai ma obosesc disputele astea sterile de tip "religie catolica versus religie ortodoxa" in asa conditii, in cazul botezului unui copilas sau altele asemenea.... cat de pamantesti imi par aceste "tineri cu dintii"; daca ar fi contra paganismului, ar avea sens! daca bunavointa-ingaduinta ar duce la disolutie religioasa, iar ar avea sens, dar nu e cazul !
Oare chiar nimeni nu realizeaza ca "ortodox" sau "catolic" e omul? omul de pe pamant traitor, iar nu sufletul ce-a merge-n Cer? Ce tot atata "declararea credintei ortodoxe sau catolice"? Cea mai buna, aveti voi impresie, ca este marturisirea credintei ortodoxe sau marturisirea credintei catolice?
Are careva impresie ca Hristosul ar fi ortodox ?
Isi face careva iluzii ca ar trebui catolic sa fie Cristosul?
Daca da... SE IN-SEA-LA !
Caci Hristosul nu este nici ortodox si nici catolic nu e, ci EL ESTE HRISTOSUL ! asa ca doar noi suntem ortodoxe sau catolice sau de alta_ "culoare", iar chemarea mantuitoare ce ne-a fost facuta, de ne vrem intre crestini a ne avea locul, NU este sa ne marturism/propovaduim(promovam) noi pe noi insine (sau pe om), ci pe Hristos sa-L marturisim !

...dar iata cum oamenii pun ce e omenesc inaintea a ce e dumnezeiesc, chiar si acolo unde INVERS ar trebui sa fie... iar chestiile astea ma oboseeeesc si de aia probabil sunt "of topic" ... adica nu se ofera nimeni sa sara cu un "nu te cunosc si nu-s de religia ta, dar iti botez eu copilul!", in schimb interventii de tipul "n-ai voie, e oprire, nu se poate, nu e bine, nu se face"...astea nu ca nu lipsesc, da abunda totdeauna ! Pai frumos e asa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Many Hope .

In ceea ce priveste alta raspunsuri de aici... ma abtin ca e mai intelept asa.

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
http://www.jnsr.be/ro.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by ManyHope

adica nu se ofera nimeni sa sara cu un "nu te cunosc si nu-s de religia ta, dar iti botez eu copilul

pai asta zicea si Marilena, asta as zice si eu, botez orice copil, indiferent de rasa , religie, culoare sau nationalitate, botez copilul oricui, dar ortodox...

daca tot n-are importanta in ce religie-l botezi, ce rost are sa-l botezi? daca eu sunt ortodox, cum as putea sa-l botez in alta credinta?

kariguld, fireste ca o sa-l invete de bine pe copil, dar asta invata si de la parinti si de la scoala...aici era vorba de Botez, adica de o Taina a Bisericii...asta n-are legatura cu educatia, sau cu morala, ci cu Dumnezeu...evident ca toti credem in Dumnezeu, dar Crezul ortodox difera de cel catolic

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by fdoina

pai asta zicea si Marilena, asta as zice si eu, botez orice copil...

Ba Nu! ca tu ca "NASA" nu-l botezi tu efectiv pe copil, ci preotul o face in NUMELE LUI HRISTOS!

Termenul "nas-nasa" ne vine din slavona si inseamna (ca si in limba rusa) "a noastra" sau "al nostru", adica inseamna inrudire-rudenie, "parinte spiritual", cineva care sa iubeasca copilul, cineva care sa fie de partea copilului sa-l ocroteasca, sa-l ajute !
Oare ca sa iubesti pe un copilas si sa-i pui parte, e conditionat religios pentru tine ca esti tu ortodoxa ? sau pentru alta care e catolica, e oprit oare a-l iubi de nu-i copilul un(o) viitor(are) catolic(a)? (sau mai stiu eu ce fel ar mai fi interzis pentru cele din alte Biserici !?)
Asta marturisesti tu ca si "Crez" ? Despre ce vorbim noi aici ?
Zi ca tu nu vrei si gata! sau spune deschis ca nu ti se permite si gata! adica recunoaste ca-i ceva de la oameni, o fireasca neputinta practic, ceva de inteles, dar nu mai imi "scoate vorbe" ca de la Cer ar fi oprirea asta !
Plizzzz !! Have mercy !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

ca sa iubeasca copilul, sa fie de partea copilului, sa-l ocroteasca, sa-l ajute, sa-l iubeasca pe un copilas si sa-i puna parte, nu-i musai sa-i fie nas, asta poate oricine s-o faca indiferent de religie, nu trebuie sa botezi un copil ca sa faci toate lucrurile astea. ce rol are nasul? tocmai acela de a marturisi credinta in locul copilului botezat. dar daca nasul si copilul au credinte diferite, ce marturisesti?ce rost mai are sa botezi daca tu de fapt nu crezi ca are vreo importanta ce spui acolo?

mamica de patru copilasi : Stefan (18 ian. 2007) Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput

Pai, ia lasati-ma pe mine sa rezum ce spuneti voi : "eu, eu ...eu". Punct.
()

"Eu" aia... "eu" aialalta... = asta tot insistati.
Chiar nu intelegeti ca n-are aceasta persoana a mea nimica cu voi personal?
Nu vreti sa intelegeti ca stiu si eu ce-s neputintele si limitele si n-as avea cum sa nu le respect pe ale oricui, de vreme ce le constat asa dureros pe ale mele?
E normal sa nu le putem toate cate pe lumea asta sunt posibile, e normal ca unele persoane sa nu fie in stare sa care in maini de la piata 4 sacose incarcate-ochi...iar 10 sacose pline cred ca nimeni nu poate...sau oricum tot exista undeva si pentru cea mai puternica persoana o limita de netrecut.
Va recunosc asadar la fiecare dreptul de-a nu putea ceva sau altceva, indiferent pe care criterii nu puteti sa_, dar daca cineva poate mai mult decat poti tu, de ce oare ce altcineva poate si tu nu poti trebuie-TREBUIE automat sa fie ceva gresit, imposibil, inadmisibil, ilegal, imoral, ilicit, erezie ?
De ce reiese din ce se spune pe aici ca e liber-discretionar a iubi(si pe strain), insa e obligatoriu-dogmatic a ura si respinge(pe strain)? Vi se pare asta echilibru sau partinire?
Hristosul, Modelul nostru, fost-a EL oare "cu unu muma si cu altu ciuma"? Asa scrie de EL in Carte ?

Pentru mine e oare intrebarea urmatoare: "ce rol are nasul? tocmai acela de a marturisi credinta in locul copilului botezat. dar daca nasul si copilul au credinte diferite, ce marturisesti?" ?
...daca da, io raspund, repetand : NU PE TINE ESTI CHEMATA SA TE MARTURISESTI LA BOTEZUL UNUI COPIL !(de fapt chiar in intrebare se contine raspunsul cel evident!)
= poti sa ti un copil in brate in conditii... bine!
= nu poti.. pace buna! nu poti si gata! > nu-l ti, ca nimeni nu te sileste !
...dar daca prin cine stie ce lasat de la EL, careva totusi poate ce tu nu poti? daca din motivele tale pentru care tu nu poti, alta persoana din cauze la fel de indreptatite poate, CE FACI? strigi "Tradare!" "Aprindeti rugul!" ?

Daca nu e treaba ta nici s-o faci si nici sa te opresti de-a o face, pentru ce nu raspunzi doar atat: "in ce ma priveste pe mine, eu as face asa sau invers si am auzit/vazut ca asa se face si asa ar trebui facut"... da in schimb apare vehementul "NU!", "NU E VOIE!", NU E BINE, NU E DREPT, NU..." si nu si nu...

Marilena,pe tine te laud pentru bunavointa si rabdare si spiritul impaciuitor! Ca tine rar ! Bravo !
Vreau insa sa precizez ceva: e dreptul si libertatea mea, ca din ce spune Doina (sau tu sau oricine), sa inteleg nu ce ar vrea persoana respectiva sa inteleg, ci ceea ce vreau eu sa inteleg (si reciproca nu doar ca e desigur la fel de valabila, dar se constata ca eu una spun si altele "se receptioneaza"!)
Ori in ce-o priveste pe Doina(si nu numai) apartenenta la ortodoxie parca e o constrangere pentru ea de-a avea dreptate.... adica e ca si cum ar fi obligata sa aiba intotdeauna dreptate si tot ce spune asa sa fie cum spune ea si numai asa si nicidecum altfel, ci oricum altfel sa fie doar nedreptate...iar asta cu fiecare prilej si cu orice chip, utilizand efectiv orice mijloace; NU E IN REGULA ! NU ASTA E DREAPTA CREDINTA ! Nu asa se traieste ortodox si nu indreptairea de sine duce la ortodoxie adevarata !
Uite, i-am trecut cu vederea pana acum (afara de muuuulte)pe asta, de ea insashi scrisa aici mai inainte: "daca tot n-are importanta in ce religie-l botezi, ce rost are sa-l botezi? = ori eu aici si acum o mustru pe fata ca asemenea vorba n-ar trebui rostit de o crestina ortodoxa, nu mai putin decat n-ar trebui sa injure o crestina in Sfanta Biserica de cele sfinte...sau in general n-ar trebui sa injure ! Cum sa spui asa ceva? CUM ? Cum sa se alature in gura unei ortodoxe iubitoare de Dumnezeu si cu respect pentru Taina Botezului, asa o vorba _ ? De ce si pentru ce oare?
Exageram sau ridiculizam sau ironizam, ca sa aratam ce e bine diferentiat de ce e rau, desigur, insa fara masura? doar de dragul efectului avem libertate la orice procedeu si fara mnici o masura? si oare fata de cine? oi fi eu vreo preoteasa "wicca" sau vreun membru de seama al "bisericii scientologice"? nu stiu daca unei pagane ar fi cazul sa se adreseze cu asa formula sucita, insa aici nu unei pagane s-a adresat totusi...(presupun ca macar atat cat de cat constientizeaza toata lumea, ca in felul meu, de Hristos vreau sa apartin...) si totusi...

...de aia am spus ca sunt "ooooof topic" si ca-mi marturisesc 'oboseala' cand citesc d-astea ...

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Marilena12

...
Eu nu ti-am ingradit dreptul de a intelege dupa propria ta masura... Nicidecum, ca sa denigrez credinta altcuiva, sau sa incerc sa o infirm, etc, in general nu-mi place sa judec eu cum e corect sa traiasca altcineva.

Mari

Vezi ? Echilibrul pozitiei, deosebirea binelui de rau, a dreptatii de nedreptate si respectarea limitelor (naturale, pana la urma), ceea ce tu arati(ca ai de unde, presupun!) ... te miri cumva ca rezulta intr-o apreciere deosebita la adresa ta ?

Asadar, pana la urma, ce vei face oare tu Iube2001 cu botezul nepoatei ce "ti s-a propus"? Ai decis?

Mergi la inceput