Ce presupune custodia totala si ce nu?
Buna
Am nevoie de niste sfaturi in ce priveste urmatoarea problema .Sunt divortata ,am o fetita de 2 ani,si in sentinta de divort spune ca "imi este incredintat copilul spre creste si educare" fara nici o referire la tatal copilului ,,,,absolut nici o referire.Eu inteleg prin aceasta ca am custodia copilului totala.
Intr-o luna urmeaza sa ma casatoresc cu o persoana din Germania si vreau sa ma stabilesc acolo.Ii pot face copilului domiciliul acolo fara vre-un acord din partea tatalui? Daca am custodia totala a copilului tatal este decazut din drepturi?Precizez ca eu am mai iesit din tara cu copilul dar presupun ca stabilirea domiciliului este alta poveste.....Ce drepturi mai are tatal in acest stadiu? Cine ma poate ajuta va rog cu niste sfaturi avand in vedere ca sunt presata de timp si nu stiu cat de binevoitor ar fi fostul meu sot daca i-as spune despre acest lucru?
Multumesc anticipat!
Raspunsuri
amar spune:
Draga mari111, imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc, dar chiar daca acolo in sentinta nu s-a scris niic , din eroare despre sot , respectiv tatal copilului, asta nu inseamna ca el nu exista si pe deasupra ARE ACELEASI DREPTURI CA SI TINE ASUPRA COPILULUI, ..din nefericire.... el nu este decazut din drepturile parintesti..decat daca ai pt asa ceva o hotarare judecatoreasca ...ceea ce cred ca nu ai....despre casatoria ta in Germania, nu te opreste nimeni....sa pleci cu copilul e o problema nu il vei putea scoate din tara fara acceptul lui dat expres in fata unui notar...cat despre stabilirea domiciliul tau si al copilului in Germania , mai e mult pana acolo... sfatul meu ia-o incet ...vo fi pe aici pe aproape .. te astept cu vesti daca ai nelamuriri...
ps... sfatul meu casatoreste-te in Ro..
carmen 25s
mari111 spune:
Draga Amar
Cred ca nu esti la curent cu legile in Romania.Daca dai telefon la Politia de Frontiera si le spui povestea mea iti vor spune ca poti sa iesi cu copilul din tata linistita cu conditia ca hotararea sa fie definitiva si irevocabila si sa ai custodia copilui totala.Vreau sa iti mai spun ca eu am mai fost plecata cu fetita din tara fara acordul scris al tatalui si nu am avut nici o problema.
Tu ai dreptate ca tatal nu este decazut din drepturi.Intrebarea este ce drepturi mai are avand in vedere ca pe hotararea de divort nu scrie nimic despre el.
Te-as ruga sa imi detaliezi de ce crezi ca este mai bine sa ma casatoresc in Romania......chiar ma intereseaza mult aceste informatii......auzisem si eu despre acest lucru dar nimeni nu mi-a explicat de ce.....astept cu nerabdare raspunsul tau mai ales ca am vazut ca esti avocata...
Sau poate vrei sa gasim un alt mod de comunicare....
PS: nu ti-a raspuns pana acum pentru ca am fost ocupata cu niste examene.Promit sa fiu mai constiincioasa de acum incolo avand in vedere ca este totusi interesul meu....
mihaela_s spune:
Tatal nu e decazut din drepturi, poate chiar sa ceara copilul spre crestere si ingrijire. Dar nu cred sa aiba sanse sa-l obtina. E atasat de copil, il vede regulat? S-ar putea sa fie problema cu dreptul de vizitare, daca nu e stabilit prin tribunal poate sa ceara dupa plecarea voastra din tara. Mai multe nu stiu nici eu, desi sunt divortata si am copilul incredintat spre crestere si educare. Nu prea m-am interesat ca nu a fost cazul. Din tara il scoti fara probleme, asa cum spui.
Mult succes!
Mihaela si fetele mele
amar spune:
Draga Mari111, anm vazut ca raspunsul meu te-a infuriat putin , nu stiu de ce .. e adevarat sunt plecata de ceva timp din Ro , e posibil sa-mi fi scapat unele amanunte, dar stiu ca ce ti-am scris , ti-am scris din ceea ce eu am profesat in tara..Deci, eu ti-a scris despre ceea ce ar putea fi cu acea hotarare pt. ca tu mi-ai parut sigura ca sotul tau este eliminat, in ceea ce priveste interesul pt copil.. Din tara da, poti sa o scoti ok, ai hotararea def.si irevoc.nu te intreaba nimeni nimic..dar nu poti prin ceea ce intelegi tu ,,custodie totala,, sa-i interzici sa il viziteze , chiar sa ceara in instanta un program prin care sa il ia si el o data pe luna sa zicem in weekend , sa aiba un cuvant de spus in ce priveste educatia lui pe viitor si alte asemenea aspecte...i le poti interzice doar printr-o hotarare definitiva de decadere din drepturi , abia atunci poti spune ca ai custodie absoluta.
In ceea ce priveste casatoria cu un cetatean neamt, desi eu nu sunt in situatia asta, am multe cunostinte care regreta lucrul asta din anumite puncte de vedere., si uite cateva motive..
1.Aici nu te poti casatori in cateva zile cum e la noi,pt ca se fac tot felul de verificari care dureaza si luni.
2.Apoi legile aici sunt legi pt toata lumea , unele avantajoase altele de-a dreptul dezastruoase, depinde de ce parte a baricadei te afli..
3. oricat de bine te vei integra, pt ei tot un strain vei ramane , crede-ma ca stiu ce spun..si vei simti pe propria piele...
4.daca doamne fereste ceva nu merge , vei vedea ca aici iti creeaza falsa impresie ca statul te ajuta dar de fapt iti ia cu 10 maini cand ai reusit sa te ridici , nu zic ca in Ro ar fi altfel..
5.Orice pas gresit te va costa , bani, aici totul se plateste...
6. Casatorindu-te in Ro vei putea la o adica si divorta in Ro, cu legi romanesti(nu zic ca toate-s bune), dar macar intelegi ca e pe limba ta, aici toul e asa alambicat, si avocatii de aici te ametesc si mai tare, pt .ca au o lege bine pusa la punct , nu ca in Ro,din care storc si ultimul banut , uneori chiar nemeritat...
7.Divortul aici e terorizant , nu poti divorta decat dupa 1 an de la introducerea actelor timp in care trebuie sa intervina separarea anuntata la primaria unde te anunti cu domiciliul sau resedinta
8. sunt si parti bune in sensul ca poti face un contract prenuptial in care poti stipula ce si cum iti convine sau nu, care se respecta la final.
9.poti primi pensie de intretinere rap. la veniturile sotului de la momentul separarii si pana la pronuntarea divortului..,nu ca in Ro unde primesti pensie in asemenea cazuri daca ai ramas cu handicap in urma casatoriei, e chiar obligat uneori sa iti asigure si locuinta, dar nu intotdeauna...
Deci avantaje si dezavantaje ca peste tot...
Cat despre copilul tau, in mometul cand tu vei avea un drept de sedere , il va avea si el, dar nuai dependent de tine nu si de sotul neamt, pt ca daca nu il adopta nu e copilul lui...dar drepturile tatalui biologic vor ramane..
In speranta ca nu te-am dezamagit de tot..sper sa aud numai de bine despre tine si iti doresc mult succes in toate demersurile tale
carmen 26s 70% fetita
tumpi spune:
mari111, copilul il vei putea sa-l scoti din tara dar daca tatal nu doreste vei intampina greutai.Daca in instanta s-au stabilit zile de vizita, el te poate obliga sa le respecti.
Acum depinde de voi doi cum cadeti la invoiala.Puteti stabili f. bine ca fetita sa-si vada tatal in vacanta de iarna si vara.Dar daca tu pleci din tara pe premiza ca iti este incredintat tie spre crstere si educare, te inseli amarnic ca tatal nu va mai avea ici un drept.Atata timp cat nu ai hartie in care este stipulata decaderea din drepturi parintesti ale tatalui,nu poti face mare lucrur.Tatal are aceleasi drepturi ca si tie,chiar daca nu mai sunteti casatoriti.
Eu te sfatuiesc sa vb cu tatal inainte de a face pasul asta ca sa nu ai pb dupa.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
mari111 spune:
Buna....
Va multumesc pentru raspunsuri....m-au ajutat mult.
Amar sa stii ca nu sunt infuriata deloc.Tu mi-ai precizat acum un lucru foarte important despre dreptul de sedere al copilului ca il va obtine imediat ce o sa il obtin si eu.Asta ma bucur sa aud.....in sensul ca eu ma gandeam ca pentru acest lucru voi avea nevoie de acordul tatalui.
Sunt constienta ca tatal nu este decazut din drepturi.....dar acum din sfaturile voastre imi dau seama ca si tatal mai are un cuvant de spus vis a vis de viitorul copilului.
Mihaela_s sa inteleg ca chiar daca hotararea judecatoreasca este definitiva si irevocabila poate cere ulterior tatal dreptul de vizita? Imi da de gandit acest lucru.Oricum eu ii permit si acum sa viziteze copilul saptamanal chiar daca acest lucru nu este stipulat in sentinta de divort.
Tumpi sa stii ca o sa iau in considerare sfatul tau de a vorbi cu tatal in prealabil despre un program de vizite in vacante cu toate ca el nu are drept de vizita prin sentinta judecatoreasca.
Va multumesc la toti pentru sfaturi....imi sunt de mare ajutor.....eu chiar vreau sa consult si un avocat pentru aceasta problema dar deocamdata nu am gasit unul care sa aibe cunostinte temeinice despre acest subiect.
Pa!
mihaela_s spune:
mari, nu prea stiu exact, dar cred ca din moment ce nu este prevazut in hotararea de divort programul de vizitare al copilului(nici la mine nu e, am cazut la invoiala asupra lui, fara hotarare judecatoreasca), in momentul in care tu nu mai lasi copilul la el(in situatia ta nu din rea vointa, ci pentru ca pleci cu copilul din tara), tatal poate sa ceara in instanta acest drept. Doar ca sa-ti faca tie rau, desigur. Daca nu vrea sa inteleaga ca poate sa-l vada pe copil in vacante si nu saptamanal.
Hotararea definita si irevocabila este asupra hotararii de divort si a altor lucruri stabilte prin aceasta. Probabil ca din acest motiv nu se trece in hotararea de divort si programul de vizitare al copilului, pentru ca se poate modifica in functie de cerintele parintilor.
Ar fi foarte bine daca ai consulta un avocat, el stie cel mai bine cum sta treaba, eu fac doar supozitii, s-ar putea sa nu fie exacte.
Succes!
Mihaela si fetele mele
mari111 spune:
Mihaela_s sa stii ca sunt in cautatea unui avocat care sa imi raspunda la intrebarile mela,dar este greu sa gasesti unul cu experienta.Am intrat in legatura cu cativa avocati care nu stiau sa-mi raspunda la unele intrebari.
Vis a vis de sentinta de divort eu inclin sa te contrazic.In cererea de divort eu am cerut 3 lucruri:divortul,custodia copilului si pastrarea numelui capatat din casatorie.Tribunalul a deliberat pe toate trei cererile mele si a dat sentinta.....pentru fiecare in parte.Deci eu inteleg ca sentinta de divort este cel putin pana la atacarea ei definitiva si irevocabila pentru toate trei punctele din cerere.
Nu prea inteleg cum este cu termenele legale de apel si recurs.O data ce ele au trecut si s-a putut face definitiva si irevocabila sentinta de ce se mai poate ataca ulterior sentinta ?
Eu imi pun intrebarile acestea ......dar normal raspunsurile tot la o persoana de specialitate le voi gasi......dar totodata sunt importante si unele informatii de la persoane care se confrunta cu aceleasi probleme ca si mine.
Un avocat imi spunea sa obtin suplinirea consimtamantului in ce priveste dreptul de vizita.Nu prea inteleg ce inseamna asta dar incerc sa studiez acest lucru.
Pa!
mihaela_s spune:
Mari, ai dreptate, asta stipuleaza si hotararea mea de divort: divortul, cresterea copilului si pastrarea numelui. Eu ma refeream la programul de vizitare care nu e trecut in hotararea de divort, tocmai pentru ca poate fi modificat in functie de doleantele parintilor.
Iar hotararea de divort este irevocabila, cred ca inseamna ca nu mai poate fi atacata. Desi s-ar putea sa nu am dreptate, pentru ca tatal poate cere copilul spre crestere si educare. Custodia este comuna, asta inseamna ca tatal are aceleasi drepturi ca si tine. Doar ca tu il cresti si il educi. Sa mai scrii aici daca afli de la avocati ce si cum, poate e util si pentru mine. Desi eu sunt recasatorita, insa cu plecatul in strainatate m-ar interesa si pe mine.
Mihaela si fetele mele
mari111 spune:
Eu am crezut ca nu scrie nimic despre dreptul de vizita al tatalui pentru ca el nu s-a prezentat deloc la divort.
Acum chiar ca sunt in dilema.....deci trebuie sa gasesc un avocat cat mai repede sa imi raspunda la intrebarile mele.