NOI, CEI INTORSI ACASA....
Raspunsuri - Pagina 2
ruxij spune:
Vad ca nu se inghesuie lumea, asa ca am zis sa zic si eu ce stiu din auzite. Stiu pe cineva de pe alt forum, care s-a intors in tara dupa 8 ani de USA si pana acum din ce a povestit, nu le pare rau pentru ca au o meserie f. cautata in Ro la ora actuala, au o firma, muncesc f.f. mult si le merge bine. S-au lovit si ei de unele probleme, mentalitati, neplaceri, dar una peste alta am inteles ca e de bine. A spus tipa ca au avut o strangere de inima cand cu datul jos a Basescului, s-au uitat unul la altul si si-au zis: ia uite ce ghinon! Dar a trecut.
Eu am fost in Ro anul asta si mi-a placut. Mi se pare ca merge mult mai bine ca atunci cand am plecat noi, in 99. Devine insa din ce in ce mai scump, cred ca e destul de greu sa te intorci. Sigur ca mentalitatile nu se schimba usor si mai sunt probleme, da' ideea e ca merge treaba in sus si asta conteaza. Noi nu ne intoarcem ca nu ne-ar fi bine acolo din pricina de meserii necautate acolo si cautate aici, dar voua, Roxi, eu va doresc mult succes!
aiska spune:
Si mie mi se pare ca s-a schimbat ceva in bine de cind am plecat,dar nu indeajuns ca sa renunt la Finlanda.
Am o fosta colega de liceu care emigrase in Spania si peste 4 ani s-a intors in tara,si-a deschis o afacere impreuna cu sotul iar acum amindoi sint foarte bine.
Daca pina intru la pensie Romania nu atinge nivelul Finlandei,nu ma voi intoarce.La batrinete as prefera o tara mai calda decit Finlanda sau Romania pentru iarna,unde sa fie mai ieftin.
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei
Iael spune:
In Romania lucrurile s-au schimbat foarte mult, e o tara in care se poate trai cel putin la fel de bine ca in strainatate . Cred ca multi dintre cei care declara ca nu s-ar mai intoarce iau in calcul faptul ca e foarte greu sa o ia de la capat aici . Locuintele sunt destul de scumpe , preturile in general sunt mari .
roxi2004 spune:
Nu a vrut nimeni sa fie lipsit de modestie. Cand am inceput topicul - am vrut sa discut cu persoane care din varii motive s-au intors acasa si care asa cum spunea cineva mai devreme intampina aceleasi probleme ca si si noi in perioada aceasta. Orice inceput este greu oriunde chiar daca te intorci acasa .. Nu pot spune ca este plin occidentul de romani in pozitii inalte, dar am intalnit asemenea cazuri sau am auzit vorbindindu-se despre romani "de bine" de catre colegii de munca, prieteni etc, etc, chiar daca exista si romani care fac destule rele pe afara (ca si in ro dealtfel).
nemo spune:
Daca ar fi dupa mine, m-as intoarce, daca nu asta-seara, cel tirziu miine. Dar cred ca mi-am mai declamat dorul "adinc si indaratnic foarte" pe forumul asta.
Am un foarte bun prieten care s-a intors (din SUA) si care e fericit ca a facut-o - desi sotia lui nu e. Spre deosebire de mine insa, a reusit sa faca sa triumfe punctul lui de vedere.
Multa bafta, roxi2004.
nemo spune:
Stiam ca e ceva in neregula: proclamat, nu declamat (nu stiu cum sa imi editez mesajul).
mamini spune:
eu cochetez cu ideea intoarcerii de 8 ani de cind am venit in Finlanda, din ce in ce mai putin, e adevarat, la inceput imi venea sa pun valizele la usa saptaminal...mie mi se pare un curaj sa te intorci, nicidecum o lasitate. curajul sa infrunti greutatile de care poate in alta parte ai scapat, dar mai ales curajul sa infrunti mentalitatile si rautatile celor care te vad un neadaptat si o jumatate de om.
eu cred ca daca ma voi hotari sa ma intorc sau e mai mult o chestiune de cind, va fi f bine. cred ca asta e cheia: determinarea. daca o faci cu jumatate de inima sau intr-un moment de nemultumire, e normal sa ai regrete. daca o faci cu tot sufletul si cu capul, nu vad de ce nu ar fi bine. in fond, pe oriunde am insenina, tot romani suntem si Romania tot acasa este, indiferent dupa cita vreme.
deocamdata imi e mai bine aici, e comod si viata e usoara, vremea e urita doar. atunci cind voi avea posibilitati pe jumatate cit aici si in Ro, one-way ticket si gata. daca m-as intoarce acum, fara nici o perspectiva, as regreta, fara indoiala. asa ca astept un moment bun si ma bucur de ce e mai bun si colo si colo, fiindca pot veni de 3-4 ori pe an in vacanta in Ro.
bafta celor care vor sa fie acasa, oriunde s-ar afla acest acasa.
M
cris1511 spune:
Poate exista persoane cu copii de scoala care s-au intors in Romania si ne impartasesc din experienta lor.
M-ar interesa si pe mine acest subiect, legat de cum s-au adaptat copiii, cum au fost acceptati la scoala si cum se procedeaza efectiv la inscriere(am inteles ca se da examen si in functie de rezultat e inscris intr-o anumita clasa).
Multumesc.
lisa79 spune:
eu sunt pelcata de aproape 8 ani si sotul de 5 din Romania,ne vom intorcem ACASA in max 2 ani,la anul vrem bebe2. pe noi ne leaga ceva de tara aia,ne e draga de nu mai putem,seara ne punem in fata calculatorului si ne uitam la poze din Romania. eu sunt din Cluj, merg in fiecare an acasa,anul acesta am stat aproape 3 luni,am fost cu ANA,a fost superb,plang de fiecare data cand trebuie sa vin inapoi in state.nu e vorba in cazul nostru de neacomodare cat de dorul de familie,cat de lucrurile care le pierdem. pana sa venim in State am crezut ca daca ai bani,casa si masina esti fericit...departe de adevar. ne-am pierdut bunici,veri,persoane dragi din familie si nu am putut merge sa fim alaturi de cei dragi,am putut trimite bani... .ATAT!
singurul lucur care ne tine acum aici este bebe2,atat. si daca va trebui sa o luam de la "-" ne vom descurca,suntem tineri si avem o viata inainte. sufar dupa mama,tata,frate,nemuri si prieteni,chiar daca cunosc aici multa lume,nu e zi data in care sa nu vorbesc cu fetele mele de suflet.
concluzia: nu cred ca as vrea sa fiu in locul mamei mele sau a soacrei. eu nu ma vad in stare sa traiesc atat de departe de Ana,singura mea legatura cu ea sa fie un Webcam.Sper,ca bebe2 sa vina cat mai repede si sa ne prinda 2011,acasa.
Va rugam un vot pentru ANA,multumim!