neplata salariului pe 2 luni :(
Buna ! Sunt si e prima data cand scriu la capitolul asta...
va rog ajutati-ma daca puteti, in urmatoarea problema: sotul meu a lucrat la o firma, in 9 ianuarie 2007 si-a dat demisia, a stat in preaviz 15 zile -problema ar fi ca pe ultimele 2 luni el nu si-a primit salariul. Firma justifica aceasta prin faptul ca sotul meu -(agent de vanzari fiind) avea facturi neachitate la clientii cu care lucra...
Practic, firma si-a recuperat banii de la clientii rau-platnici oprindu-i banii sotului meu !
Dorim cu orice pret sa ne recuperam acei bani, sunt bani mai mult decat meritati. Programul lui de munca era 7-21. Am dori pe cale legala sa obtinem acesti bani si va rog daca ati mai trecut prin asa ceva, sa-mi dati un sfat ! Cam cat ar costa un avocat, sau daca am avea dreptul la unul din oficiu in cazul in care va exista vreun proces.
Va multumesc din tot sufletul.
Iulica.
Raspunsuri
marius spune:
Totul deriva sau ar putea sa rezulte din prevederile contractului de munca. Nu cunosc ce scrie in acel contract insa daca acolo nu este precizat faptul ca firma are dreptul sa recupereze debite prin retinere la sursa (adica din salariu) si mai ales daca nu este precizata metodologia prin care un angajat sa vanda si mai ales sa incaseze creante de la clienti( adica sa incaseze facturile emise) aceasta reprezentand o sarcina de serviciu, deci pe scurt daca nicaieri nu este scris negru pe alb puteti sa actionati societatea in instanta pentru recuperarea drepturilor salariale si mai mult decat atat eu as cere daune interese asa de vreo 10 ori salariul neachitat pentru prejudiciile provocate prin neplata la termenul stabilit prin contractul de munca acest termen (data platii salariului) fiind scris in mod obligatoriu in contractul de munca. Poate nu as castiga desapgubirile la acest nivel dar.... nimic nu este exclus.
Insa repet ca toate acestea pot fi nule in functie de prevederile din contractul de munca si a fisei postului dupa caz.
Va pot recomanda sa cereti asistenta (aveti dreptul legal si ei obligatia de a va sustine!!!) la serviciul juridic al Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartine firma unde a lucrat sotul dvs.
In ultima perioada cel putin din experienta personala si cu nedisimulata satisfactie am supervizat demolarea unor fapte de abuz efectuate fata de cei care lucreaza, oameni care chiar si-au vazut de treaba lor, insa au fost calcati in picioare fie de administratori de firme, fie chiar de ignoranta unor functionari publici, asa incat iti spun ca se poate....
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007