De ce nu-mi iese blatul de tort?
Raspunsuri - Pagina 2
adi69 spune:
Eu nu cred in chestia asta..ca se lasa blatul daca e zgomot..
Eu stiu ca albusul batut si produsele din/cu albus batut se pot lasa daca inainte/in timpul/sau imediat dupa coacere se trantesc,izbesc..atunci ,la impact aerul din produse poate iesi si de aici ..
Dar zgomotul..?! cu ce le afecteaza?!
Pai,vorba Alynutei,eu mai am treaba in bucatarie in timp ce fac blatul,sau in timp ce se coace..mixer,robot,copil..tv ,spalat vase..
sau sa luam de ex un laborator de cofetarie,oare acolo nu este zgomot?
Hai ca ma faceti sa fac un "pandispan cu zgomot" doar sa vad care e rezultatul..am un cornet de ala in care se sufla de revelion.. si face ca o sirena de fabrica..cred ca-l caut sa-l folosesc..
Tdi,la tine toata chestia cu lasatul cred ca pleaca de la temperatura si durata coacerii.
Ortansa spune:
quote:
Initial creeata de Tdi
ajutoooor...
- am batut 7 galbenusuri + 7 linguri de zahar + 1 lingura de apa apoi am amestecat treptat cu 7 linguri de faina si un varf de praf de copt
- albusurile batute spuma tare separat si incorporate treptat la compozitia de mai sus
in cuptor creste bine, se coace fara sa se arda dar cand il scot se dezumfla asa de tare ca se reduce cam la jumatate si arata urat.... asa patesc de fiecare data...
(cuptor ventilat, incalzit dinainte la 180°C, timp de coacere cam 15-18 minute).
unde gresesc???
aveti o alta reteta simpla la indemana? pleaseeee! trebuie sa fac mega-tortul pentru ziua fetitei.
multumesc anticipat.
Teddy si Alyssa (05.05.05)
Album Alyssa
nu stiu daca asa e reteta sau daca doar ai gresit.de obicei,in reteta clasica de blat de tort(pandispanul) se bat albusurile nu galbenusurile-spuma tare,apoi se adauga zaharul si etc.
deci la reteta clasica de blat,ca sa fiu sigura ca-mi iese mai adaug si putin praf de copt,iar lingurile de faina sunt pline cu varf.a,si pun si cate o lingura de ulei pt fiecare ou(asa spune la reteta ,nu de la mine).apa nu pun.
I've gt you under my skin
mariussimiuc spune:
quote:
Originally posted by Alynutza
Eu cred ca faza cu zgomotul in bucatarie e un mit. Acuma n-o sa umblu in varful picioarelor pentru un blat. Oricum, cum mie nu-mi place sa tai blatul, pentru un tort coc 3 blaturi separate. Si cu siguranta am facut zgomot in bucatarie, pentru ca in timp ce se cocea unul din blaturi, eu bateam cu mixerul ouale pentru urmatorul blat. Si pentru aia a crescut frumos si nu s-a lasat.
Alina,e vorba de zgomotele acute,nu de cele obisnuite mey...Uite,eu spre exemplu cand ma apuc de prajiturit (sau cand ma apucam,ca acum nu mai pot) evit sa ma cert cu barbatu' si sa arunc cu tava sau cratita dupa el.
Miha si Robert
Balbina spune:
Miha, normal ca eviti, doar nu esti fraiera sa stai sa culegi aluatul de pe barbat si sa-l torni din nou in tava.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Alynutza spune:
Miha, Nati sunteti mortale .
Adriana eu nu pun niciodata praf de copt in pandispanul obisnuit. Si tot nu se lasa. Si chiar, sa ne spui cum fu experimentul cu 'trompetatul' in timpul coptului.
adi69 spune:
quote:
Originally posted by Alynutza
Miha, Nati sunteti mortale .
Adriana eu nu pun niciodata praf de copt in pandispanul obisnuit. Si tot nu se lasa. Si chiar, sa ne spui cum fu experimentul cu 'trompetatul' in timpul coptului.Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.Recently become Mrs. Perfect
Nici eu nu pun praf de copt in blat.
Miha,Nati..cool!
Tdi spune:
moama ce de raspunsuri...multumesc!
inca n-am facut nimic, azi pitika mea s-a trezit cu niste bube suspecte ce par varicela asa ca am amanat petrecerea pe saptamana viitoare, tort o sa fac oricum din ce-am "creeat" ieri, chiar daca arata ca niste clatite!
s-ar putea sa fie de la temperatura prea mare, sotzul meu zice ca ar trebui sa pun foc doar jos si sa nu ventilez, o sa incerc si asa.
praf de copt n-am pus intotdeauna, rezultatul e acelasi cu si fara.
zgomote face destule Aly, o fi de la asta?
imi pare rau ca n-am pozat ce a iesit, poate participam la un concurs, ceva...blatul iese mai mic decat compozitia initiala din tava, desi la un moment dat creste pana pe la 4-5 cm apoi se dezumfla si ajunge cam de 1 cm.
v-am pupat.
Album Alyssa
adi69 spune:
Am facut blatul (sau pandispan) stresat!!!!
Am batut doua albusuri cu zahar,aici mentionez ca nu le-am batut tepene!!deci prima greseala voita,apio le-am amestecat cu putina cacao..le-am lasat vre-o 10 minute sa stea ,timp in care am facut galagie,tipat,cantat cu fetita mea,suflat in trombonul de care va povesteam(ce-or fi zis oare vecinii??!!?).Am adaugat peste albusul stresat galbenusurile,si doua linguri de faina..si inainte sa-l torn in forma,mi-am zis ca sa ingreunez treaba,si-am adaugat si un paharel cu branza de vaci cu pireu de fructe de la Danonino(pt copii).
Am pus la copt intr-o forma neunsa,doar la fund hartie de copt.Am copt la temperatura haotica,cand mare cand mica..chiar am uitat de el la un moemnt dat..Rezultatul?
Foaarte bun,a mancat sotul si copilul tot..si sa mai fac..hihi..
Compozitia a fost trei sferturi din tava si a crescut pana in buza,dar nu mai mult.Din cauza focului mare la inceput,a crescut,apoi din cauza focului foarte mic a facut gaurele la suprafata si s-a oprit din crescut(cred ca in faza asta a iesit tot aerul,altfel poate mai crestea putin).
Aici vedeti rezultatul..http://home-and-garden.webshots.com/photo/2585180910081950625pyoZDN
Alynutza spune:
Adriana multumim de experiment. Deci mitul este 'busted' . Arata tare bine experimentul tau, as gusta si eu o bucatica.
Tdi spune:
Am promis poza cu tortul, ieri si azi l-am facut, per ansamblu a iesit super dar blaturile tot anemice mi-au iesit desi am schimat reteta (cred ca e de vina cuptorul).
Cine vrea sa vada tortul-fluture:
aici.
Album Alyssa