Tort de mere
Salut!
Sambata e ziua fetitei mele, cea mare, face 2 anisori, si as vrea sa-i pregatesc un tort de mere. Stau insa foarte prost cu timpul, as vrea ceva usor, dar si gustos.
Mama facea cand eram eu mica un fel de prajitura cu felii de mar pe fundul tavii, dupa care un aluat care semana cu cel de pandispan. Imi placea tare mult. N-are sens sa fac ceva sofisticat, pt ca ea e inca micuta si cred ca apreciaza mai mult gustul, nu neparat si un aspect fabulos.
Daca aveti ceva retete va rog mult dati-mi si mie, sau orice alta sugestie de tort / prajitura cu fructe.
Multumesc frumos!
Raspunsuri
valentinag spune:
5-6 mere se curata de coaja si se taie in sferturi,se aseaza pe fundul unei cratite impreuna cu 3-4 linguri de zahar si se da la cuptor!
Din 6 oua,6 linguri de zahar,2 plic. zahar vanilat,4 linguri de ulei,6 linguri de faina,1/2 plic praf de copt se face compozitia!Albusurile se bat spuma cu zaharul,zaharul vanilat.Se adauga apoi galbenusurile peste care s-a presarat un praf de sare,amestecate cu uleiul,apoi faina in care s-a pus praful de copt.Se toarna peste merele din cuptor si se lasa la copt ca 40 de min!
Se rastoarna pe un platou si se imbraca cu frisca!
"La vita e bella"
poze
marea inghetata
april spune:
...se rastoarna dupa ce in prealabil sta cel putin 4 ore la frigider....altfel se imprastie tot.
...mai bine de seara pana dimineata sa stea la frigider, apoi il rastorni si-l ornezi cu frisca
la multi ani fetitei
crista-s spune:
Eu il rastorn cald pe farfurie dar nu ridic cratita ( sau forma in care a fost copt) pina nu se raceste ... Asta pt ca merele lasa zeama/sirop, care inmoaie blatul/ pandispanul .. Daca nu l-as rasturna blatul ar ramine neinsiropat .
retete sunt multe .. ultima facuta de mine a fost :
citeva linguri de zahar le rastorni in forma /cratita si le caramelizezi ... lasi sa se raceasca si in vremea asta cureti cam 2 kg de mere decojite si fara simburi ( nu le gauresti de tot ci doar cit sa scoti simburii ), umpli merele cu citeva linguri de gem mai acrisor si le asezi cu umoplutura in sus in tava .. peste gem pui cam cit o nuca de unt sau margarina si dai tava la cuptor sa se coaca merele ...
In timpul asta faci pandispanul :
3 oua , 75 gr zhar , 65 gr faina , 1 praf de copt
nu e obligatoriu sa bati albusul separat spuma ...iese oricum
Scoti tava cu merele coapte si rastorni pandispanul .. pui iar la cuptor la foc mediu .. se coace repede deci stai atenta la cuptor ...
scoti tava si rastorni pe platou, nu ridici tava pina nu s-a racit
poti orna cu frisca sau poti servi cu inghetata ( de vanilie )
adi69 spune:
Eu pun merele intregi scobite de cotor,in gaura bag zahar sau dulceata de visine sau de nuci,in cratita pun zahar si bucatele de unt,apoi merele,apoi la cuptor pana se moaie putin merele ,abia apoi torn compozitia de pandispan(aceeasi ca si a VAlentnei)si coc.Tin la rece,rastorn,imbtac in frisca si arata cam asa fara frisca si asa cu frisca.
Eu am facut pt fetita mea,la 1 anisor,un tort din piscot sampanie,budinca vanilie si mere calite imbracat in frisca,a fost foarte bun si racoritor..au papat toti copiii si a aratat asa
Adriana si-atat...
mnarcisa spune:
delicios tortuletul asta.
Il fac dupa acelasi principiu ca si Crista-s numai cae eu il rasturn dupa ce sa racit ca o data mi sa turtit blatul si nu mai vreau sa risc. de imprastiat nu mi sa imprastiat niciodata, oricum il desprind cu cutitul de pe margina cratitei. Ornat ror cu frisca si cu nuca caramelizata si strivita.
Narcis George si Narcisa
"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."
http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos
hcclara spune:
buna fetelor,
am intrat si eu sa caut ceva retete de tort cu mere, si n-a trebuit sa caut prea mult ca erau deja pe prima pagina.
noi suntem invitati duminica la ziua unui baietel si mama lui m-a rugat sa fac si eu ceva, asa se obisnuieste pe aici. asa ca ma gandeam si eu la vreun tort cu mere. problema mea e ca eu nu sunt asa talentata la facut blaturi. (nu seman cu mama si din pacate eu sunt aici si ea in ro).
tin minte odata mancasem la o prietena de a mea un tort cu mere cam asa...erau merele umplute parca cu nuca, iar apoi blatul, of, nu mai stiu asa bine ca e mult de atunci, dar aveti cumva si asa vreo reteta?
daca nu, nu-i nimica ma inspir si eu mai departe de aici, asa ca postati cat mai mult....si multe multumiri
andira, sa-ti traiasca fetita si sa fie sanatoasa.
claudia
crista-s spune:
Adi 69 si ca tine am facut cu merele scobite de tot dar am vazut la altcineva care nu le-a gaurit de tot si n.a curs dulceata sa iasa patat... a ramas acolo in mar si cind taiai se vedea tare frumos....
Si fara caramel fac cind ma grabesc.... e bun oricum .. cel mai bun tort asta de mere ...
Dar pandispan din 6 oua nu am facut niciodata ca ar iesi prea mare, eu am o cratita si un vas de jena amindoua cu diametrul de 24-26 cm si 3 oua sunt destule ... mai multe oua ar iesii pe afara din forma la coacere .... Deci poate ar tb sa spunem si marimea cratitei ....mere intra cam 5 -6 depinde de marimea lor ... iar printre mere ultima oara am pus si bucati de mere caci unele mere scad mult la coacere ... Cele golden se micsoreaza rau de exemplu ...
maraki spune:
quote:
Originally posted by april
...se rastoarna dupa ce in prealabil sta cel putin 4 ore la frigider....altfel se imprastie tot.
...mai bine de seara pana dimineata sa stea la frigider, apoi il rastorni si-l ornezi cu frisca
la multi ani fetitei
Ce idee buna mi.ai dat, nu stiam de ce se desface tortul cand il rasturnam
Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
http://www.dropshots.com/maraki
http://www.dropshots.com/maraki1
http://www.dropshots.com/maraki2
andira spune:
Va multumesc mult pt raspunsuri si pt urari!
Cred ca o sa fac in seara asta sau maine dimineata, sunt convinsa ca o sa aiba succes
Adi69 - poti sa-mi dai te rog frumos si retetea de tort din piscot sampanie,budinca vanilie si mere calit? Suna bine si arata si mai bine.