Cat se plateste concediul medical?

Cat se plateste concediul medical? | Autor: melinav

Link direct la acest mesaj

Am si eu intrebare si as dori un raspuns avizat: cat se plateste concediul medical (nu de sarcina, pur si simplu concediu medical) si daca exista o limitare a numarului de zile de concediu medical pe care le poti lua intr-un an. Precizez ca am o vechime in munca de 3 ani si jumatate.
Daca sunt necesare si alte precizari, spuneti-mi.

Va multumesc.
Melina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Sunt mai multe tipuri de concedii medicale, potrivit ORDINULUI nr.343/399 din 2001 al ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale:
a) Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă
b) Concediul medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă
c) Concediul medical pentru maternitate
d) Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani și îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani, pentru afecțiuni intercurente
In functie de tipul de concediu medical, difera procedura de acordare precum si procentul din venitul salarial care se plateste.
Trebuie sa fi mai specifica, sa precizezi exact tipul de concediu despre care doresti lamuriri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melinav spune:

Pentru liviu's:
E vorba de concediul de la punctul a). Despre el doresc lamuriri.

Melina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

INSTRUCȚIUNI
privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale

a) Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă

Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 180 de zile calendaristice în interval de un an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi calendaristică concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

În scopul evitării pensionării de invaliditate și menținerii asiguratului în activitate medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.

Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile în una sau mai multe etape.

În cazul menținerii incapacității temporare de muncă concediul medical se poate prelungi, la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 31 de zile, până la totalul de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.

Medicii specialiști și medicii primari de specialitate care acordă certificate de concediu medical vor comunica medicului de familie concluziile lor privind diagnosticul, rezultatul investigațiilor, precum și recomandările de recuperare; aceste date vor fi înscrise în evidențele primare ale bolnavului respectiv.

Medicul de familie are obligația să ia în evidență datele privind acordarea concediului medical.

Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă poate fi mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază astfel:

până la un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare stabilite potrivit anexei la prezentele instrucțiuni;
până la un an, cu drept de prelungire până la un an și jumătate de către medicul expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, precum și pentru SIDA și cancer de orice tip, în funcție de stadiul bolii;
până la un an și jumătate, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară;
6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Asigurații bolnavi care prezintă unele boli cardiovasculare stabilite potrivit legii, conform anexei la prezentele instrucțiuni, au dreptul la un concediu medical de până la un an, fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de unitățile sanitare acreditate care acordă asistență medicală de specialitate.

Asigurații bolnavi de SIDA și cancer de orice tip, în funcție de stadiul bolii, beneficiază de un concediu medical, cu drept de prelungire până la un an și jumătate; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de unitățile sanitare acreditate care acordă asistență medicală, cu posibilitatea prelungirii de către medicul expert al asigurărilor sociale al Casei Naționale de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale.

Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru asigurații bolnavi de tuberculoză Asigurații bolnavi de tuberculoză pulmonară și extrapulmonară primesc certificatele de concediu medical pe perioade de maximum 31 de zile de la medicii unităților sanitare unde sunt tratați.

Propunerea de pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boală în cazul afecțiunilor fără potențial recuperator și concediul medical se include în mod obligatoriu în durata pentru care se acordă indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pentru persoanele asigurate.

În caz de tuberculoză meningeală, urogenitală sau a glandelor suprarenale și peritoneală se acordă concedii medicale de până la un an, cu drept de prelungire de către medicul cabinetului de expertiză medicală a capacității de muncă până la un an și jumătate, acordate în ultimii 2 ani.

Pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară se acordă concedii medicale de 6 luni, cu drept de prelungire de către medicii cabinetelor de expertiză medicală a capacității de muncă până la maximum 12 luni în ultimii 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Bineinteles, nu trebuie neglijate dispozitiile din Legea nr.19/2000:
SECTIUNEA 1
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

ART. 100
(1) In sistemul public asiguratii beneficiaza de concediu medical si de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, daca dovedesc incapacitatea temporara de munca printr-un certificat medical, eliberat conform reglementarilor in vigoare.
(2) In cazul bolilor profesionale sau accidentelor de munca certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de catre Inspectoratul de Sanatate Publica, respectiv de inspectoratul teritorial de munca in raza caruia se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
(3) Somerii aflati la cursuri de calificare, recalificare, perfectionare sau, dupa caz, la alte forme de pregatire profesionala, organizate potrivit legii, care, datorita accidentelor survenite in timpul si din cauza practicii profesionale, suporta o incapacitate temporara de munca mai mare de 3 zile, beneficiaza de aceleasi prevederi ca si ceilalti asigurati privind accidentul de munca.
ART. 101
(1) Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta astfel:

A. de catre angajator, in functie de numarul de angajati avut la data ivirii incapacitatii temporare de munca, astfel:
a) pana la 20 de angajati, din a 4-a pana in a 10-a zi de incapacitate temporara de munca;
b) intre 21-100 de angajati, din a 4-a pana in a 15-a zi de incapacitate temporara de munca;
c) peste 100 de angajati, din a 4-a pana in a 20-a zi de incapacitate temporara de munca;

B. de bugetul asigurarilor sociale de stat, incepand cu:
a) a 4-a zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. III, IV si alin. (2);
b) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca sau pensionarii.
(2) Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca nu se acorda asiguratilor prevazuti la art. 5 pentru primele 3 zile de incapacitate temporara de munca.
Art. 102. - Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă se suportă din prima zi de incapacitate temporară de muncă și până la data încetării acesteia sau pensionării, astfel:
a) de către angajator, pentru asigurații prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct.I și II;
b) de către angajatorul prestator al cursurilor de calificare, recalificare, perfecționare sau al altor forme de pregătire profesională pentru șomeri, organizate potrivit legii, pentru situațiile prevăzute la art. 100 alin. (3);
c) de bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru asigurații prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct. IV și V;
d) de bugetul asigurărilor sociale de stat, în cazul asiguraților prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct. I și II, precum și al celor prevăzuți la alin. (1) pct.III, aflați la cursuri de calificare, recalificare, perfecționare sau alte forme de pregătire profesională, organizate potrivit legii, dacă bolile profesionale sau accidentele de muncă s-au produs din vina acestora.
ART. 103
(1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 180 de zile in interval de un an, socotit din prima zi de imbolnavire.
(2) Incepand cu a 90-a zi concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
(3) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de CNPAS cu acordul Ministerului Sanatatii si al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale;
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si jumatate de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru SIDA si cancer de orice tip, in functie de stadiul bolii;
c) un an si jumatate, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
ART. 104
(1) Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in cazul asiguratilor cu contract individual de munca pe durata determinata, precum si al celor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si VI, este de cel mult 90 de zile in cursul unui an calendaristic.
(2) In cazul in care incapacitatea temporara de munca a asiguratilor mentionati la alin. (1) este cauzata de un accident de munca, boala profesionala, urgente medicochirurgicale, tuberculoza sau boala infectocontagioasa din grupa A, stabilite in conditiile prevazute la art. 98 alin. (4), indemnizatia corespunzatoare se acorda pe toata durata incapacitatii temporare de munca.
ART. 105
(1) Medicul curant propune pensionarea de invaliditate, daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute de prezenta lege.
(2) In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicul curant propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate.
(3) Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, trecerea temporara in alta munca, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in aceeasi profesie sau intr-o alta profesie ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de CNPAS, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.
ART. 106
In cazul in care s-a emis avizul de pensionare de catre medicul expert al asigurarilor sociale, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se acorda pana la sfarsitul lunii urmatoare celei in care s-a dat avizul, fara a se depasi durata maxima de acordare a concediului medical, prevazuta de lege.
ART. 107
(1) Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, conform prevederilor art. 101, concediile fiind intrerupte, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(2) Beneficiaza de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, in aceleasi conditii ca si ceilalti asigurati, pensionarii care, potrivit prezentei legi, realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala pentru care se calculeaza si se plateste contributia de asigurari sociale.
Art. 108. - (1) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (1).
(2) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boală profesională, accident de muncă sau cazuri asimilate acestuia, tuberculoză, SIDA, cancer de orice tip, precum și de boală infectocontagioasă din grupa A și urgențe medico-chirurgicale stabilite în condițiile prevăzute la art. 98 alin. (3) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (1) sau (3), după caz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melinav spune:

Multumesc mult pentru lamuriri.

Melina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili spune:

In cazul meu unde ma incadrez si ce ma sfatuiti sa fac/
datorita unor antecedente urate ( piederi sarcina ) va trebuii sa fac cerclaj in luna 2 si apoi medical 2 saptamani, dupa care merg la lucru ( eventual program mai scurt) si din luna 5 trebuie sa stau la pat.Cum ar trebuii sa procedez?Mentionez ca sunt salariata de circa 6 ani fara intrerupere si mai am pentru anul acesta dreptul la 19 zile de concediu de odihna...
HELP ME ! PLEASE!
VA MULTUMESC,Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by lili

In cazul meu unde ma incadrez si ce ma sfatuiti sa fac/
datorita unor antecedente urate ( piederi sarcina ) va trebuii sa fac cerclaj in luna 2 si apoi medical 2 saptamani, dupa care merg la lucru ( eventual program mai scurt) si din luna 5 trebuie sa stau la pat.Cum ar trebuii sa procedez?Mentionez ca sunt salariata de circa 6 ani fara intrerupere si mai am pentru anul acesta dreptul la 19 zile de concediu de odihna...
HELP ME ! PLEASE!
VA MULTUMESC,Lili


Art.119din Legea 19/2000 prevede:
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Prin urmare, la recomandarea medicului vei putea din luna a 6-a de sarcina sa intri in concediul de maternitate. Pana atunci, concediu de odihna si concediu medical.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili spune:

Iti multumesc mult!lili

Mergi la inceput