Draga Marius...
draga marius,
as mai avea si eu doua nelamuriri, daca ma poti lumina (stiu ca poti)asa cum luminezi pe toata lumea:
1. am platit contr suplimentar acum pe 2 iunie, incheiat in dec, nu am nascut inca. am intrat in prenatal de la 1 iunie, tb sa iau hartia de la doctor. la casa de pensii mi-au spus ca chiar daca nu am nascut, pot beneficia de contr supl si in per prenatalului. problema e ca pct de lucru unde eram angajata de 1 an din bucuresti s-a desfiintat, a ramas sediul central din cta, unde am ramas pe statele de plata.
intrebare: cum sa ii explic toate astea contabilei de acolo? ca este foarte ocupata si stresata si am impresia ca daca nu ii dau mura in gura nu se descurca. aceasta plata suplimentara firma o deconteaza cu casa, nu? nu dau ei bani in plus, nu? adica nu risc sa imi pierd banii... sper ca nu te-am zapacit prea tare.
2. nu suntem casatoriti inca, locuim in buc si tatal are buletin de dambovita. il poate declara el pe bebe in buc? sau nu are dreptul (si in cazul asta tb sa isi faca buletin de buc)? si in cat tp se declara? 3 zile sau 15 zile de la nastere?
multumesc tare tare mult
Raspunsuri
marius spune:
Intai de toate nastere usoara si sa ne povestesti despre voi si dupa aceea, va asteptam cu vesti atunci cand veti putea sa ne povestiti. Noi va tinem pumnii.
In ceea ce priveste intrebarile tale raspunsul meu este urmatorul:
1. Intai de toate va trebui sa obtii adeverinta privind cotizarea ta pana in luna iunie a.c. Ar fi foarte bine sa urgentezi obtinerea acestei adeverinte pentru ca intradevar asa cum ti s-a spuns si de la casa de asigurari ai dreptul inca din iunie sa ti se plateasca atat indemnizatia aferenta contractului tau de munca cat si cumulat cu aceasta indemnizatia aferenta contractului tau individual. Pentru ca cei de la sediul central sa poata sa faca calculul si acesti bani calculati sa fie dovediti ca au fost platiti de catre tine au nevoie de aceasta adeverinta. Atentie iti recomand sa trimit copie xerox al acesteia si sa iti mentii originalul tie. Acum desi teoretic contabila sau cea de la calcul salarii ar trebui sa stie eu totusi am sa iti scriu din nou cum ar trebui ea sa faca acest calcul. Deci:
Va trebui sa adune toate salariile tale brute obtinute in perioada 1 decembrie 2001 -> 31 mai 2003. In paralel va trebui sa adune toate cotizatiile tale achitate in aceeasi perioada. Aceste sume adunate se inmultesc cu 85%. Se aduna in paralel toate zilele lucratoare declarate legal in perioada 1.12.2002-31.05.2003, adica 21-21 zile/luna in medie, in decembrie parca sunt numai 15, si vor iesi un numar in jur de 120 de zile dar te uiti concret pe calendar cate zile cad in decembrie+ianuarie+.... si le aduni pe toate. Imparti suma aflata mai sus dupa ce ai inmultit-o cu 85% la aceste zile lucratoare si vei afla indemnizatia pe o zi. Aceasta va ramane fixa. In fiecare luna in parte se inmulteste aceasta indemnizatie pe zi cu nr de zile lucratoare din luna respectiva. In iunie de exemplu sunt 21 de zile. Suma rezultata va fi indemnizatia ta bruta pentru luna iunie. Din aceasta se va retine 1% somaj si impozit iar restul vor fi banii tai in sume nete sau ce vei primi in mana.
Cat despre ce ar trebui sa stie contabila in legatura cu ce se plateste la CAS sau la somaj sau la bugetul de stat, trebuie sa iti mentionez ca ar trebui sa stie ca firma la care ai contractul de munca nu plateste nici un fel de obligatie nici la somaj nici la sanatate nici nicaieri deoarece platitorul este Casa de asigurari, iar ceea ce ti se plateste tie integral deci atat banii tai cat si impozitul cat si 1% somaj de asemenea se deconteaza cu CAS adica practic acesti bani nu se mai platesc sau se plateste cu ata mai putin la CAS deci firma este doar si numai doar un intermediar in decontari. Ar fi recomandabil sa listezi acest text poate ca ar putea sa o ajute pe doamna sau domnisoara respectiva iar daca are nedumeriri recomanda-i acest site/forum
2. Declararea copilului ca paternitate (recunoasterea de filiatie adica) nu are nici cea mai mica legatura cu domiciliul tatalui nici cu oficializarea sau neoficializarea unei legaturi intre mama si tata. Se declara tatal biologic nu sotul si indicarea datelor de identificare al tatlui biologic sunt legate strict de codul numeric personal al acestuia. Cat despre cand se intocmesc actele doveditoare asupra nasterii unii fat viu si a parintilor biologici al acestuia nu stiu exact daca exista vreo restrictie asupra timpului. Practica insa din maternitati cred ca e de 3-7 zile de la nastere atunci cand tatal se prezinta la regsitrul de evidenta al maternitatii pt a i se elibera actul (adeverinta) de nastere pe baza caruia i se va intocmi ulterior copilului certificatul de nastere.
Sper sa va fi fost de folos.
Inca odata numai bine din partea echipei www.desprecopii.com
Marius (www.desprecopii.com)
munima spune:
Exista un termen in care se declara copilul, parca 10 sau 15 zile de la nastere.Precis poti afla de la starea civila.
ierima spune:
10 zile, altfel numai cu decizie judecatoreasca se poate obtine certificatul de nastere.
Livia
talexia spune:
Acte necesare inregistrarii copilului:
Certificatul medical constatator al nașterii.
Certificatul de naștere și actul de identitate al mamei.
Certificatul de căsătorie al părinților.
Actul de identitate al declarantului.
Aprobarea primarului în cazul în care nașterea nu a fost declarată în termenul prevăzut de lege ( 15 zile pentru copilul născut viu, 3 zile pentru copilul născut mort și 24 ore pentru copilul născut viu și decedat în termenul celor 15 zile) dar pâna la un an de la nașterea copilului.
Sentința judecătorească de înregistrare tardivă a nașterii în cazul în care nu a fost declarat în termen de un an.
Aprobarea Direcției Generale de Evidență Informatizată a Persoanei - Direcția Evidența Populației pentru copiii născuți în străinătate din părinți cetățeni români ale căror acte nu au fost înregistrate sau au fost înregistrați cu date eronate, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.
In cazul in care nu il declari la primarie in 15 zile, platesti o amenda de cateva sute de mii de lei. Chestia cu instanta de judecata este daca-l declari dupa 1 an. Totusi, in maternitati, exista practica, nu stiu daca are temei legal sau nu, cred ca numai din comoditate, sa iti ceara certificatul de nastere pana la externare, pentru a putea completa CNP al copilului. Dar in nici un caz nu pot sa va tina in spital, mai mult, din cauza asta. In concluzie, raspunsul este 15 zile. Informatiile sunt de pe site-ul unei primarii. Poti verifica ...