Spargel- Retete?
...e o adevarata nebunie acum primavara in DE cu spargel-ul asta.
Am vazut cateva emisiuni despre cat e de sanatos sa il consumi si, atunci m-am decis sa il achizitionez dar, aici a aparut prima dilema: de care nene sa cumpar ca sunt N feluri? toate bune de altfel;
A doua problema ar fi ca nu il vreau numai fiert cu sosul ala alb olandez sau nu numai cu sos alb.
Cine mai mananca/gateste leguma asta imi scrie si mie niste sfaturi?
Am dat cautare, am gasit niste cuvinte in retete la sub "ce mai gatim azi?", asadar temele le-am facut cat de cat
Multzam!
Raspunsuri
miria_cristina spune:
SPARGEL cu SUNCA si MOZZARELLA - Reteta postata de MONICAA, de pe Tramente de slabire
(4 persoane)
Ingrediente:
32 bete de spargel (merg foarte bine si cele din conserva)
8 felii de sunca fiarta
375 g Mozzarella (se lasa un pic la scurs si se taie felii)
sare, piper alb
mustar tare (fara adaos de zahar)
ulei de masline pentru tava ce va merge la cuptor
Daca spargelul e proaspat: se curata coaja, se spala si se lasa la fiert ca 20 min in apa cu sare care clocoteste.
Daca e la borcan ...se sare etapa asta.
Fiecare felie de sunca se unge pe o parte cu mustar.In fiecare felie se infasoara 4 bete de spargel.
Tava se unge cu ulei de masline, se aseaza rulourile formate anterior,se da sare si piper, se pun deasupra feliile de mozzarella si se da la cuptor 20 minute la 200 grade (cuptorul sa fie deja incalzit).
Se poate servi cu salata verde.Se poate folosi spargel verde sau alb.
Merge perfect pentru o masa de seara.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Sparanghel cu sos olandez
Ingrediente:
1 kg sparanghel,
sare, zahar, sos olandez.
Mod de preparare:
Sparanghelul curatat se fierbe in apa putin indulcita cu zahar, se strecoara, se asaza pe un platou fierbinte si se toarna deasupra sosul olandez, proaspat preparat.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
File de morun cu sparanghel si sos olandez
Ingrediente:
pentru peste
1,200 kg file de morun
3 linguri ulei
sare si piper dupa gust
pentru sosul olandez (se obtin 300 ml)
210 g unt
3 galbenusuri
sucul de la o lamaie
sare si piper dupa gust
pentru garnitura
1 kg cartofi
500 g morcovi
150 g sparanghel crud sau din conserva
pentru ornat
1 legatura marar proaspat
1/2 lamaie, taiata felii
Mod de preparare:
Spalati fileurile de morun si portionati-le. Ungeti-le cu ulei si frigeti pe gratarul incins timp de 10 min (pe ambele parti).
Preparati sosul olandez astfel : intr-un castron metalic asezat pe plita sau bain-marie, bateti galbenusurile cu ajutorul unui tel. Puneti pe foc, apoi adaugati sarea si piperul. Lasati la foc mic si adaugati treptat untul topit (sa arate ca o maioneza calda), apoi sucul de lamaie. Luati de pe foc si pastrati la cald.
Curatati cartofii si morcovii, spalati-i si taiati-i in forma de butoiase. Daca aveti un cutit riglat, crestati aceste butoiase care vor capata astfel un aspect deosebit. Fierbeti separat in apa cu sare butoiasele de cartofi si morcovi.
Daca folositi sparanghel crud, preparati-l astfel : curatati-l, spalati-l si fierbeti-l in apa cu sare pana se inmoaie usor.
Asezati pe fiecare farfurie de servit cate 2 fileuri, apoi impartiti in mod egal sparanghelul, cartofii si morcovii. Turnati deasupra fileurilor sosul olandez pastrat la cald. Ornati cu fire de marar si felii de lamaie si, optional, cu foi de salata verde si rosii.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
nemary spune:
mai gasesti cateva retete si aici:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=92110
eu am facut reteta de salata cu sparanghel si andive. a fost bun, dar nu m-a dat pe spate.
si cred ca este mult mult mai bun crud, decat la borcan.
Mari
Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
Cristina_C spune:
Da, e mare nebunie cu sparaghelul.
Uite aici niste site-uri dedicate, de la mama lor:
http://www.spargelseiten.de/rezepte.html
http://www.spargelzeit.de/rezepte1.html - pe asta ai retete diferite cu spargelul verde si cu cel alb
http://spargel.germanwine.de/spargelrezepte.0.html
Si inca un site care mie-mi place foarte mult: http://www.marions-kochbuch.de/rezepte/spargel.htm
DidiAlex spune:
Woooowww, ce de retete, sarumana Doamnelor. M-ati salvat mai ales ca e si scump deci nu pot incerca la nesfarsit talentu
sper sa iasa ceva bun pt ca asa cum spunea nemary am mai comandat acu nu stiu cati ani la un restaurant, fiert cu sos alb si nu am cazut deloc pe spate. Chiar am murit de foamne si am cerut altceva. Mai cred ca e o chestie de obisnuita si cultura cum sunt la noi urzicile.
Multzam!
mnarcisa spune:
Chiar aseara am incercat o noua reteta (din categoria inventate) care a iesit demential si imi face plcere sa o impartasesc.
Daca ar trebui sa ii dau un nume as putea sa ii zic:
Sparanghel du rosii chery si busuioc si poate fi servit ca aperitiv cal.
Un pot "furat" de la veteranii in arta culinara
Nu fierbeti sparangheli pentru ca tot farmecul si gustul lui se duce odata cu apa pe care o aruncati in chiuveta, ci prajitil in putin ulei de masline, ideal ar fi daca gasit ulei cu aroma de trufe (tartutato), eu am gasit la Mega.
Aveti nevoie deurmatoarele ingrediente pentru 2 pers:
-sparanghel verde 8 bucati (spalate, sterse de apa si taiate in 3)
- 1 lingurita unt.
-ulei de masline cu aroma de trufe
-10-14 rosii chery taiate in 4
-1 mana parmezan ras pe razatoarea mare (sa fie ca niste taitei)
-10 frunze busuioc proaspat
- 1 lingura capere
- 1 lingura parmezan praf
- sare si piper dupa gust
Intr-o tigaie topiti untul, dupa care adaugati uleiul si cand sa incins puneti sparanghelul pe care il lasati 1,5 - 2 min trebuie intors sa se rumeneasca putin pe toate partile.
<<Mirosul sin bucatarie ii va inebuni pe toti, chiar si pe vecini>>
dupa ce da rumenit il scoateti pe fargurie sub forma unei gramajoare peste care pueti patmezanul ras si acoperiti cu o folie de staniol si parmezanil se va topi putin de pa caldura sparanghelului. Intre timp in uleiul care a ramas in tigaie puneti rosiile care le tineti cca 2 min dupa care adaugati frunzele de busuioc rupre cu mana, piperul si parmezanul praf si daca doriti mai puteti pune sare (desi dupa mine nu mai trebuie).Puteti stinge aragazul si arncati un ochi sub folia de staniol pe care o si dati la o parte si in jurul movilitei de parmezan care ascunde sparanghelul puneti rosiile din tigaie. acum este gata de servit si cel mai bine merge cu un pahar de vin rosu alaturi (asta ca totul sa fie perfect)
Imi mai rame doar sa va urez pofta buna.
(produsul este testat si rezultatul garantat)
Narcis George si Narcisa
"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."
http://pg.photos.yahoo.com/ph/smnarci2000/my_photos
simali spune:
La Carefour sparanghelul costa cam 4 EURO (15 lei noi) o legatura de circa 250g de tulpinite verzi. Asta-i pretul si la voi sau e jegmaneala?
alice
an-k spune:
Simali si aici e la fel aproape 5 e legatura, de asta il cumpar mai rarut.
Mie imi place cel mai mult pe gratar, cu sare si eventual maioneza Aici se face si o supa de sparanghel alb- o sa caut reteta.
Adriana- Deea- An-k- Cornelia
anca si micutza Bianca(14/03/2005)