tocanita de ciuperci
Vreau sa fac tocanita de ciuperci. Sunt in piata ciuperci cu palaria rotunda,, albe, dar si unele cu palarie mare, latareata, cica se numesc Pleurotus. Care sunt mai bune si cum de gatesc? Va multumesc.
Raspunsuri
mihaela_s spune:
Mie imi plac mai mult Pleurotus, sunt gustoase, aduc cumva la gust cu ciupercile de padure. Cele albe rotunde banuiesc ca sunt Champinion, parca asa se numesc...mie nu-mi plac atat de mult ca si Pleurotus.
Cum gatesc eu tocanita: ciupercile le spal bine, apoi le tai in fasii subtiri. Calesc ceapa(depinde cat de multa iti place) putin in ulei, apoi iau de pe foc vasul si pun boia de ardei, pun ciupercile taiate, apoi apa, nu foarte multa pentru ca lasa si ciupercile zeama si le pun iar pe foc, la foc mic sa fiarba, acoperite. Trebuie sa fiarba cam 1 ora jumate, poate trebuie sa adaugi apa, ca sa nu se prinda de cratita. La sfarsit poti lasa sa scada pana ajunge ca un sos sau poti face o ingrosala cu faina si smantana, caz in care iese un sos foarte bun cu smantana(mie asa imi plac cel mai mult). Pentru aroma pun uneori cate o frunza de dafin si la sfarsit obligatoriu frunze de patrunjel si marar tocate marunt.
Ca si garnitura se serveste cu cartofi(natur sau piure), macaroane sau mamaliga.
Pofta buna!
Mihaela si fetele mele
valentinag spune:
Sunt bune si pleourotus,numai ca's un pic mai tari si au un gust usor diferit,eu pe alea le folosesc in general cand fac snitele de ciuperci!
Cat despre tocanita,cureti ciupercile,le speli bine de tot si le tai in felii!Calesti 1 ceapa taiata solzisori in ulei,adaugi cipercile si le lasi sa se calesca putin,ele o sa-si lase un pic de apa,adaugi si tu apa pana le acoperi si le lasi sa fiarba,cand sunt aproape fierte pui un pic de suc de rosii sau bulion desfacut in putina apa,delikat si lasi sa scada!In final pui marar sau patrunjel,ce-ti place si gata tocanita!
"La vita e bella"
poze
marea inghetata
Bimilit spune:
Eu fac tocanita cu ciperci albe.le curat de coaja ,le spal si le tai marunt.cales 2 cepe taite marunt si un morcov dat pe razatoare[pun sare si piper],pun ciupercile taiate marunt peste ceapa si le acopar cu apa.las sa fiarba ~40 de min.apoi rad 250 de gr de cascaval si-l amestec cu 200 gr de smantana si torn peste ciuperci.las la foc mic ,amestecand din cand in cand, pana se topeste cascavalul.le servesc cu paste sau mamaligutza .
Ajutati-l pe DAN sa mearga din nou!Putin cate putin se aduna marea...
Darria spune:
Tocanita la cuptor: ceapa+morcov(taiat rondele)+ciuperci(le tai cum doresti). Se pune apa pe jumatatea vasului si se fierbe. Cand sunt fierte iar apa s-a evaporat se stropesc cu vin alb si se mai lasa cateva minute(sa se prajeasca). La final se poate adauga usturoi pisat si/sau smantana batuta cu ou - mai lasi cateva minute in cuptor. Apoi se presara patrunjel sau marar, dupa preferinta. Poti condimenta cu ce iti place.
Nu este nevoie de ulei. Nu folosesc faina.
shian spune:
Eu fac tocanita asa: fierb bine ciupercile,dupa care le scot intr-o sita si le las asa pana se racesc si pana cand apa din ele se scurge.Cand s-au racit,le iau si le tai (se pot taia dupa cum ii place fiecaruia)marunt.Separat tai o ceapa marunt si o calesc in putin ulei,iar cand ceapa s-a inmuiat putin ,adaug ciupercile taiate.Pun sare,piper ,iar la sfarsit bat separat un ou si il torn deasupra .Inca de cand se pun ciupercile trebuie amestecat continuu...
Poti folosi orice fel de ciuperci.
strumfi2004 spune:
cu piept de pui si sos de smantana si cu verdeata multa
Gratiela, mamica strumfilor Maria si Stefan
Alynutza spune:
O ceapa mica taiata marunt-marunt o calesc cu o lingura de vegeta in ulei de masline sau porumb. Adaug ciupercile curatate, spalate si taiate felii, amestec bine bine si le las cu capac la foc mic (nu pun apa deloc, ciupercile lasa suficienta apa cat sa fiarba, iar gustul va fi mai bun, fiindca fierb in suc propriu). Le mai amestec din cand in cand. Ciupercile sunt gata cam in 15-20 de minute. Pentru sos folosesc ori o cana de lapte amestecata cu o lingura-doua de faina sau amidon, sau un borcanel de smantana grasa (25%). Mai fierb inca 5 minute cu sosul, potrivesc de sare/piper, iar dupa ce am stins focul pun patrunjel proaspat tocat (asa il pun in orice mancare, se opareste usor si isi pastreaza aroma).
Cat despre soiurile de ciuperci, eu folosesc doar champignion, Pleurotus nu-mi plac deloc. Imi mai plac si bureciorii de roua, dar sunt migalos de curatat si se gasesc doar in anumite perioade.
Floralya spune:
quote:
Originally posted by Bimilit
Eu fac tocanita cu ciperci albe.le curat de coaja ,le spal si le tai marunt.cales 2 cepe taite marunt si un morcov dat pe razatoare[pun sare si piper],pun ciupercile taiate marunt peste ceapa si le acopar cu apa.las sa fiarba ~40 de min.apoi rad 250 de gr de cascaval si-l amestec cu 200 gr de smantana si torn peste ciuperci.las la foc mic ,amestecand din cand in cand, pana se topeste cascavalul.le servesc cu paste sau mamaligutza .
Bimilit - soacra cu DOUA nurori!
Ajutati-l pe DAN sa mearga din nou!Putin cate putin se aduna marea...
pe asta in mod sigur o voi incerca si eu ...mancam multe paste...
niponel spune:
Buna fetele
Spor la gatit
http://www.vulpeabucatar.com/
Sper ca este folositoare adresa