Chiftele vs parjoale-ce diferenta este?
salut.
Nu-a eu mare gospodina dar imi aduc aminte ca bunica mea care facea adesea fie chiftele, fie parjoale, cele din urma mise parea mai bune. Nu stiu insa care e diferenta intre ele, adica ce ingrediente au fiecare...
Stiu ceva de pesmet la parjoala, sau ma insel eu?
Imi spuneti si mie secretul?
www.photos.yahoo.com/ph//my_photos" target="_blank">pozele mele
Ruxmax cu bebe Tudor- 08.12.06
Raspunsuri
crista-s spune:
eu asa stiu diferente observate intre chiftelele facute la noi acasa si pirjaolele pregatite de bucatareasa (moldoveanca) pe care o aveam la servici :
- pirjoalele au in compozitie usturoi (in chiftelele clasice nu se pune)
- in pirjoale se pun legume : morcov, cartof tocate odata cu carnea sau rase pe razatoarea mica .. in chiftelele nu...
Balbina spune:
In zona de unde sint eu, chiftelele sint micute, rotunde, iar pirjoalele sint cit jumatate din palma, turtite, ovale, cum zicea Melina mai sus.
La ingrediente specifice nu-mi bat capul, fac compozitia la fel, iar forma (si respectiv, denumirea) se contureaza in functie de preferintele de moment.
Dar cred ca totusi mama punea piine inmuiata in pirjoale, dar in chiftele nu, parca asa tin minte.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Tzuni spune:
Diferenta? Simplu:
parjoalele se parjolesc, in timp de chiftelele se ... chiftelesc!
_
Tzuni mic si drag si scump si grasunel si... pisicos
tanima_i2002 spune:
Si eu stiu la fel ca balbina: chiftelele sunt ovale, parjoalele sunt rotunde. eu prefer parjoalele ca se patrund mai bine, chiftelele raman crude la mijloc in general. Nu stiu cum le facea mama, dar eu intotdeauna pun si paine inmuiata si legume fierte si ceapa si usturoi... De toate. In ambele.
Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze diverse
Botez Rares 3-4 luni 4-5 luni
manon spune:
pentru parjoale se caleste jumatate din cantitatea de carne (impreuna cu o ceapa marisoara), apoi se amesteca cu restul de carne cruda si celelalte ingrediente (paine inmuiata in lapte/cartof dat pe razatoarea fina, bine scurse, putin usturoi, ceva morcov ras fin -facultativ, dar merita incercat- verdeata, ceapa cruda, oua, sare, piper, cimbru,...dupa gust) se da forma ovala, se dau prin faina si apoi prin ou!! se prajesc la foc iute si nu vor fi crude la mijloc datorita carnii calite la inceput. n-am pomenit nimic despre calorii... sa traiesti, viata!!
dicirstea spune:
pentru parjoale se caleste jumatate din cantitatea de carne (impreuna cu o ceapa marisoara), apoi se amesteca cu restul de carne cruda si celelalte ingrediente.
quote:
Cred ca asta e diferenta , pentru ca eu de cand ma stiu am mancat numai chftele, iar mama le punea si usturoi si paine inmuiata si la facea cand mici si rotunde ca niste perisoare, cind mai maricele si mai plate, cand-cum avea chef.Ideea e ca daca sunt fie mici, fie plate se prajesc mai bine, pana in mijloc. Nu apucu sa mananci carne cruda.
ellinia spune:
Eu stiam ca e doar o diferenta de zona, daca esti moldovean mananci parjoale, daca esti din alta zona mananci chiftele, compozitia fiind aceeasi pentru ambele.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ellinia_c/my_photos
http://community.webshots.com/user/ellinia_c
Balbina spune:
quote:Eu sint din Moldova, si avem acolo si pirjoale, si chiftelute.
Originally posted by ellinia
Eu stiam ca e doar o diferenta de zona, daca esti moldovean mananci parjoale, daca esti din alta zona mananci chiftele, compozitia fiind aceeasi pentru ambele.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ellinia_c/my_photos
http://community.webshots.com/user/ellinia_c
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
crista-s spune:
quote:
Originally posted by Balbina
Eu sint din Moldova, si avem acolo si pirjoale, si chiftelute.
tu esti mai cu motz
Oricum s-ar numi chiftelute sau pirjolutze tare mai sunt bune ale noastre fata de "gloantzele" pe care le fac italienii ( pun parmezan ras in carne ) ...