Pretul corect!!! Foto, video, dj.
Pretul corect!!!
Sa vedem ce costuri exista pentru un eveniment.
Costuri pe zi de inchiriere/lucru.
1 Buc Camera = 202.57 lei = 60.00 Euro
1 Buc Cameraman = 270.09 lei = 80.00 Euro
10 Buc Casete = 150.00 lei = 44.43 Euro
5 Buc DVD-uri = 20.00 lei = 5.92 Euro
5 Buc Carcase = 5.00 lei = 1.48 Euro
5 Buc Print dvd+coperta = 15.00 lei = 4.44 Euro
1 Buc Service-intretinere = 67.52 lei = 20.00 Euro
5 Buc Transfer dvd = 75.00 lei = 22.21 Euro
2 Buc Transport = 30.00 lei = 8.89 Euro
Total in lei: 835.18
Total in euro: 247.38
Preturi fara TVA.
Sa detaliem putin:
Un kit complet pt filmare costa cca 5000 de euro. (camera, lampa, 2 buc acumulatori, incarcator rapid, geanta BP, trepied)
O camera da semne de oboseala de la cca 500 de ore de functionare. Asta inseamna 60 de zile cate 8 ore pe zi. (cate zile de nunti avem intr-un an).
Daca impartim costurile la timpul de functionare avem aproximativ 80 de euro pe zi.
Din experienta observam ca la 20-30 de ore de functionare apar mici defectiuni (se arde o lampa, se murdareste capul, se defecteaza un acumulator, samd) de aici avem costurile de service. Sunt niste costuri necesare daca vrem ca sambata sa ne functioneze camera.
(o curatare completa #8220;desfacuta#8221;, o aliniere de cap, schimbare roti presoare etc. te cam costa)
Cameraman profesionist (suna putin cam ciudat) pt acest tip de evenimente este cel care are recomandari in domeniu (nu cei care lucreaza in televiziuni, deoarece aici nu putem folosi oamenii care fac reportaje, stiri, sau studio --- este o alta abordare a modului de lucru, cum spuneam... o viziune proprie a evenimentului). Atentie la cei care merg sub "pretul pietei" adica sunt ceva mai ieftini... ori nu au calitate, ori nu lucreaza asa ceva si fac doar o spaga mica la o nunta cand prind si ei... Lamurit, cat de cat?
Restul#8230; caste, dvd-uri, coperti, printare dvd+coperta sunt costuri implicite.
Transferul materialului filmat pe dvd #8220;brut#8221;: ocupa cam o zi de munca, 6-7 ore pentru o nunta. Si aici am pus doar costuri minimale de transfer. (nu am adaugat chiria, costurile totale ale echipamentelor = 2700 euro, curentul consumat - cam 2 kw pe ora, cartuse imprimanta, tehnician supraveghere = salariu, dtp, samd). Real, costurile de transfer sunt cam 90 de euro pentru 5 ore de material. In tabel am trecut 20.
Am luat in calcul si costurile de transport cel putin ale cameramanului.
Sa vedem cum stam: 247 de euro sau 835 de lei.
Bun, dar totusi nu avem o firma doar ca sa acoperim costurile de productie, nu-i asa?
Avem si costuri indirecte ale firmei: sediu, telefoane, reclama, birocratie, menajera, contabila, impozit profit. etc.
Si vorbind despre profit sa vedem ce si cat. Se iau toate costurile pe o luna la ce am spus mai sus (costuri necesare intr-o firma) si se impart la zile si ore. Trebuie sa stim exact despre ce sume vorbim #8230; si adaugam la costurile de productie cca 45 euro pe zi.
247 + 45 = 292 euro #8230;. 985 lei
Am pus doar o zi de costuri, sa nu uitam ca sambata am filmat si luni transferam pe dvd, doua zile de munca.
Ne dorim si un profit, nu? De aceea avem firma. Ce spuneti? 29 de euro e bine? Adica 100 de lei, profit, din care platim la stat impozit pe profit.
Total: 321 euro costuri filmare. Fara TVA.
Si nu am adaugat costurile reale #8230; 20 euro transfer in loc de 90, o zi de costuri/firma adica doar 45 euro, etc.
Acum sa vedem de unde pot veni altii cu preturi mai mici.
Profesional:
1. 5000 euro #8220;kitul video#8221; (camera, widelens, 2 acumulatori mari, lampa pro, tepied, etc)
2. Cameraman 80 euro
3. Casete (minim 10 bucati sigilate/noi)
4. Dvd-uri pro print, comanda speciala
5. Print dvd imprimanta pro
6. Service intretinere camera + aparatura.
7. Transfer dvd pe aparatura profesionala.
8. Chirie spatiu si cheltuieli conexe.
Amatori:
1. 2500 euro (o camera + un acumulator) de multe ori fara lampa
2. Filmeaza personal (isi face scoala din mers, testeaza pe client)
3. Foloseste 10 casete de 10 ori chiar daca mai dau erori la inregistrare.
4. Dvd-uri din comert la bulk
5. Print pe hartie lipita pe dvd.
6. Daca se strica, nu mai are camera sambata.
7. Transfer dvd pe calculatorul de acasa. 486#8217;
8. Acasa, fara alte cheltuieli.
Pai cam de aici, din calitatea oferita.
Secretul?!!!
Simplu, cand o camera ajunge la 1000 #8211; 1500 de ore, adica se uzeaza fizic, o vindem. Cui? Celor din tabelul doi, amatorilor.
Casetele se fac pachete de 50-100 buc si se vand tot celor din tabel, la mai putin de jumatate de pret. La 5 lei caseta acestia trag pe ele de 10-15 ori..
Economie, nu? Din pacate calitatea are de suferit.
Sa vedem voi ce alegeti?
CVA - Claudiu
P.S. revin cu foto cand pot.
Astept si parerea celor avizati...