Pocirea limbii române

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Ei, lasa Liliana, fii utemista, si-a reveni el...
Mai scriem si noi din cand in cand, ca sa nu plece dupa prima pagina .

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaisanais spune:

quote:
Originally posted by lilianasoare

Of, iata cum se duse pe apa sambetei sobectu' nostru de mare angajament

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori

Nu vreau sa se dupa pe apa sambetei, pentru ca il consider un subiect foarte-foarte important, atat pentru noi, adultii, cat si pentru noi, adultii-parinti, Mai degraba as intreba ce putem face pentru limba noastra, ''ca copiii'' sa poata invata si vorbi corect limba romana.
Recunosc, am parasit ''barca''profesoratului, dar acest fapt nu ma impiedica sa ma implic in educatia copiilor mei(caci, despre ai altora, numai de bine!), si, pe cat posibil, sa-i fac si pe ei, pe copii, sa incerce sa transmita aceste cunostinte de limba romana celor de varsta cu ei. Ce metode folositi voi, pentru ''indreptarea'' gresitorilor de limba romana, fie ca sunt adulti, fie ca sunt copii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vio spune:

Explica Liliana ceva mai sus despre ”un prieten de-ai mei”. Noutatea este ca, in conformitate cu DOOM, acum se admite si formularea ”un prienten de-al meu”. Zice DOOM: ...norma actuala permite atât pluralul, cât si singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu.(sublinierile sunt din DOOM) :)

Vio

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Eu cel mai tare ma distrez de unele scortoase participante la acest subiect care fac greseli de ortografie in propriile mesaje mai, sa fie, educati se mai cred unii/unele
Cit despre faptul de a invata un copil ca oamenii care fac greseli de limba sint "prosti", no comment..."Needucati" ar fi mai potrivit, in rest prostia cu educatia n-au multe in comun...Bunica mea a avut doua clase, dar proasta n-a fost in nici un caz...

In rest jos palaria pentru contributia lui Denizel la acest subiect

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ochi_verzi spune:

DOOM?!

Inainte cuvantul fiica se despartea in silabe fi-i-ca. Acuma apare in DOOM fii-ca

CARE ESTE PAREREA VOASTRA?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by anaisanais

quote:
Originally posted by lilianasoare

Of, iata cum se duse pe apa sambetei sobectu' nostru de mare angajament

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori

Nu vreau sa se dupa pe apa sambetei, pentru ca il consider un subiect foarte-foarte important, atat pentru noi, adultii, cat si pentru noi, adultii-parinti, Mai degraba as intreba ce putem face pentru limba noastra, ''ca copiii'' sa poata invata si vorbi corect limba romana.
Recunosc, am parasit ''barca''profesoratului, dar acest fapt nu ma impiedica sa ma implic in educatia copiilor mei(caci, despre ai altora, numai de bine!), si, pe cat posibil, sa-i fac si pe ei, pe copii, sa incerce sa transmita aceste cunostinte de limba romana celor de varsta cu ei. Ce metode folositi voi, pentru ''indreptarea'' gresitorilor de limba romana, fie ca sunt adulti, fie ca sunt copii?

madalina

Madalina, tu cu ale tale, io cu ale mele :-)
Nu stiu, dar mi se pare putin exagerata teama asta ca limba romana o sa piara si ca noi, romanii, vom fi inghititi de unguri sau de bulgari (asta e de la mine :-)). N-o sa dispara, mai, limba romana. Unde si cum sa dispara? Nu a disparut ea nici cand 80% din populatie era analfabeta...:-)

In legatura cu atitudinea pe care o avem in fata celor care pronunta/scriu incorect.
Daca e copil, ii spun: nu asa se spune, se spune...
Daca e adult, este nesuferit sau imi e indiferent, s-ar putea sa ma ostenesc si sa spun o data, maxim de doua ori cuvantul corect, in diferite formulari si contexte .
Daca adultul este o persoana pe care o admir, iau greselile asa cum sunt si nu imi fac nici cea mai mica problema.
Exemplul lui Cip-cip-cip, cu bunica, este excelent. Pai bunica mea de la tara nu stia sa scrie, citea putin, vorbea desigur incorect, dar era inteligenta, inteleapta si cea mai buna femeie din lume . Ohooo, mie imi era de ajuns asta si, nu numai ca nu aveam vreun gand sa o corectez, dar cand stateam de vorba cu ea, mai imprumutam din vorbirea ei, asa pocita cum era. Asta ma facea sa ma simt mai ca ea, mai aproape de ea :-)

In legatura cu rolul nostru ca parinti, da, e important sa invatam copiii sa vorbeasca/scrie corect si sa aiba un vocabular bogat. Nu stim care le va fi evolutia, cat sunt de inteligenti de fapt si, cu siguranta ca vor lua ochii celorlalti daca vorbesc frumos si in multe cuvinte (desigur, si spoiala asta pica in momentul in care au de-a face cu oameni inteligenti si profunzi :-)
Alfabetizarea asta legata de scris, citit, declinarea verbelor...mmm...importanta, da' nu din cale-afara. Trebuie sa afli despre ele, te ajuta, dar nu au si nu iti dau valoare prin ele insele.
Consider mult mai importante alfabetizarea matematica si cea stiintifica, de ex.
Si de fapt, poate nici astea nu sunt chiar asa importante. Important e sa-ti gasesti un mijloc de exprimare, iar exprimarea nu trebuie sa fie neaparat scrisa sau vorbita, adica textul nu e cea mai imp. forma de exprimare.
Te poti exprima minunat modeland o bucata de lut, chiar daca dupa aia o intitulezi "La firul ierbi". "Ierbi" asta nu ii ia deloc, absolut deloc din valoare si nu ar trebui sa ia din valoarea modelatorului :-)
Educatia copiilor nostri trebuie facuta in asa fel incat sa le oferim posibilitatea de exprimare (of, am mai zis asta de o suta de ori, scuze :-)). Trebuie sa-i invatam sa aiba un scop, sa traiasca pentru ceva. Asta mi se pare cel mai important si asta e fixul meu .

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Cip-cip-cip, tu nu erai, mey, in Portugau? ...sau tin eu minte aiurea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianai spune:

MAREA MAJORITATE!!!!????!!!
Poate fi si mica majoritate?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

quote:
Originally posted by denizel

Cip-cip-cip, tu nu erai, mey, in Portugau? ...sau tin eu minte aiurea?

Tii minte bine dar m-am mutat iara

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Aha! Pai, ce sa-ti zic? Sa-ti fie bine-bine acolo unde esti acum!!! :-)

Mergi la inceput