Meniuri pentru copii (12-24 luni)
Schimb de retete si experienta culinara intre mamici pentru pitici
Risotto cu legume
Ingrediente: un ardei rosu, o jumatate de dovlecel (zuchini), 3 rosii (1/2 de cutie de piure de rosii), 2 linguri de orez cu bobul rotund
Preparare: ardeiul taiat marunt se caleste 3-4 minute impreuna cu dovlecelul intr-o cratita cu foarte putin ulei dupa care se amesteca rosiile maruntite (curatate de coaja) si se lasa sa fiarba la foc potrivit 15 minute. Orezul se fierbe in apa foarte putin sarata si se scurge eventual de apa.
Se amesteca orezul fiert cu amestecul de legume.
In loc de orez se pot folosi paste foarte marunte fierte.
Amestecul de legume poate fi congelat in portii mici.
Raspunsuri
country girl spune:
Chiftelute de tofu cu legume
Ingrediente: 1 lingura de tofu cremos, 1 cartof dulce (sau cartof) piure, 1 morcov piure, cateva linguri de piure de dovlecel, 3-4 linguri de faina de orez.
Preparare: se amesteca toate ingredientele pana se obtine o pasta omogena din care se modeleaza chiftelute plate. Chiftelutele se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte intr-o tigaie teflonata, cu foarte putin ulei.
Se pot utiliza si alte legume care sunt la indemana.
country girl spune:
Peste si brocoli cu sos de branza
Ingrediente: o lingurita de unt, 2 linguri de faina, 125 ml lapte, 2 linguri de branza rasa, 40 g file de peste, 50 g brocoli.
Preparare: brocoli si pestele se fierb la aburi dupa care se maruntesc intr-un bol pana la dimensiunea obisnuita pentru copil.Intr-o craticioara se face un sos Bechamel din unt, faina si lapte (in untul topit se amesteca faina si apoi treptat laptele pana se ingroasa putin), sos in care se amesteca branza rasa. Peste pestele si bucatelele de brocoli din bol se toarna sos cu branza.
Sosul cu branza poate fi folosit si impreuna cu alte ingrediente sau amestecuri (piept de pui, legume, paste)
country girl spune:
Pui fript cu piure de cartofi si porumb dulce
Ingrediente: 40 g pui din friptura familiei, cateva linguri de piure de cartofi (cu unt si lapte cald), o lingura de boabe de porumb dulce.
Preparare: din friptura de pui si pureul de cartofi pregatit pentru intreaga familie, se pun deoparte intr-o farfurie cantatile aratate. Puiul taiat in bucati potrivite pentru copil se amesteca cu boabele de porumb si se serveste cu piure de cartofi alaturi.
country girl spune:
Mic dejun de week-end
Ou in cuib de roshie
Ingrediente: 1 rosie potrivita, 1 ou, 1 lingura de smantana proaspata, 20 g cascaval ras
Preparare: spalati rosia,decupati un capacel deasupra si scobiti miezul dinauntru cu ajutorul unei lingurite lasand cam 1 cm de pulpa pana la coaja. Spargeti oul in rosie, adaugati smantana si cascavalul ras si coaceti 10-15 minute la cuptor (8 minute la cuptorul cu microunde), pana oul este gata (albusul tare, galbenusul potrivit de moale). Dupa ce se racoreste il puteti servi copilului.
Ou in cuib de briosa (chifla)
Ingrediente: o briosa mica (o chifla), un varf de cutit de unt, 1 ou, 1 lingurita de smantana proaspata.
Preparare: se decupeaza un capacel in briosa (chifla) si se scobeste parte din miez. Se unge interiorul cu putin unt si se sparge inauntru oul. Adaugati o lingurita de smantana si coaceti 10 minute in cuptorul preincalzit (sau la microunde), sau pana se intareste albusul oului.
crissy77 spune:
Excelenta idee. Pentru mamele incepatoare, asa ca mine ar fi mai usor daca ai scrie in dreptul retetelor si varsta de la care se poate da.
O sa urmaresc cu interes topicul, mai ales ca am acasa un copil mofturos la mancare.
Cand voi avea mai mult timp la dispozitie, voi pune si eu retetele preferate ale fetei mele.
Cristina & Elise-Stefania
-----------------------------------------------------------
Cu totii traim sub acelasi cer, dar nu avem toti acelasi orizont.
lady_in_red spune:
Marea majoritate a retetelor sunt luate din revistele pnetru copilasi dar nu stiu daca le pot da numele?!
DECI:
Supa de zarzavat I
500 ml apa
200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel)
Morcovul v-a reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa...
Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita...
Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egalacu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere!
Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa.
Supa zarzavat II
Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfelca rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar jumatate de galbenus!
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
Astea sunt supici care merg cu succes si la bebici mai mici de un an si chiar de 6 luni pentru ca, dupa cum vedeti, nu au nimic contraindicat
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
Supa-crema de orez
500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat
2 lingurite de orez
4 linguri de lapte
unt cat o aluna
Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute.
Supa-crema de morcovi cu lapte
600 ml apa
200 gr morcovi
150 ml lapte fiert
Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara.
Supa de cartofi (dupa 6 luni)
2 cartofi mari
jumatate de ceapa taiata in 4 bucati
putina fidea
bucatica de unt cat o nuca
Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute.
Supa de pui cu orez (dupa 6 luni)
1/2 piept de pui
2 linguri cu orez
10 cl (100 ml) de lapte
Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste.
Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste!
Supa crema de legume ( dupa 6 luni)
1 cartof potrivit
1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate)
1 patrunjel radacina
1 pastarnac
1/2 dovlecel
1/2 telina
600 ml apa
unt cat o aluna sau ulei de masline
Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita!
Supa de rosii cu orez (8-10 luni)
500 ml apa
1 ceapa mica
1 morcov
1 patrunjel
3-4 rosii mari
1 ardei gras
1 lingura orez
1-2 lingurite de unt proaspat
1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata
Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata.
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
URmatoarele retete sunt de budicin si sunt culese de mai demult de pe "reteteculinare".Atentie, budinicile sunt in general recomandate a fi administrate incepand de la 10 luni.Nu e nicio problema daca le faceti fara zahar..garanta ies buneee
Budinca de branza de vaci
200 g branza de vaci proaspata
1 ou
100 ml lapte
2 lingurite de faina
2 lingurite unt
Se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb. In loc de sos alb, budinca se poate prepara cu gris u lapte in care se adauga branza; dup ace s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitita intr-o forma unsa cu unt si tapetat cu faina. Se coace in baie de apa la cuptor 15-20 minute la foc iute.
Budinca de fidea cu branza de vaci
100 g fidea
50 g branza de vaci
1 ou
50 ml lapte
10 g zahar
20 g unt
Fideaua fiarta si scursa se amesteca cu branza, laptele indulcit, oul in prealbil batut si o parte din unt. Compozitita se pune intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu pesmet sau faina. Deasupra se pun cateva bucati de unt; se fierbe acoperita in baia de apa la cuptor.
Budinca de gris
250 ml lapte
50 ml apa
20 g gris
1 ou
2 lingurite de zahar
2 lingurtie de unt
1 lingurita de pesmet
Se pregateste grisul ca pentru gris cu lapte. Se lasa sa se raceasca; se amesteca cu untul, galbenusul de ou; la sfarsit se adauga albusul de ou batut spuma. Se pune in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet.Se fierbe in baia de aburi 25-30 minute. Se serveste simpla sau cu sos caramel.
Budinca de mere
2-3 mere mari
20 g pesmet alb
20-30 g unt
20 g zahar
1 ou
Merele curatate de coaja, se rad pe razatoarea de sticla sau plastic. Zeama se scurge. Untul se freaca cu zaharul si galbenusul de ou pana devine spumos. Albusul se bate spuma, se amesteca merele cu pesmetul, untul frecat si albusul batut spuma. Compozitia se pune in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace in baia de apa la cuptor 25-30 minute. Se poate servi calda sau rece.
NOTA: BUdincile au fost toate incercat de mine si le-am facut de n ori fara zahar din motive lesen de inteles.Nu am modificat reteta ca sa pastrez originalul dar va garantez ca mai bine le faceti fara zahar.Cu dau de gustul de dulce mai tarziu cu atat mai bine
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
RETETE DE PIUREURI
Sunt luate dintr-o carte de retete care a circulat mai demult pe forum si pe care o coforumista draga a avut bunavointa de a mi-o pune la dispozitie:
Pireu de cartofi
1-2 cartofi potriviti
2-3 linguri delapte
1 lingurita de unt
Pireul de cartofi se poate prepara din cartofi fierti in coaja; fierti – dupa ce au fost curatati – in apa sau aburi; din cartoficopti la cuptor. Dup ace cartofii au fost fierti, se preseaza cu o furculita. Se adauga incet laptele caldut. Se adauga untul si se freaca pana devine spumos.
Pireu de morcovi
2 morcovi potriviti
2 linguri de lapte
Se fierb morcovii in apa sau in oala sub presiune. Se trec prin sita sau se dau la blender. Se adauga laptele caldut, in care s-a dizolvat in prealabil untul. Se feaca bine cu o lingura de lemn, pana compozitia devine cremoasa. Se poate prepara si cu sos caramel.
Se recomanda copiilor cu tendinta la scaune moi sau in regimul de realimentare dupa diaree.
Pireu de spanac
200- 250 ml apa
250-300 g spanac curatat
50 g sos alb
Spanacul, curatat si spalat, se pune la fiert in putina apa fierbinte si usor sarata. Dupa 5-7 minute se scoate, se trece prinsita. Se pregateste sosulalb din 5 g faina,5 gr unt si 100 ml lapte. Se amesteca cu pireul pasat, se ai fierbe 5-10 minute, amestecand tot timpul.Inainte de a fi servit se poate adauga unt proaspat, smantana sau zeama de lamiae. Se da copiilor dupa varsta de 8 luni. Se incepe cu cantitati mici. Are un effect usor laxativ. Se prepara totdeauna proaspat. Prin pastrare si reancalzire se formeaza substante toxice iritante pentru mucoasa digestiva!
Pireu cucurigu
100 g de fasole verde proaspata
1 ou
1 lingura cu iaurt
putin patrunjel
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert. Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute). Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt.
Serviti pireul garnisit cu untul.
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin