Mancare in Finlanda :)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Vreau sa trec pe la gara azi sau pe la vreo agentie de-a lor daca gasesc in centru. Sa intreb care sunt regulile de utilizare ale unui bilet scanrail. Pt ca ma gandesc ca trebuie sa fie ceva reguli, ar fi prea fain sa pot calatori oricum cu trenul :) Si apropo de asta, din Finlanda spre Stockholm cu ce se merge? Banui ca cu ferry boat-ul, nu?
Linkul despre carnea de ren e super! Multumesc din suflet.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

quote:
Originally posted by lgireada

Vreau sa trec pe la gara azi sau pe la vreo agentie de-a lor daca gasesc in centru. Sa intreb care sunt regulile de utilizare ale unui bilet scanrail. Pt ca ma gandesc ca trebuie sa fie ceva reguli, ar fi prea fain sa pot calatori oricum cu trenul :) Si apropo de asta, din Finlanda spre Stockholm cu ce se merge? Banui ca cu ferry boat-ul, nu?
Linkul despre carnea de ren e super! Multumesc din suflet.

Liliana

Da, e bine sa mergi sa intrebi. Sint foarte amabile de obicei si rabdatoare, asa ca nu pleci pana nu esti lamurita. Intreaba care e cea mai ieftina posibilitate, iti explica.

Din Finlanda spre Stockholm cu vaporul (din Turku de exemplu sau Helsinki). Se poate si cu trenul din cate-mi amintesc (am intrebat o data) dar e cale lunga si nu prea folosita cred.

Cu placere pentru link. Poate incerc si eu vreodata carne de ren, n-am gatit pana acum.

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Liliana excursia suna foarte atragatoare si la un pret mai mult decit rezonabil.In Laponia preturile sunt foarte piperate,chiar mincatul in oras si evident combustibilul costa mai mult decit in sudul tarii.Ne consolam cu ideea ca in Norvegia totul este si mai si.

De cit timp sinteti in Finlanda?La sfaturi nu sint buna insa as sugera sa va echipati foarte bine, de preferinta in costume ca acelea de ski finlandeze, ca e cam "frigulet".

In Finlanda mi-am tras pt. prima oara in viata ciorapi de lina precum si lenjerie din aia "super sexy" - parca e de soldat - dar care protejeaza foarte bine.Se numeste "lämpökerrasto" si e scumpa dar a meritat.

Scanrail e o varianta buna pentru tinerii sub 26 de ani si studenti.Nu am fost inca niciodata dar am auzit ca exista conditii excelente de calatorie.In alte situatii fara reducere, trenul este un mijloc de transport foarte scump in Finlanda si in celelalte tari nordice.

Silvana multumesc pentru info.
Da, asa se fabrica si in Finlanda produsele lactate degresate.Cred ca "ruokakerma" este ce ti-ai dat tu seama.In traducere libera ar insemna "crema pentru mincare". "Aiska" este cel mai apropiat de termenul "mami" folosit de copii finlandezi, in timp ce "aiti" = "mama"

Aamu sa inteleg ca si sotul tau e suomalainen? Daca da, ce limba vorbiti acasa? Noi finlandeza dar si engleza citeodata,rar.
Al meu zice ca ficateii amintesc de filtre si din acest motiv nu s-ar atinge sub nici o forma.De creierasi sau momite ce sa mai vorbim!

Rahat propriu zis nu am vazut pe nicaieri, probabil n-am cautat foarte bine.In schimb am reperat din prima o halva anemica.
La fructe uscate nu am gasit rahat in supermarket, ci mai mult o imitatie- ca un fel de jeleu.Cum noi ne deplasam rar in sud se pare ca nu am mari sanse sa gasesc.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Salutare din nou,
In Finlanda sotul meu este din septembrie anul trecut. Iar eu de pe 19 februarie, deci de o saptamana si un pic.
Am primit programul mai aprofundat al excursiei. Excursia e organizata de uniunea studentilor de aici. De aia costa numai 130 euro, dar suntem cazati undeva in the middle of nowhere. Ideea e ca ne-au zis sa ne luam mancare de acasa, ca nu vom avea decat mic dejun, iar primul supermarket e la 8 kilometri :D.
In prima zi mergem in Rovaniemi, in a doua zi in Levi - aici e program liber propriu zis si inca nu stim ce sa facem ca totul e foarte scump de inchiriat. Am primit o lista de preturi, dar is mari pt ce ne putem permite noi. Interesant ni s-a parut sa mergem cu snowmobilul si cu saniuta cu husky sau cu reni. Dar inca nu am gasit preturi pentru asta. Seara cica avem optional night life in Levi. A treia zi mergem la o ferma de reni si dupa amiaza e program liber, nu am inteles inca ce variante avem. Iar a patra zi deja e plecarea spre casa.
Costume de ski avem amandoi si lenjerie de corp corespunzatoare. Din aia "sexy".
Ma interesez eu si de Scanrail, ar fi pacat sa nu mergem in zona(Scandinavia), sincer. Eu asa consider mereu, ca e pacat sa nu mergi in limita timpului si a banilor disponibili.

Liliana

Mergi la inceput

Aiska,da, e suomalainen. Acasa vorbim engleza. Rar finlandeza. La inceput, cand eram disperata ca n-o sa pot invata finlandeza niciodata, n-a avut rabdare cu mine..si plangeam de mama focului, ca aveam teme pentru acasa de la curs si-mi pareau imposibile.Bine ca si eu puneam intrebari ciudate, uitand ca, pentru cursuri gramatica a fost restructurata pentru straini (de ex. verbele impartite in 6 grupe)

Asa ca finlandeza vorbesc cu toti ceilalti cunoscuti localnici, dar nu cu el. Mi-e cam greu sa schimb acum, parca nu e el daca nu vorbeste engleza.
Cand sintem in grup de finlandezi, vorbim finlandeza

Aamu

Mergi la inceput

Liliana, am vazut in linkul cu caile ferate finlandeza si preturi. Pentru 5 zile (in perioada de 2 saptamani parca) pretul era 165 euro, daca ai sub 25 ani. Dar trebuie sa te interesezi de unde cumperi bilete si pentru ce ruta.

Aamu

Mergi la inceput

Pai asta a fost faza, ca e 165 euro si 5 zile e destul timp. Sau ma rog, mai e si varianta urmatoare cu 8 zile... M-am gandit la un traseu de genul: Stockholm, Malmo, Copenhaga, Goteborg, Oslo, Bergen si inapoi acasa. Dar trebuie sa ma interesez si inca nu am avut timp :)
Acum caut prin linkuri despre Rovaniemi, Levi si tot ce se poate face in anumite limite de buget. Voi ati fost pe acolo?

Liliana

Mergi la inceput

quote:

Pai asta a fost faza, ca e 165 euro si 5 zile e destul timp. Sau ma rog, mai e si varianta urmatoare cu 8 zile... M-am gandit la un traseu de genul: Stockholm, Malmo, Copenhaga, Goteborg, Oslo, Bergen si inapoi acasa. Dar trebuie sa ma interesez si inca nu am avut timp :)
Acum caut prin linkuri despre Rovaniemi, Levi si tot ce se poate face in anumite limite de buget. Voi ati fost pe acolo?

Liliana

Eu n-am ajuns inca. Am inteles insa ca e o natura superba acolo. Sigur gasiti ceva de facut in anumite limite de buget.

Aveti cunoscuti in grupul cu care plecati?

Sa ncercati sauna si "inotat" in zapada apoi (daca aveti intimitate), sau macar sauna, iesit afara in prosop (halat) + bere rece (optional) si inapoi in sauna

Aamu

Mergi la inceput

Sauna am incercat-o deja aici la caminul unde stam. Si am iesit in zapada afara, ca-s extremista, adik adepta experientelor cat mai variate, de preferinta unice in viata. Cu exceptia berii ... aici e scump si sucul, darmite berea! In plus mi-ar fi frica sa nu-mi fie rau. Oricum a fost super experienta, cred ca va intra in obiceiul meu saptamanal.
In grupul cu care plecam mai sunt studenti de la universitate. Mai e un coleg de-al nostru, roman. Si inca vreo 2-3 pe care ii stim. Tot e ceva. Oricum de-abia astept. Am cautat preturi si am gasit ca o tura cu huski ar fi 46 euro de persoana, un urcat pe munte vreo 6.5 euro. N-am idee cat costa sauna cu fum, ca am face si din asta ... si nici intrarile pe la mos craciun.

Liliana

Mergi la inceput

quote:

Sauna am incercat-o deja aici la caminul unde stam. Si am iesit in zapada afara, ca-s extremista, adik adepta experientelor cat mai variate, de preferinta unice in viata. Cu exceptia berii ... aici e scump si sucul, darmite berea! In plus mi-ar fi frica sa nu-mi fie rau. Oricum a fost super experienta, cred ca va intra in obiceiul meu saptamanal.
In grupul cu care plecam mai sunt studenti de la universitate. Mai e un coleg de-al nostru, roman. Si inca vreo 2-3 pe care ii stim. Tot e ceva. Oricum de-abia astept. Am cautat preturi si am gasit ca o tura cu huski ar fi 46 euro de persoana, un urcat pe munte vreo 6.5 euro. N-am idee cat costa sauna cu fum, ca am face si din asta ... si nici intrarile pe la mos craciun.

Liliana

Nu gasesc nici eu acum pretul intrarii la Mos Craciun.
Linkul asta probabil l-ai vizitat:
http://www.santaclauslive.com/main.php?kieli=eng.

Poti sa cumperi bere pe care scrie I, are alcool putin (cred ca <2%) si e mai ieftina.

Aamu

Mergi la inceput