Mancare in Finlanda :)
Raspunsuri - Pagina 4
Aamu spune:
quote:
Originally posted by elena.moise
Liliana nu uita la supa de rosii sa pui si ceapa[pe care o lasi intreaga si o scoti atunci cand s-a fiert] si cartofi - dau un gust bun; de asemenea, radacinoase [pastarnac, patrunjel].
Mi-ar face o deosebita placere sa fac parte dintr-un asemena grup. Cred cu siguranta, ca mai sunt si alte fete pe-acolo care ni s-ar alatura cu placere.
Sotul meu lucreaza la o firma in regiunea Aland-ului [nu stiu daca am scris corect] deci se vorbeste mai mult suedeza. Dar anul trecut cand am fost la el, am fost in excursie - de fapt la cumparaturi- in Taivasollo [stiu ca nu se scrie asa, dar parca asa se pronunta].El a ajuns pana in Turku, iar noi cand vom veni venim pe Helsinki , nu pe Stokholm, ca pana acum. Am inteles ca asa e mult mai aproape.
De ce sa nu facem si un grup al bebeilor?????? Inteleg ca mai sunt pitici pe acolo si mai vin si eu cu doi maimutoi[de 5 si jumate, respectiv 2 ani].
Emoise
Am mai scris o data..dar l-am pierdut (mesajul)
Elena, daca sotul lucreaza in Åland se schimba datele problemei. Nu ai nevoie de finlandeza acolo, asa ca inveti suedeza!
Ce mancare ieftina mai fac finlandezii: budinca de macaroane cu carne.
400 g carne tocata (porc, vita sau amestec)
ceapa
usturoi (daca vrei)
1 pachet de macaroane fierte (500g)
2 oua
500 ml de lapte
cascaval ras
Se prajeste carnea cu ceapa (si usturoi), se fierb macaroanele. Apoi se aseaza un strat macaroane, unul de carne si unul de cascaval ras , se repeta..ultimul strat e de macaroane. Se amesteca laptele cu ouale si se toarna peste, apoi cascaval ras deasupra..si la cuptor pana se rumeneste.
Eu la 400 g de carne nu pun chiar tot pachetul de macaroane
Aamu
roberta04 spune:
LILIANA,la supa de rosii pui ceapa, ardei, telina, le fierbi intregi si le scoti la urma.Daca ai si un os de vita pe care sa-l fierbi inainte cateva ore si in zeama aia sa faci supa, iese delicioasa.
In loc de Vegeta, cred ca se gasesc si la ei cuburi tip Knorr mai ieftine decat pachetele, nu?
Eu am postat retete de ciorbe, daca vreti si alte mancaruri ieftine, incercati pilaf de orez cu ciuperci sau alte legume, mancarica de ceapa, de cartofi, ghiveci de legume cu sau fara carne, paste in diverse combinatii, supa de galuste si multe altele...
Aamu spune:
Mi s-a facut pofta de ciorba a la grec, numai ca trebuie sa pun muulta carne si zarzavaturi. Altfel al meu sot nu mananca. Am facut supa cu galuste si a mancat doar galustele.
Ciorba ruseasca am mancat o singura data. Delicioasa!
Eu cumpar cuburi Maggi.
roberta04, cum faci mancarica de ceapa?
Aamu
roberta04 spune:
Aamu, eu fac o mancarica de mare succes (si sotul meu e carnivor dar asta o mananca si fara carne) asa:
Toc ceapa (sa spunem o jumatate de kilogram),o pun intr-un vas pe foc mic sa se caleasca, amestec mereu, cand e un pic lucioasa (nu o las sa se prajeasca), adaug 2-3 ardei taiati cuburi (sau copti- e si mai buna) si las acolo la foc mic, amestecand, pana incepe sa dea semne ca se prajeste, deci a iesit apa din legume. Pun condimente (un pic de cimbru, oregano, vegeta), mai las un pic, adaug apa ( o ceasca, nu mai mult, daca e nevoie mai adaugam pe parcurs) si las sa fiarba la foc mic. Trebuie sa fierbi pana cand e ceapa moale, se topeste in gura, dar nici prea mult, sa nu faci un terci...
Adaugi rosii taiate marunt, marunt, si lasi din nou la fiert pana sunt fierte si rosiile. Daca e acrisoara, adaugi un pic de zahar, apoi intr-un vas separat pui 2 linguri de faina, le amesteci bine cu apa (pana nu mai au cocolosi), pui cate un pic de mancarica fierbinte si amesteci (e acelasi principiu ca la smantana, sa nu o pui direct in oala ca se face cocoloshi). Apoi adaugi in oala, mesteci bine, lasi la foc mic si dupa cateva clocote inchizi.
Iese foarte buna si cu carne, pusa la prajit inainte de ceapa.
Noi o mancam cu mamaliguta si-i tare buna!
Aamu spune:
quote:
Originally posted by roberta04
Aamu, eu fac o mancarica de mare succes (si sotul meu e carnivor dar asta o mananca si fara carne) asa:
Toc ceapa (sa spunem o jumatate de kilogram),o pun intr-un vas pe foc mic sa se caleasca, amestec mereu, cand e un pic lucioasa (nu o las sa se prajeasca), adaug 2-3 ardei taiati cuburi (sau copti- e si mai buna) si las acolo la foc mic, amestecand, pana incepe sa dea semne ca se prajeste, deci a iesit apa din legume. Pun condimente (un pic de cimbru, oregano, vegeta), mai las un pic, adaug apa ( o ceasca, nu mai mult, daca e nevoie mai adaugam pe parcurs) si las sa fiarba la foc mic. Trebuie sa fierbi pana cand e ceapa moale, se topeste in gura, dar nici prea mult, sa nu faci un terci...
Adaugi rosii taiate marunt, marunt, si lasi din nou la fiert pana sunt fierte si rosiile. Daca e acrisoara, adaugi un pic de zahar, apoi intr-un vas separat pui 2 linguri de faina, le amesteci bine cu apa (pana nu mai au cocolosi), pui cate un pic de mancarica fierbinte si amesteci (e acelasi principiu ca la smantana, sa nu o pui direct in oala ca se face cocoloshi). Apoi adaugi in oala, mesteci bine, lasi la foc mic si dupa cateva clocote inchizi.
Iese foarte buna si cu carne, pusa la prajit inainte de ceapa.
Noi o mancam cu mamaliguta si-i tare buna!
poze
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=36243" target="_blank">Povestea nasterii
Multumesc, cred ca-i tare buna! Merge si cu bulion sau numai cu rosii?
Sotul nu e chiar carnivor, dar are ce are cu ciorbele! E musai sa fie cremoase sau cu foarte mult zarzavat/carne..
Aamu
silvana.ady spune:
Buna finlandezelor.
Am si eu o intrebare la voi, poate ma puteti ajuta.
Am fost acum vreo doi ani in Finlanda si am mincat acolo o friptura de salmon file la cuptor ca de atunci tot visez la ea. Smecheria cu aceasta friptura era sosul, care era cu castraveti acrii taiati cubulete mici si cu ceva smintina... cam asa ceva. M-am intors acasa plina de incredere in ceea ce reteta si m-am pus pe gatit...dar, nimik . A iesit in regula dar nu asa cum imi aduceam eu aminte...
Poate stiti voi reteta asta. Astept plina de sperante
aiska spune:
Liliana noi locuim in apropiere de orasul Rovaniemi.
Painea neagra nu imi place nici mie desi am incercat sa ma obisnuiesc cu ea in cei peste 6 ani de Finlanda.In schimb sint moarta dupa pesmetii lor cu secara numiti hapankorppu si näkkileipä.
Pozele de la semnatura ta cu specialitatile m-au dat gata.
Aamu multumesc de urari.
As avea o intrebare: ai gasit in Finlanda rahat? Nu bani in finlandeza,ci dulcele romanesc cu aceeasi denumire.In Rovaniemi nu am stiut unde sa caut dar cred ca in sudul tarii or fi niste magazine straine in care sa gasesc?Am auzit ca ar fi chiar un restaurant romanesc in apropiere de Helsinki.
Elena daca te intereseaza care este varianta cea mai buna sa calatoresti din Romania spre Finlanda cauta www.romanians-fi.info/ro/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1" target="_blank">aici si ti se va raspunde cu siguranta.
In Finlanda am invatat sa gatesc cu metodele lor si daca este vorba de somon ,il prefer "gravi" sau afumat in salata decit fiert.Uneori l-am pus intr-un aparat ca un mic gratar si a iesit super.Se asemeana cu cel pentru napolitane de casa.Garnitura prefer pure de cartofi, sote de morcovi si salata de cruditati.
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei
aiska spune:
Silvana finlandezii nu prea folosesc smintina in mincare.Presupun ca ceea ce ai gustat era un sos asemanator smintinei care este insa mult mai usoara cu continut de grasime mult mai scazut in comparatie cu smintina de maximum 15% - de curind au bagat chiar si mai degresata cu numai 5%.
Se numeste "ruokakerma" dar nu am gasit deocamdata un termen romanesc potrivit ca sa traduc, fiindca nu am vazut niciodata in Romania sa existe.Poate ma insel si stie cineva dintre finlandezele noastre care ar fi cel mai apropiat produs care sa o inlocuiasca in afara de smintina?
Din aceasta cauza poate nu vei gasi produsul respectiv nici in Israel.
Sotul finlandez imi explicase mai demult ca pentru a fabrica produse lactate atit de variate cu continut atit de mic de grasime nesaturate este nevoie de o tehnologie speciala si avansata.
Vorbind de somon, atunci cind cumpar bucatele gata taiate in caserola le pun la prajit in tigaie si adaug putina ceapa tocata marunt plus faimoasa "ruokakerma", apoi las sa se imbibe in sosul respectiv,fierbind sub capac 5-10 minute.Asa da fast food!
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei
lgireada spune:
Salutare din nou,
Azi am gatit din nou peste, ieri cumparasem 2 pesti si unul era pt azi. Din pacate la supa de rosii nu am respectat proportia cu orezul si a iesit un pilaf in loc de supa ...
Saptamana viitoare mergem intr-o excursie organizata spre cercul polar, am inteles ca vom fi cazati undeva langa Rovaniemi, n-am idee exact unde.
Deci ne facem topic? Sau ne adunam aici la o portie de mamaliguta calda? Apropo de asta, sarmale se pot face? Adica de unde as putea cumpara varza acrita sau foi de vita? Am inteles ca trebuie sa caut pe la un magazin grec.
De Pasti ce faceti?
Apropo de sosul ala de castraveti, sa nu fie tzatziki. Adik cartraveti cu marar, usturoi si smantana. Sau variatiuni pe aceeasi tema ... eu stiam ca vine din Grecia sosul asta. Si inca ceva: daca ti-a ramas sufletul la sosul ala, probabil nici sa mananci din acelasi loc s-ar putea sa nu aiba acelasi gust. In copilarie adoram gogosile facute de bunica mea, acum chiar daca le face tot ea, nu mai au acelasi gust.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
silvana.ady spune:
Liliana, sosul ala sigur nu este tzatziki care e intr-adevar de origine greceasca. Si dupa ala sint moarta . La Rovaniemi am fost si eu doua zile. Foarte frumos locul. Mergeti la casa lui Mos Craciun?
aiska, off topic, tare imi place username-ul tau. Spunea-i pe undeva ca inseamna mama in finlandeza. Tare frumos.
Am cautat pe google si am vazut poze cu ambalaje de ruokakerma. Mi se pare foarte asemanatoare cu o chestie care se gaseste la noi - noi ii spunem smintina pentru gatit ca nu se taie la foc. Are intr-adevar 15% grasime.
Cit despre procesul tehnologic de fabricare a lactatelor, se practica si aici. Mai intii se degreseaza complet laptele si se obtine o "apa de lapte" pe de o parte si grasimea (untul) in cealalta. Apoi se intreduce "masurat" exact cantitatea de grasime dorita. Si in felul asta se poate stii exact ca laptele are 3% grasime, simintina 15% sau 5% si asa mai departe...