Mancare in Finlanda :)
Am o intrebare: astea cum se gatesc? In afara de fierte ca si garnitura la friptura. Eu vreau sa fac un bors, dar am ajuns aici in Finlanda si nu gasesc verdeturi gen: patrunjel, marar, etc. Nici nu am avut timp sa caut prea mult, dar asta e. Intrebarea mea e: pot pune brocoli in bors? Ce gust are? Dar varza? Borsul cum il pot acri?
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
edit: ca sa schimb numele topicului, poate adunam mai multa lume din zona
Raspunsuri
crista-s spune:
Liliana tocmai unde s-a pus harta in cui ai ajuns
Borsul se acreste cu bors de obicei ca d.aia e bors, dc acresti cu zeama de lamiie, de varza, de corcoduse sau cu rosii atunci e ciorba. Acum promit sa fiu serioasa. Deci: parerea mea e ca nu prea merge sa faci ciorba/bors caci sunt legume dulcege. Poti face supa crema din ele ..
Si varza la fel .. poti face supe ( zemuri) mai ardelenesti cu varza, varza si cartofi, varza si fasole boabe.. cu sau fara carne ( de preferat afumata ), cu sau fara smintina pus ala sfirsit. Si chiar cu tarhon la urma in loc de patrunjel ( la aia de cartofi + varza).
Poti face chiftelute din conopida si deci si din broccoli dar si din varza tocata si fiarta apoi scursa bine sau firte ( oricare dintre cele 3 ), scurse si mixate in robot sau strivite cu "pisalogul pt piure" . Amestecate cu ou batut, putina faina dc e cazul, condimente dupa gust si tavalite prin pesmet. Prajite in tigaie sau in tava pe hirtie de copt la cuptorul incalzit mediu-maxim.
In chiftelute poti adauga si un cartof fiert si strivit, brinza rasa sau poti pune in mijlocul lor o bucata de brinza care sa se topeasca ( sa faca fir).
Patrunjel sigur se gaseste, marar poate nu ( asta nu e nici aici in sud unde ar tb s acreasca), dar se gaseste pastirnac bun pt supe pe acolo ( la italeni nu e).
la intrebarea cum poti acrii borsul ? vrei sa faci bors in casa ? daca nu tb sa iti iei cu tine cuburi de bors , bors magic ... scrie acasa sa iti puna plicul in scrisoare.
adi69 spune:
Amandoua legumele merg facute pane(fierte putin si apoi trecute prin compozitie de clatite putin mai groasa)sau budinci-fierte ,scurse amestecate cu branza(poti pune si piept de pui fiert si taiat bucatele) puse in vas ,turnat peste ele un smak din ou batut cu smantana si presarat branza deasupra.
Sau supe crema ,cum spunea si Crista.
Adriana si-atat...
lgireada spune:
Azi am facut o fiertura cum m-am priceput si eu mai bine, dar maine am din nou acceasi dilema. Ideea e ca erau printre putinele legume pe care le-am recunoscut din cele afisate prin magazin. Azi am mai dat o fuga pe acolo si am cumparat cartofi, morcovi, ceapa si praz. Cam cu astea am fiert eu azi ...
Borsul se poate acri si cu otet? Ca din cele spuse de tine nu am idee daca gasesc pe aici. Poate doar niste visine congelate ...
Va multumesc pt raspunsuri fetelor!
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
crista-s spune:
Cu otet dupa gustul meu merge numai zeama de fasole boabe. Sau cea de cartofi.
Cel mai bine e sa cumperi niste rosii la cutie sau sticla ( nu suc d-ala zeama chioara , dc e in sticla zgiltzii sticla sa fie mai gros continutul ) si pui in ciorba. Apoi la urma dupa ce a fiert si e gata poi sa adaugi zeama de lamiie ( tb sa gasesti .. asa e la inceput) sau cu otet ... sau cu lapte batut /iaurt ( ai grija sa nu aiba zahar in el ca eu la italieni m-am fript de 2 ori cu zahar si o data mai avea si vanilie ca sa fie mai cu motz).
Umbla pe la capitolul conserve dupa fasole boabe, linte ... poate le gaseti acolo la inceput. Pe urma le vei gasi ( paote in alt magazin , nu o fii asta prea de soi) si in stare normala . Mai cauta si pe la raionul de congelate ( spanac, mazare, legume combinate).
Intra pe google in romana si scrie denumirea legumelor, zarzavaturilor in romana, cauta denumirea latineasca, apoi copiezi latineasca in google-ul finlandez si vei gasi denumirea exacta. La fel poti face si la pesti ca acolo sigur nu vei intelege nimic ... iar in dictionar nu vei gasi nici un peste.
Din dovlecei mai poti face ciorbita acrita numai cu rosii si iaurt la sfirsit ( asta pus direct in farfurie). Trebuie sa ii gasesti.
Te asteptam si miine cind vii de la piata
olguttza spune:
Chiar ca departe ai ajuns, Liliana!
Eu, una, acresc ciorba si cu otet, atunci cand n-am bors in casa (si nici drum la piata). Sa-nteleg ca tii post de vb numai de legume? Poti face o ciorbita numai de legume, la fel de bine cum poti face si un ghiveci cu de toate (dupa cum ii e si numele).
Din conopida eu mai fac si sufle - asta ca aperitiv sau garnitura. Fierbi conopida, o pasezi cu blenderul (sau orice o face piure) si amesteci cu usturoi pisat, sare si piper dupa gust (optional, merge si o lingura-doua de smantana). Io-s lesinata dupa asta!
La brocoli nu ma bag, ca nu-mi place.
Varza, cum a zis si Crista. Sau varza calita (cu sau fara afumatura).
Prazul merge si ciorba, si mancarica (scazuta, cu masline), dar si salata - la fel ca salata de gulii, de varza sau de castraveti (cu ulei, sare si otet), doar ca seamana un pic la gust cu ceapa (nu foarte iute!).
www.youtube.com/watch?v=wsTVfwWlfy4" target="_blank">18+ www.youtube.com/watch?v=9vNE-mRdkBk" target="_blank">
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
De la nunta...
lgireada spune:
Nu tin post, dar am ajuns aici unde se agata harta in cui si incerc sa ma descurc facand mancare. Cand am fost in Germania nu am avut asa mult timp la dispozitie sa gatesc si am mancat numai prostii si am pus pe mine vreo 10 kile , acum vreau sa gatesc in fiecare zi, sa nu mai ajung sa mananc semipreparate, care oricum is nasoale si la gust. Daca tot am cumparat o sticla de otet am sa incerc azi ceva gen ciorba radauteanca, e singura care o stiu cu otet. Si cu piept de pui, ou si smantana.
Pestele e scump aici, in jur de 10 euro kilogramul, si sunt si pesti de 2-3 kile. Inca nu ne-am permis, si asa am cheltuit mult pt inceput iar in weekend trebuie sa facem bilantul.
Va multumesc tare mult pt toate informatiile si in curand o sa fac si poze cu ce gatesc comestibil!
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
crissy77 spune:
Eu fac bors de varza cu afumatura si iese foarte gustos. Il acresc numai cu bors de putina.
Din conopida fac doar budinca. Reteta o gasesti aici. Broccoli nu-mi place.
Daca vrei sa pui conopida sau broccoli in bors, sa le fierbi separat cateva minute inainte si sa arunci zeama.
Cristina & Elise-Stefania
-----------------------------------------------------------
Cu totii traim sub acelasi cer, dar nu avem toti acelasi orizont.
lgireada spune:
Multumesc de info. Eu aici=finlanda nu gasesc bors sigur, dar am sa caut sare de lamaie zilele astea.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
Siminaf spune:
Sa vezi ce bune-s sufleu! Fie impreuna, fie separat.
Pofta buna!
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=10" target="_blank"> Deiu cu diploma - ma votati?
crista-s spune:
Liliana sare de lamiie nu cred ca vei gasi dar lamii gasesti cu siguranta, deci cumpara lamiie si o storci in ciorba.
Bors se poate face in casa pornind de la o felie de piine neagra, daca mai are si tarite in ea e perfect.Piine neagra tb sa se gaseasca ca daca fratii lor suedezii au mii de feluri de piine tb sa aibe si finlandezii, iar piinea neagra e "bine vazuta " pe acolo. Tarite gasesti si la ei la Plafar-ul lor tb sa existe ceva gen farmacie dar cu produse naturale sau chiar magazine cu produse din astea ... Cauta cu google cum se zice la tarite si intreaba la farmacia normala unde sunt astfel de magazine....
Uite reteta de bors facut in casa dar iti trebuie huste/tarite , sigur le gasesti la magazine naturiste.
Bors de casa
Ce va trebuie.
O jumatate de kg. de tarite de grau, o jumatate de kg. de malai (macinat mai mare), un pahar si jumatate de huste ( tot tarite, care au fost oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia), patru felii de paine neagra, de secara, si, bineinteles, apa (nu de la robinet, tratata chimic, ci de fantana).
Cum se face
Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarite si puneti-le deoparte. Apoi, taratele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri, se toarnaun litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa clocotita peste amestec, lasand in putina un gol cam de o jumatate de litru; apoi va apucati si mestecati cu o lingura lunga de lemn. Acoperiti si lasati pana ajunge caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine. Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare ori langa cuptor timp de 24 ore. Apoi se muta la rece si dupa alte 8 ore il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina iar operatia se poate repeta de 3 ori.
Secret.
Pt. gust se mai pot pune 1-2 legaturi de leustean, cateva frunze de visin, si o lamaie taiata in doua.
In loc de putina se poate folosi si un borcan mai mare de sticla.
http://www.geocities.com/parohia_podoleni/retete.htm
acum sari si tu peste ce nu ai : frunze de visin, leustean ...in loc de apa de la fintina pui apa plata