placinta cu lamaie
in diverse filme americane se vorbeste despre "placinta cu lamaie". stie cineva cum se face?? ma rog, eu nu stiu cum se face nici placinta cu afine...
Raspunsuri
Balbina spune:
Manon, uite o reteta de placinta cu lamiie pe care am postat-o mai demult in subiectul meu. O am de la o prietena care sta in SUA.
quote:
Lemon meringue pie - Tarta cu crema de lamaie
Reteta de la Alina (Davina)
Aluat pentru tarta:
200 g faina
100 g unt
50 ml apa
un virf cutit sare
Umplutura de lamiie:
3 galbenusuri
1 1/2 cana zahar (eu am pus un pic mai putin)
3 linguri faina
3 linguri amidon
1 1/2 cana apa
2 linguri unt
1-2 linguri de coaja de lamaie rasa fin
1/3 cana suc de lamaie
Bezea (merengue)
3 albusuri
1/2 lingurita vanilie
1/4 lingurita tartar (cream of tartar) sau citeva picaturi de suc de lamiie
6 linguri zahar
Blatul: se prepara aluatul de tarte prin amestecarea tuturor componentelor. Se intinde intr-o tava de tarta, formind niste margini si se coace 15-20 minute. Inainte de copt se asterne peste aluat o folie de aluminiu si se apasa cu mina, modelind dupa forma. E necesara aceasta procedura, ca sa nu se ridice aluatul la copt.
Umplutura: intr-un vas de marime mijlocie se amesteca zaharul, faina, amidonul si un pic de sare. Incet se adauga apa. Se pune vasul pe aragaz la foc mediu-iute pina se ingroasa compozitia si face bule, amestecind continuu. Se da focul mai mic si se lasa sa mai fiarba 2 minute. Se ia vasul de pe foc. Bateti galbenusurile cu o furculita. Se iau citeva linguri din crema ingrosata, si dupa ce s-a racit un pic, se amesteca cu galbenusurile, dupa care se toarna totul inapoi in vas. Se pune iar pe foc pina incepe sa fiarba, apoi se da focul mic si se lasa 2 minute. Se inghide focul si se adauga coaja rasa si untul. Apoi se toarna incet, amestecind mereu, sucul de lamaie. Se pastreaza la cald pina e gata bezeaua.
Bezeaua: se lasa albusurile sa stea la temperatura camerei 30 min. Intr-un castron mare se amesteca albusurile, vanilia si praful de tartar sau suculd e lamiie. Se bate cu un mixer electric la viteza medie timp de 1 min. sau pina cind se formeaza soft peaks (cind opriti mixerul si-l ridicati albusurile formeaza virfuri indoite).
Incet adaugati zaharul, cite o lingura. Bateti la viteza mare pentru inca 4 minute aproximativ pina compozitia formeaza virfuri drepte si lucioase (stiff & glossy peaks), iar zaharul s-a dizolvat.
Se toarna crema calda de lamiie peste blat. Se intinde bezeaua in strat uniform si se sigileaza la margini cu blatul de tarta, pentru a preveni retragerea ei la coacere. Se coace la foc mediu (180 grade) timp de 15 min. Se raceste pe gratar timp de 1 ora. Apoi se da la rece pentru 3-6 ore inainte de servire.
POZA
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze