Cu ce insiropam blatul de la tort?
Doamnelor care faceti asa prajituri minunate,
intrebare de la o novice - cu ce insiropam blatul de la un tort simplu, cu crema (fie vanilie, fie cioco)? Din ce facem siropul?
Multumiri, anticipate!
Gabi
Please think twice before you print out this message or any other document! We are all responsible for protecting our environment! YOU can save a tree...
Raspunsuri
Alynutza spune:
Poti face mai multe feluri de sirop. Eu fac fie asa: pun cam 2 linguri de zahar la caramelizat, cand e caramelizat (ai grija sa aiba o culoare de cognac, frumoasa, mai mult de atat se arde si este amar) pun cam o cana de apa (depinde si cat de mult am de insiropat) si pe urma il fierb cat sa se dizolve tot zaharul caramel. Sting focul si asa fierbinte mai adaug cateva linguri de zahar (3-4) si un plic de zahar vanilat. (asta o fac mai mult din lene, pentru ca fiind apa fierbinte, se dizolva zaharul mai usor). Cand s-a mai racit gust de dulce si mai adaug zahar daca e nevoie (trebuie sa fie dulce bine) si arome (rom, cognac sau ce-ti mai trece tie prin cap). Atat siropul cat si blatul trebuie sa fie rece cand se insiropeaza.
Un alt sirop il fac din apa si zahar, fara caramelizare, cat zahar atata apa (de ex. 100 ml apa si 100 gr. zahar - dar am citit si la fete care au facut jumate de zahar, deci 50 gr. zahar la 100 ml apa, pe asta il incerc eu sambata asta sa vad cum iese). Se pun cele doua ingredinte intr-un vas si se fierb pana se leaga siropul (eu am fiert cam 10 min.) Se raceste si se aromeaza.
La o prajitura cu fructe poti folosi cu incredere sirop de fructe: de exemplu sucul din conserva de ananas, sau zeama de compot de piersici, etc.
Gabrielama spune:
Alynutza,
multumesc mult! Suna bine si nu foarte greu de facut! Super!!
Gabi
Please think twice before you print out this message or any other document! We are all responsible for protecting our environment! YOU can save a tree...
nemary spune:
eu cel mai des insiropez cu zeama de la siropul de ananas. nimik impresionant.
o zi minunata,
Mari
Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
didi-anda spune:
Si eu insiropez cu zeama de la compotul de ananas, sau de la compot de fructe!
este fffff bun. si mie si sotului ne place!
Alynutza spune:
Gabi cu placere. Retetele cu zahar si apa + aroma sunt super pentru torturile cu cioco sau vanilie, dar fara fructe. In zeama de compoturi te-as sfatui sa mai pui niste zahar, mai ales in cel de ananas, pentru ca daca nu e siropul suficient de dulce, blatul insiropat are o tenta de paine muiata, mai ales daca iti place blatul bine insiropat.
Spor la prajiturit!
Saso spune:
ca sa fie moale ..de la insiropat si sa nu aiba nici un alt gust( asa ii place la gonaga mea mica) eu il isiropez cu lapte caldut in care am dizolvat miere sau zahar sau zahar vanilat.
este un gust neutru ..nici nu-l simti e doar mai moale
“The duty of the architect is to give life a more sensitive structure.” Alvar Aalto
laura72 spune:
sirop din zahar cu apa 300ml apa cu 150g zahar se da in clocot,daca tortul e de ciocolata pun esenta de rom,daca e cu frisca sau vanilie pun vanilie+coaja de lamaie.cu compot mi se pare prea putin dulce,iar un tort de casa trebuie sa fie dulce si insiropat.cel putin asa il prefer eu.
pt copii fac blat de tort cu crema de vanilie(din cea de eclere) cu ananas si piersica,ornez cu putina frisca si fructe
Poze:http://new.photos.yahoo.com/grgsc_laura