Otet balsamic?!

Am si eu o nelamurire si nu apuc sa caut pe net!
Ce este de fapt otetul balsamic? ca am tot vazut retete cu astfel de otet!
Folositi? E bun? Sunt mai multe tipuri, arome,calitati?
Multumesc anticipat!
Eu si Raducu
(22.04.2005)
Raspunsuri

tumpi spune:
I se spune "balsamic" pentru ca are consistenta si aroma rasinei din care sunt facute butoaiele in care este tinut. Otetul balsamic traditional si original se face doar in regiunile italienesti Modena si Reggio, din mustul strugurilor din sortimentul Trebbiano. Se pot folosi si alte tipuri de struguri - Lambrusco, Ancellotta, Sauvignon si Sgavetta. Mustul, in care nu se mai adauga nimic altceva, este fiert in vase puse direct pe flacara. Concentratul care rezulta este considerat a fi de-acum un sirop de fructe. Acum i se pot adauga substantele care ajuta sucul sa se transforme in otet balsamic. Apoi, se pune la maturat in butoaie facute din diverse tipuri de lemn. Unii dintre producatori adauga in otet zahar brun sau caramel pentru a scapa de gustul amar.
SECRETE. In Modena, fiecare dintre producatorii de otet balsamic are propriul secret, de cele mai multe ori acesta tinand de tipul de lemn pe care il foloseste pentru fabricarea butoaielor. Acest tip de otet nu poate fi vandut decat dupa ce implineste varsta de 6 ani. Calitatea medie este atinsa atunci cand otetul ajunge la 10 ani vechime, iar dupa 25 de ani se poate spune ca otetul balsamic este considerat a ajunge aproape de perfectiune. Pretul se raporteaza la calitate, astfel incat o sticla cu otet balsamic de cea mai buna calitate poate ajunge si la 500 de dolari. Daca doriti sa faceti o afacere buna, trebuie sa cumparati un produs de calitate medie, ajuns la o maturitate de peste 7-8 ani. In Romania, o sticla cu otet balsamic costa in medie 20 de lei noi.
ISTORIE. Prima mentiune istorica despre otetul balsamic este facuta in anul 1046, cand Regelui Enrico III i s-a oferit in dar o sticla cu acest ingredient-minune. In Evul Mediu era folosit mai ales ca dezinfectant.
Apropo de otet, mi-a venit acum in minte ce mi-a spus sora mea:nu tineti sticle de otet langa cele de vin,daca nu vreti ca si vinul sa devina otet.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)



cristi22na spune:
mie nu imi place otetul balsamic deoarece coloreaza salata in maron si nici nu are gust ca cel obisnuit,


lorena_andreianu spune:
mmmmmm Yummy, yummy!!!
Este mai putin acru ca otelul normal, mai dulceag, gust super! Schimba cu totul salata.
Eu stiu ca sunt 2 feluri. Unul mai inchis la culoare (cel de Modena) si unul mai rosé, cam ca cel de vin la noi. Dar tot primul e mai deosebit. E mai vascos, mai... altfel!
Eu zic ca merita incercat, cu toate ca si eu eram reticenta la inceput. Desigur ca coloreaza salata mai intr-o culoare maronie, dar da cu totul alt gust. Eu de ex. nu-l folosesc la salata de varza, prefer totusi pe cel normal.
Poate fetele din Italia ne pot spune si alte retete. Eu doar la salata verde il folosesc sau la acrit ciorba de fasole boabe da' nu ma spuneti!
Mami-Mitza si Miron Radu (06 oct. 2004)
Copilasii sept-oct 2004 (1)
Copilasii sept-oct 2004 (2)
Nazdravanii de sept-oct 2004 la 2 ani


scarmanus spune:
Eu folosesc otelut balsamic la sosurile pentru marinarea carnii de pui, ca de alta nu mananc, insa s-ar putea sa fie si mai bun cu carne rosie. Adica, pun ulei, otel balsamic, ierburi, amestec bine si tin carnea in sos pana o fac pe grill. O minune!
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty


mina spune:
Alta reteta care mie imi place tare:
1-2 rosii taiate felii subtiri si puse intr-un singur strat pe o farfurie intinsa
stropite cu ulei de masline, otet balsamic, sare, piper si busuioc (fie proaspat, tocat marunt, fie uscat)
al doilea strat se pune din felii subtiri de mozzarella. E ceva divin, eu numai salata de asta as manca. Mozzarella aia tavalita in amestecul de ulei de masline si otet balsamic, cu aroma de busuioc si rosie .....
Mai folosesc otetul balsamic la orice fel de salata, mai ales la salata verde cu muuuulta ceapa. Sau praz.
A, si mai iesit din comun: la prajiturile unde se cere pus amoniac stins cu otet sau zeama de lamaie, daca e stins cu otet balsamic aluatul capata o culoare usor maronie si un gust usor caramelizat.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
http://community.webshots.com/user/vizigotu
http://community.webshots.com/user/vizigotubaiatmare
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului


danielac spune:
eu am descoperit otetul balsamic cand am fost in Franta, desi intradevar originea lui este italiana... la salate de tot felul m-i se pare demential!
Suferinta unui copil de 4 anisori, Radu


tic_tac spune:
quote:
Originally posted by tumpi
[br Acest tip de otet nu poate fi vandut decat dupa ce implineste varsta de 6 ani. Calitatea medie este atinsa atunci cand otetul ajunge la 10 ani vechime, iar dupa 25 de ani se poate spune ca otetul balsamic este considerat a ajunge aproape de perfectiune. Pretul se raporteaza la calitate, astfel incat o sticla cu otet balsamic de cea mai buna calitate poate ajunge si la 500 de dolari. Daca doriti sa faceti o afacere buna, trebuie sa cumparati un produs de calitate medie, ajuns la o maturitate de peste 7-8 ani. In Romania, o sticla cu otet balsamic costa in medie 20 de lei noi.
am priceput... dar nu vreti sa cititi si eticheta acelui otet balsamic ? ptr. exemplificare, nu ptr. reclama, la market-urile noastre sunt nspe tipuri de sticle. le-am cautat la preturi, dar macar sa caut o firma de otet balsamic



louisea spune:
Exista si alb pt cine nu vrea sa dea culoare la mancare
Eu una il prefer pe cel alb.
Eu balsamic alb mai folosesc cand fac orez chinezesc a lá Lou .
Cand a fiert orezul il amestesc cu niste otet balsamic (o lingurita dar nu plina), zahar la fel, pe langa omleta si legume (eu pun mazare si porumb), amestesc si las 2-3 minute. Si servesc


tumpi spune:
quote:
Originally posted by tic_tac
am priceput... dar nu vreti sa cititi si eticheta acelui otet balsamic ? ptr. exemplificare, nu ptr. reclama, la market-urile noastre sunt nspe tipuri de sticle. le-am cautat la preturi, dar macar sa caut o firma de otet balsamic
a e, sunt o groaza de firme, dar din pacate nu-ti pot spune ce sa iei, ca nu stiu ce firme sunt.
Eu am folosit otetul balsamic, cel maroniu si la salate,da nu mi s-a parut a maroni.De fel nu pun otet in salate,dar daca pun il folosesc pe acesta.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
