caltabos
Raspunsuri

bubu05 spune:
Eu pun in carnea tocata ceapa si orez, condimente, umplu matul, apoi il fierb in apa cu foi de dafin si boabe de piper, il intep in multe locuri cu o furculita(ca n-am andrea ). Il intorc de cateva ori si cand se umfla orezul il opresc si il las acoperit pana se raceste.
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz



MirelaV spune:
nu. se fierbe odata cu carnea si orezul. nu trebuie calita inainte MirelaV
pupicei pe burticei


miria_cristina spune:
Unii calesc ceapa, altii, nu.
Iar alta reteta de caltabos este cu organe: rinichi, splina, ficat..., dar si eu o fac tot pe cea cu compozitia ca la sarmale ca ne place mai mult.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."


miria_cristina spune:
Caltabos (I)
Ingrediente:
1/2 din ficat,
un rinichi,
1/2 din plamīni,
1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc,
1/4 din slanina de la gīt ,
1/4 din sorici,
1/4 din carnea fiarta,
1/2 din splina,
condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucsoara rasa; sau cuisoare.
Mod de preparare:
Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici, īmpreuna cu circa 300 g din ceapa taiata marunt si calita īn prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untdelemn (pīna cīnd scade apa ce o lasa ai devine lucioasa, fara sa se rumeneasca). La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurite cu ienibahar, o lingurita cu vīrf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine īn piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust. Cine doreste sa īnmulteasca compozitia poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa īn īntregime, cīnd acesta este fiert si va ramīne īntreg). La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala īn care a fiert capul de porc, amestecīndu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste ai potrivindu-se gustul cu sare fina. Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cīrnati, se umplu intestinele de caltabos, legīndu-se la ambele capete cu sfoara subtire. Cīnd toti caltabosii sīnt gata, se introduc īn apa sau supa fierbinte (care a fiert īn clocot) ai, fara sa mai dea in clocot, se tin 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, īntepīnd din loc īn loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca ai li se da drumul cīteva minute īn apa rece, apoi se aseaza pe platou. Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti īnainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."


bubu05 spune:
Nu calesc nimic, le amestec crude si se fierb in mat.
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
