cum vorbim cu copiii despre...
Raspunsuri - Pagina 3
elara spune:
Danza, ce explicatii aiuristice au gasit unii parinti! Nici nu-mi vine sa cred. M-ai facut sa rad. Sunt de acord cu parerea ta vis-a-vis de intregul subiect.
Si tu, mamaruta mica, imi place cum ai relatat concluziile ce le-ai tras si sunt de acord cu tine. Numai ca tu ai stiut sa te exprimi mai bland, eu am fost ceva mai incisiva , si imi cer scuze , dar eram sub puternica impresie a celor ce tocmai citisem.
Intr-adevar, foarte interesant subiectul deschis de tine.
Va pup pe toate.
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
klavier spune:
Adriana jr are acum 1 an si 8 luni si introduce toate "chestiile" intr-o categorie numita "titi" cu "t", nu cu "tz". inclusiv tzitzile mele si lenjeria intima pe care mi-o aduce constiincioasa cand ma schimb. la ea "titi" exista ca sa o spalam cand facem baie si ca sa il stergem cand facem caca - cu o tona de hartie, bineinteles. la tata-sau nu a avut curiozitati. oricum umblam mai curand infasurati in prosoape sau in sort decat dezbracati complet.
fazele cele mai nostime au avut loc cand noi eram convinsi ca doarme, (), iar ea ne-a auzit din patutul ei (de unde nu ne poate vedea) si a inceput sa chicoteasca foarte vesela. la care bineinteles ca ne-a pufnit si pe noi rasul... intrebandu-ne cat o fi inteles.
pentru al doilea bebe am inceput deja sa ii explic ca burtica mea va creste mare-mare din cauza ca este un bebe mic in ea, care creste acolo, si cand va ajunge suficient de mare o sa il scoatem si o sa ne jucam cu el. la care ea zice foarte incantata: "da!"
probabil ca o sa ii explic realist cand o sa intrebe prima data, daca o sa intrebe, dar fara sa folosesc atatea denumiri pretentioase. sunt sigura ca o sa inteleaga si fara sa ii fac toata anatomia gonadelor la specia umana.
succes!
Adriana
descintec spune:
Stiti ce mi se pare ciudat, pudibondele sint din Romania . In America, la gradinita, copiii invata aparatul genital la fetita si la baiat, in intregime, cu denumirile stiintifice si cu cele populare. Si invata si ca exista clitoris, nu este nimic jenat in asta, chiar daca nu sint introdusi in arta orgasmului. De ce invata? Fiindca multi copii au frati, surori, copiii sint lipsiti de pudoa
re (din fericire!) si stau de multe ori goi unul linga altul. De exemplu, alor mei (am fetita si baiat) li s-a intimplat
intr-o seara, cind isi luau pijamalele, proces care dureaza si se lasa uneori cu joaca si gidilituri. Si baietelul a observat ca fetita are ceva ce nu vazuse pina atunci. Ce trebuia sa ii raspund cind a intrebat, sa o acopar repede cu un prosop?? I-am spus firesc ca este clitorisul. De ce sa le spui tu despre ceea ce ii intereseaza? Fiindca oricum afla de la copiii din jur, si uneori complet aiurea. Spuneti ca e gresit ca un copil sa stie de mic despre ciclu. Ce ii raspundeti cind, privind reclamele la tampoane, intreba ce sint acelea? Si va asigur, intreaba :) Spuneti ca nu ar trebui ca puiutii sa ne vada goi sau sa faca baie cu noi. Eu cred ca asta depinde de natura parintelui, unul mai pudic se va feri, altul mai natural nu are nici o problema. Si nici copiii lui nu vor avea. Cit despre baie, pe forumul copiilor intre 4-12 ani, este un subiect propus de Julie despre nasterea in Japonia. Japonezii considera absolut firesc sa faca baie impreuna cu copiii lor, tatii cu fetilele mari de 10, 12 ani, mamele cu baietii si li se pare dezgustator felul in care noi ne pupam copiii toata ziua. Pina la urma, totul se reduce la atitudine. Eu spun cu cit mai sincera, mai deschisa, cu atit mai bine.
Despre educatia sexuala cred iarasi ca trebuie facuta la virste foarte mici. De cind pot deja sa inteleaga, sa urmareasca ceea ce explicati. Si am sa va dau doua motive. Primul ar fi faptul ca sint expusi. Ei trebuie sa stie ce e un act sexual si ca e nevoie de o anumita maturitate ca sa poata fi frumos si sa il poata accepta.
Altfel, poate fi dureros, traumatizant. De asta, cit sint mici, nimeni nu are voie sa ii atinga in locuri intime sau sa incerce sa aiba un act sexual cu ei. Si daca se intimpla, ei tebuie sa tipe si
sa spuna acasa. Un alt motiv ar fi ca sint curiosi. Copiii de la blocul nostru, copii mici, cu virste intre 4 si 7, 8 ani au fost surprinsi incercind sa mimeze actul sexual, sexul oral sau atingindu-se, in spatele garajelor. Stiu, rideti, cei mai multi au trecut prin asa ceva. Dar ce simte o mamica a carei fetita a fost convinsa sa faca asa ceva, numai ea stie. Fetita de 6 anisori nici nu stia despre ce e vorba. Si copii au fost "montati" de catre gasca de copiii mai mari (in jur de 14 ani). Eu, de exemplu, mi-am surprins copiii acasa incercind sa faca sex, din curiozitate. Atunci am inteles ca era mai bine sa le fi spus mai mult. Si atunci le-am explicat ca sint frate si sora, ca poate fi dureros fiindca sint prea mici, ca e nevoie de maturitate in trup, in minte (sa fie educati, sa stie ce fac) si in suflet( sa iubeasca).
D.
elara spune:
Descantec, nu stiu cine a zis ca nu e bine sa stie despre menstruatie copilul, dar daca ai inteles ca asta am zis eu, rectific: m-am referit la faptul ca nu consider eu ca e cazul sa-l ia mama la baie cu ea sa-i arate fiindca e curios. Normal ca daca vede intamplator un absorbant in casa, sau o lenjerie patata sau il mira o reclama ii poate explica natural ca asa sunt femeile. Totul e sa fii naturala. Altfel daca mama are prejudecati si ii e peste mana sa vorbeasca si il va repezi cu " nu te priveste, e secret" si mai mult ii va starni curiozitatea.
Insa chiar sa il iei in baie sa ii arati???? Aici nu pot eu sa inteleg normalitatea pe care o vad altii.
Asta e parerea mea. E o chestiune de mentalitate si, asa cum ai zis tu, de atitudine. Asta se intelege explicit din exemplul tau ( despre care sincer nu stiam ). Asadar asa cum japoneziii gasesc exagerata felul in care noi ne pupam copii, foarte des, asa gasesc eu scandaloase obiceiurile lor. Iar astfel de diferente culturale au fost " de cand lumea " si vor exista mult timp de acum incolo inca.
Cat despre celelete probleme ce le-ai pus tu, da iti dau dreptate, trebuie sa stie ce inseamna sexul, cand e momentul sa incepi viata sexuala si alte informatii importante pentru ei.
Nu,.....eu nu am ras cand ai zis ce s-a intamplat acelei fetite. Nu e de ras si am auzit si eu de asa ceva. Eu iti dau dreptate in ceea ce spui.
Astazi copii se dezvolta mult mai repede si nu mai sunt ca noi. Sincer eu nu-mi amintesc sa fi avut curiozitati asa multe. Pentru mine era suficient ca am inteles ca suntem diferiti, baieteii de fetite. Dar probabil ca e vorba de diferenta de generatii. Nici nu vedeam, atatea la tv cum vad azi copii.
Toate cele bune va doresc tuturor.
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
descintec spune:
elara, cred ca de fapt gindim la fel despre problema asta, deosebirile sint doar de amanunt. Am sa vorbesc in numele lul mel, despre cum cred eu ca s-a intimplat. Doar nu credeti ca a luat copilul la baie ca sa ii arate. Un copil de doi ani se tine scai dupa mama prin casa, o fi vrut musai sa intre la baie dupa ea sa vada ce face. De fapt ei se invirt prin baie pina mami rezolva problema, mai vad, mai se uita in alta parte. Oo fi intrebat da' aia tze-i, da' de tze, si asa o fi spus mel cum au femeile ciclu, pe intelesul lui banuiesc. Asa cum mamicile care spun ca umbla goale prin casa se refera la faptul ca se schimba in fata copilui.
Si fiindca ma gindesc ca aici vorbim cu toata sinceritatea
despre ceea ce simtim si ce ni se intimpla, ca incercam sa intelegem ce se petrece intre noi si puii nostri, fara sa impunem vreun punct de vedere ca fiind corect, am sa spun chiar ca intre parinte si copilul de sex opus exista o anumita erotica. Eu am fost putin bulversata cind am simtit asta si am citit intens, sa caut raspunsuri ce sa-mi dea linistea. Fata de baietelul meu am avut batai de inima, fiori pe care nu i-am simtit cu fetita si care nu aveau nimic in comun cu cuantumul dragostei. Si am simtit si din partea lui acelasi lucru, gesturi, mingieri, cautari de piele si de miros care dovedeau o anumita senzualitate. Mama este prina iubita a baietelului ei. Si e extraordinar de frumos si de complex fenomenul. Se formeaza o legatura care ii influenteaza toata viata, care il determina, care il ajuta sa isi gaseasca identittea.
D.
lilach spune:
Fetita unor prieteni pe cind avea doar trei anisori a vazut primadata un baietel la gradinita ca face pipi. Bunica ei care o aducea de la gradinita in fiecare zi nu prea a inteles ce ii explica fetita pe drum acasa,insa a doua zi a aflat de la parintii ei.
Fetita era ferm convinsa ca si ea trebuie sa stea in picioare cind face pipi si inca un lucru curios care il spunea "si eu am avut ca si baietii dar acum s-a uscat si a cazut dar imi va creste iarasi".
Acum are 16 ani si citeodata ne aducem aminte de povestea asta si o intreaba pe mama ei ,"totusi de ce a-ti fost chiar asa de pudici?"
La ora actuala mama ei este mult mai deschisa cu ea pentru ca si-a dat seama ca nu e bine cum a procedat.
ella& laura,andrei,andra