cum vorbim cu copiii despre...

cum vorbim cu copiii despre... | Autor: mamaruta mica

Link direct la acest mesaj

uf. am ajuns la varsta de doi ani cand au inceput intrebarile. despre diferentele fizice intre mami si tati... etc.
cum vorbiti copiilor despre organele sexuale?
mie una nu-mi plac chestiile cu diverse animalute... dar mi-e de asemenea greu sa folosesc termenii folositi de adulti.
in plus as vrea sa fiu eu cea care da tonul in acest sens pentru ca fetita noastra sta cu mai multa lume si deja a invatat destul de multe prostioare...

un zambet
mamaruta mica

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adda spune:

oups! asta da subiect delicat
Eu inca n-am copilashi pe care sa fiu nevoita sa-i lamuresc , da's curioasa ce au de zis celelalte mamici...ca mi-o veni si mie vremea si-i bine de stiut cum se procedeaza

Dragostea e intotdeauna gata sa ierte, sa aiba incredere, sa spere si...sa indure orice urmeaza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gio spune:

E in revista Mami un articol "Cum face barza copiii" cred care te va lamuri f tare. Cauta-l pe site. Oricum, se opta pt explicarea diferentelor baiat/fata si pe folosirea termenilor de vagin/penis, nu stiu insa daca de la o varsta asa de mica. Articolul o sa te lamureasca oricum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Deja de la 2 ani!!!! Pai la virsta asta abia intelegi de la ei ce vor, si asta cu imaginatie! Al meu are 2 ani si o luna si nici vorba de asa ceva, nici macar nu vede fetele ca fiind diferite de baieti- adica sint bune de imbrincit, trintit la fel ca si baietii. Si din cite am observat la alti copii, aceste intrebari vin cam in jurul virstei de 4-5 ani (acum depinde si de mediul familial, limbajul folosit, comportarea adultilor/altor copii fata de copiii in cauza). Sper sa vina cit mai tiziu acest moment iar pina atunci o sa intreb asistenta lui care il vede periodic despre acest subiect, cum trebuie "abordat". Intreaba-i si tu pe parintii tai cum au tratat treaba

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaruta mica spune:

la noi momentul a 'sosit' in felul urmator: alexia l-a surprins pe tati la dus... si ne-a intrebat 'ce are tati acolo...' si oricat am incercat sa schimb subiectul nu prea s-a lasat. is convinsa ca in mod normal nu ar sesiza diferente la copiii cu care se joaca dar 'discutia' cu pricina mi-a ridicat semne de intreare despre cat... sunt eu de pregatita sa fc fata acestor intrebari!
in ce priveste discutia cu parintii mei... cred ca nu e cazul...

oricum, multumesc dodo penru mesaj.. si hai sa pastram legatura...
un zambet
mamaruta mica

Mergi la inceput

a, si am uitat sa mentionez. alexia ii tare tare alerta pentru varsta ei (din cate am vazut comparandu-o cu alti copii). vorbeste foarte bine si mege la gradi de cateva luni. se poate sa fi prins pe acolo cate ceva...
oricum, ne descurcam noi.
un zambet
mamaruta mica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Anul trecut cind am fost in Romania am cumparat o carte f. interesanta.Se numeste "Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex" de Meg Hickling.
Descrie pe grupe de virsta cum sa vorbesti cu copilul tau despre acest subiect.
Pot sa-ti dau citeva citate legate de acest subiect.
"Ar fi bine ca parintii sa poata numi organele genitale cu aceeasi naturalete cu care numesc, de exemplu, umerii.Ginditi-va cum ii invatam pe copii sa vorbeasca: Uite nasul,uite barbia, uite buricul...Dupa care sarim tocmai la genunchi! Sau folosim cuvinte din vocabularul bebelusilor cum ar fi <pi-pi> ori <ca-ca> sau cuvintele nostime, transmise din generatie in generatie in familia fiecaruia si a caror semnificatie numai noi o cunoastem.Trebuie sa invatam cu totii anumite cuvinte si sa exersam folosirea lor. Cind am inceput sa tin ore copiilor de virste mici, obisnuiam sa spun asa:<< Si acum o sa va invat cum e politicos sa-ti numesti organele genitale:penis este cuvintul politicos...>>Toti copii i ma priveau oarecum intrigati si-mi spuneau:>>Cred ca ai mei sint cam nepoliticosi ......
"Grupa de virsta 2-4 ani: Gindirea magica
Exista trei motive pentru care e necesar sa incepem sa discuta cu copiii nostri inca de la virata prescolara si toate sint indisolubil legate de cuvintul cheie <<prevenire>>.
Cind parintele este sincer si ii spune copilului ca penisul intra in vagin ca sa duca spermatozoizii la ovul, majoritatea copiilor pina in patru ani vor spune ceva de genul :<<Ihi. Acum ce facem ne asezam la masa?>> S-ar putea ca parintele sa fi transpirat din crestet pina in talpi, dar copilul nu e impresionat. Singura problema in aceasta etapa este ca trebuie sa fim pregatiti sa repetam iarasi si iarasi aceeasi explicatie. Copiii de virste mici nu inteleg totul dintr-o data sau retin numai o parte din ceea ce li se spune; de multe ori se intimpla ca cineva sa vina cu o versiune mai interesanta, iar daca mama sau tata nu-si reiau versiunea lor, copilul ramine in minte cu ce a spus ultimul vorbitor."
"Cu copii de 2-4 ani se discuta cel mai usor despre sanatatea sexuala.La aceasta virsta, ei nu sint apasati de povara bagajului emotional.[Noi, adultii, ducem cu noi tone de bagaj emotional.De obicei, parintii nu au discutat deschis cu noi.Poate ca fetele au invatat cite ceva despre menstruatie la scoala, insa baietilor nu li s-a spus nimic.Am crescut intr-o societate in care domnea reprimarea sexuala].Ce mai mare avantaj al virstei este imensa curiozitate.Acesti copii primesc informtiile despre corpul uman la fel de firesc cum primesc informatii despre absolut orice. Si atunci, de ce sa nu le oferim asemenea informatii?"
"La aceasta virsta, copilul trebuie sa stie:
-numele organelor genitale-penis testicule,scrot,anus,vulva,labii,vagin,clitoris, uter,ovare
-ca reproducerea are loc cind spermatozoidul unui barbat se uneste cu ovulul unei femei in timpul actului sexual
-ca bebelusul creste in uter
-ca bebelusul se naste prin vagin
-elemente de baza despre menstruatie si ejacularile nocturne ca procese curate si sanatoase
-sa nu puna mina pe prezervative aruncate"
Pot sa spun ca este o carte f. interesanta pentru toate virstele. Merita citita.
Eu de exemplu le-am explicat copiilor cind m-au intrebat. A fost ceva m-ai tirziu de cit 2 ani. De exemplu fetitei mele care acum are 15 ani i-am explicat foarte amanuntit despre menstruatie de pe la 8-9 ani pentru ca stiam ca sint si cazuri cind ciclul vine la aceasta virsta. Era f. pregatita si in clasa a V-a si aVI-a aici se face la scoala educatie sexuala cu toti copiii impreuna fete si baieti pentru a putea intelege fiecare cit mai bine despre sexul opus ea deja stia si a luat parte la explicatiile asistentei medicale.
Carte este aparuta in editura Humanitas.

ella& laura,andrei,andra

Mergi la inceput

multumesc mult de idei. cinstit - asta este si impulsul meul. am invatat mult despre nevoile si educatia copiilor (sunt asistent social) insa mi-era un pic greu sa pun in aplicare ceea ce cred ca este corect (denumirile corecte dpdv anatomic) pentru ca primesc priviri dezaprobatoare...
ei, asta e.
multumesc inca o data.
un zambet
mamaruta mica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mel_g spune:

Vreau sa mai adaug si eu ceva! Baietelul meu are trei ani, iar noi nu ne-am ascuns niciodata de el. Am facut dus cu usa deschisa si ne-am schimbat de fata cu el de cind era bebelus. Si in perioada ciclului l-am lasat sa intre dupa mine in baie (era super curios) iar la intrebari i-am raspuns ce trebuia. Asta se intimpla exact cum spui in jurul virstei de 2 ani; iar acum nu mai are nici o curiozitate si stie mult mai multe decit multi copii de virsta lui.

Mel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danaA spune:

Subscriu si eu la ce a zis Mel. nici noi nu ne-am ascuns niciodata de Andrei care acuma are 2 ani si 9 luni. De cand avea 10 luni am facut baie cu el( eu sau tati).Nu-mi amintesc exact la ce varsta ne-a intrebat "ce-i aia" ,dar i-am explicat si de atunci nu mai este curios si trateaza totul foarte normal.
Cred ca e mai bine sa nu ne ascundem de bebicii nostri pt ca atunci devin mai curiosi . Asta e parerea mea.
Dana si Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maryam spune:

Cel mai rau lucru este sa-l faci mai curios decat este deja, asa ca poti sa-i spui foarte natural lucrurile asa cum sunt , vei fi uimita cat de repede va intelege, cred ca, copiilor trebuie sa li-se acorde aceleasi sanse.Eu , cred ca am gresit de pilda atunci cand desi imi tot venea in minte sa-i vorbesc , am amanat si intr-o zi cand a venit de la scoala m-a intrebat "mamai , ce inseamna pedofil?"Peste tot , la TV , , la scoala a auzit cuvantul asta , probabil ca si invatatoarea le-a spus cate ceva, oricum , cel mai important este sa invete de la noi: ca sa stie , sa se fereasca , sa nu incerce lucruri doar din ...curiozitate.
Acum o sa-ti spun o chestie hazlie.Fratele meu avea un pic mai mult de 3 ani cand m-a nascut mama si primul lucru pe care a intrebat-o pe mama cand m-a vazut dezbracata a fost:"mamai , fetita asta pe unde face pipi?"Asa ca , nu lasati copiii sa fie mai curiosi decat sunt DEJA!

Maryam

Mergi la inceput