caracatite,calcan si alte trufandale...

...cum le gatesc?a adus sotul aseara o punga de caracatite cat palma cu ventuze multe-multe,si niste fasii de chestii mai caucicoase asa,mi-a spus ca e calcan(calacan),plus 3 pesti mari care-mi par a fi ton.ce sa fac cu ele,ca-n mare nu le mai pot da drumul saracele
I've gt you under my skin
Raspunsuri

crista-s spune:
Caracatita ( in italiana = polpo.. )Din cite stiu eu trebuie sa ii cureti ochii si ciocul trebuie sa fie undeva intre tentacule ( ca pe acolo e gura lui )la aia mai mari, la cei mici nu stiu exact dar si pe aia ii cureti ... vezi ca poate i-a curatat deja pescarul, vinzatorul...
Dupa ce ii cureti se pun la fiert in apa ( in oala sub presiune minim 15 min dc e unul mare de vreo 250 gr min .. cei mici cred ca mai putin) in oala normala pe foc vreo 30 min.
Se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert, apoi se curata de piele ( care ar tb s a fii devenit rosie) si de ventuze... si ramine o carne alb-rosiatica...
De aici poti face ce vrei : salata (cu usturoi, patrunjel, ardei iute, ulei, suc de lamiie, sare si piper- se lasa vreo 2 ore inainte sa fie servita ), mincarica cu cartofi si ceapa ca o tocanita ... cu sos de rosii sau nu...


crista-s spune:
calcan ( rombo in italiana) se gateste la gratar, la cuptor,fript, cu cartofi .... poti sa ii scoti numai fileul cu cutitul subtire si ascutit bine tai paralel cu sira spinarii ...iti iese asa filetul separat si ramin oasele din care poti face un fel de supa de peste cu ceva ceapa, telina, morcove puse intregi la fiert si apoi strecurata... supa asta o poti folosi sa dai gust la un risotto, sau la orice sos pt paste cu aroma de peste ..
Din ton se maninca aproape tot.. e ca porcul nu arunci nimina . Deci poti face ce iti trece prin minte. ( in italiana tonno)
ps eu ti-am zis denumirile in it. dc gasesti pe net retete care iti plac ( din poze ) cu aceste ingrediente ... imi zici si iti traduc ...


LYLY809 spune:
Dar "pestisorul de aur" cum se gateste? Am vazut la Cora, in congelator... niste kestii mici cat degetul, jumate roz-jumate albe... langa raionul de peste proaspat. Acolo aveau si calamar inghetat. P-asta cum il gatiti? Presupun ca pane...cu multa lamaie...
Lacri si Razaciosul Alexandru 30 mai 2006


crista-s spune:
calamarul se poate face si umplut cu bulgur, sau numai cu piine uscata aromata cu usturoi si patrunjel cu sau fara parmezan, sau cu anghinare, tot umpluti dar cu risotto si apoi facuti la gratar sau in sos de rosii ... daca te intereseaza iti dau un site ( un forum italian cu retete in imagini ... si iti si traduc daca e cazul).
pestisorul ala de aur nu stiu ce e ... eu il vreau sa imi pun trei dorinte si sa ii dau drumul in apa


Ortansa spune:
crista-mersi mult pt idei.pana la urma calcanul se pare ca e de fapt calamar,deci tot pe acolo pt mine.l-am taiat fasii si l-am fiert impreuna cu caracatitele la un loc-nu cred ca trebuia ca s-au inrosit toate.apoi am curatat caracatitele cu mi-ai spus tu,le-am mai calit in putin unt si le-am mancat cu sos de maioneza cu ketchup.f. bune.
I've gt you under my skin


crista-s spune:
asta e forumul preferat de retete.. am ales sectiunea in imagini sa fie usor .. asta e numai felul 2 cu peste
http://www.cookaround.com/yabbse1/forumdisplay.php?f=166
dar sunt si alte alea ... acum ca stii cum ii cheama pe pesti in italiana ( te mai orientezi si dupa poze ) daca iti/ va place ceva in mod deosebit si nu intelegeti din retete va traduc... Forumul e super ok
Calamarul se numeste tot asa.. si mai e un alt neam de.-al lui care se cheama totan ... eu sunt cam confuza intre caracatita= polpo, sepia m alamar si totan... dar cum exista retete cu poze le identifici de acolo
