Hipotermie
Am si eu de un sfat, daca s-a mai confruntat cineva cu problema asta.
Baietelul meu are 3 ani si jumatate si marti a facut rosu in gat, cu febra nu foarte mare (intre 37.5 si 38.7 - luata rectal - in diferite momente ale zilei). I-am dat Panadol (de 3 ori), Nurofen 1 data si un supozitor de novocalmin in decurs de 24 h. Ideea este ca febra nu prea ii scadea si dupa 4 ore apelam la un antitermic. Marti seara, pediatrul mi-a zis ca este rosu in gat si daca dupa 2 zile de antitermice temperatura este de peste 38 sa-i dau antibiotic. Din fericire nu a fost cazul pentru ca de marti noapte nu a mai facut febra peste 37.5. In schimb, marti noaptea (dormea cand i-am luat temperatura) avea 35.8. Nu prea m-am ingrijorat (mai facuse si alta data hipotermie), dar azi dimineata (desi ieri nu i-am mai dat nici un medicament), cand s-a trezit avea 35.6. Copilul are chef de joaca si pofta de mancare . Pediatrul lui (in care am mare incredere) mi-a zis ca din cauza Panadolului, ca are el o sensibilitate deosebita la acest medicament si il elimina zilele urmatoare. De altfel, dupa vreo 2 ore, dupa ce a mancat si s-a jucat temperatura a fost 36.8.
Dar pentru linistea mea (de fel sunt cam exgerata) vreau sa va intreb: ati observat la copii vostri hipotermie? Daca da, banuiti din ce cauze? Credeti ca e cazul sa ma ingrijorez?La copilul meu am mai observat si alta data, dupa febra mare si administrarea de antitermice ca face si hipotermie, desi antitermicele i le administrez conform indicatiilor medicului, uneori in doza mai mica decat cele scrise pe prospect.
Raspunsuri
Emilia spune:
Sigur este de la antitermice. Nu avea o temperatura foarte mare si mi se pare ca si cantitatea de medicamente a fost mare. Eu nu-i dau antitermice baietelului meu pentru o temperatura sub 39 (daca este luata rectal). Oricum la copii mici temperatura poate varia destul de mult . Baietelul meu are intre 36,5 si 37,5 (luata sub brat, ca nu mai accepta rectal) in mod obisnuit. Nu este nimic neobisnuit! Dar nu mai exagera cu antitermicele. Chiar daca nu sunt antibiotice, nu inseamna ca sunt bune!
Sanatate multa!
Julie spune:
Din cate am citit si vazut apoi la copilul meu, dupa bolile cu febra, in perioada convalescentei, hipotermia este fireasca, nu are semnificatie patologica.
Se poate face hipotermie insa de la intoxicatii medicamentoase (intoxicatii cu nafazolin - rinofug, de pilda), dar aceasta hipotermie e insotita si de alte simptome (de pilda asa numita "deprimare centrala", adica somnolenta, lesin, chiar coma). Stai linistita, nu e cazul copilului tau.
In orice caz, antitermicele se dau numai de la 38,5 in sus, daca febra e sub, ea se poate (si e recomandabil a se)
scadea prin mijloace "mecanice".
Sanatate.
Ana71 spune:
Multumesc mult. Si eu cred ca am exagerat cu antitermicele, dar ma ingrijora pentru ca temperatura crestea incetul cu incetul si nu i-a scazut dupa administrarea acestora. Se pare ca au avut efect in zilele urmatoare. Oricum, multumita voua acum sunt mult mai linistita.
mirelam spune:
Acum ca am auzit la voi descopar ca si eu sunt exagerata. Eu ii dau Nurofen lui Andrei si la 37,5-38. Oare nu fac bine?
Acum de exemplu, ca-i racit, face cam 38-38,5 si ii dau Nurofen din 6 in 6 ore.
Dar spuneti-mi fetelor, la voi functioneaza cu sosete de otet? Ca la Andrei nu. Sau nu stiu eu cum.
(5 ani si 2 luni)
karol spune:
Hipotermie face pt ca tu ii dai antitermice la o temperatura mai mica de 39.Eu lui Michelle ii dau Panadol numai cand temp depaseste 39 rectal.
In legatura cu sostele cu otet despre care vorbea mirelam. Am auzit ca e cea mai mare prostie.Daca vrei sa grabesti procesul de racire a unui bb care are febra ori ii pui in picioruse sosete inmuiate in apa simpla rece ori daca esti stresat de timp si nu poti astepta ca antitermicul sa-si faca efectul, te folosesti de un prosop mare pe care il uzi leoarca cu apa rece si il invelesti pe copil de la burtica in jos.
Otetu nu face decat sa irite pielea sensibila a bb-ului.