A manca sanatos - ce gatiti?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Idaira spune:

Intr-adevar,vasele/oalele de lut,ceramica sau tuci sint fff bune...mult mai bune decit chiar cele de inox,ca sa nu mai spun de cele emailate care nu sint indicate deloc la gatit(alea care le sare smaltul).
Despre tefal/teflon chiar n-am citit nimic,dar am sa caut sa ma informez...Uleiul de masline,f utilizat in dieta mediteraneana(reduce nivelul colesterolului,TA,imbunatateste functiile cardiovasculare,etc)este cel care se foloseste la salate ,sau atunci cind stropesti doar carnea..dar ,oricum cantitatea care o folosesc eu la prajit e mica,doar 3-4 linguri..toate tarile mediteraneene folosesc uleiul de masline la prajit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melina34 spune:

eu ma uit la emisiunile lui Jamie Oliver si vad ca foloseste tigai de teflon iar mai nou, foarte multa folie de aluminiu;despre asta ce spuneti, folia de aluminiu nu e daunatoare?

M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

quote:
Originally posted by principessa

Si eu fac foarte mult carne la gratar pe aragaz si in cuptor(mai ales de cand am aragaz cu grill una-doua fac pui la grill). Iar vara e foarte bun gratarul in curte.
Insa am tot citit ca la gratar ar fi cam nesanatos, ca cica carbonizarea aia care se produce e cancerigena. Acuma nu stiu ce sa zic. O fi.
De asemenea vad ca foarte multe dintre voi gatit cu ulei de masline. Zicea nu stiu ce specialist, de fapt de mai multe ori am vazut si am citit, ca uleiul de masline e foarte sanatos daca il folosesti asa cum e el, nu prajit. Ca cica s-ar folosi doar asa, nu ca sa prajesti in el. Ca daca prajesti in el e cam nesanatos. Despre asta iarasi nu stiu ce sa zic si sa cred. O fi.
Si ca veni vorba de vase de tuci. O sa ma apuc si eu sa gatesc in asa ceva, desi cred ca am doar o oala care e cam mare, cu toate ca pana acum nu am folosit oala respectiva pt ca ma gandeam ca trebuie folosita doar la anumite mancaruri. Apropos, voi gatiti orice in vasul de tuci?




Eu evit sa fac gratar la carbuni, tocmai din cauza asta. Fiul meu chiar isi drege glasul daca maninca gratar facut la carbuni (e sensibil si la colorantii alimentari, care tot din carbuni se trag...).
Citisem ca nici folia nu e sanatoasa. Recunosc ca o folosesc din comoditate.
Vasele de tuci se pot folosi la orice. Am vazut aici oale, cratite, tavi etc. Eu am o oala si o cratita, intentionez sa cumpar si alte cele. Sint cam scumpe, asa ca le cumpar pe rind.
Dezavantajul e ca sint tare grele, dar m-am obisnuit.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena d spune:

alimentatia sanatoasa e discutabila, din p.d.v. al persoanei care o interpreteaza - e personalizata, functie de informatiile pe care le stim.
cu informatiile stam bine si practica ne omoara... cu adevarat.
sunt f. multi factori care ma determina sa maninc ceea ce trebuie si am reusit sa-mi impun vointa in fata tuturor tentatiilor.

folosesc cratite, oale, tavi emailate, din inox sau tuci emailat. sticla termorezistenta si ceramica mai rar, ca am viteza in bucatarie... si sunt periculoase ptr. mine...
teflon NU. am folosit dar e f. toxic. de aluminiu nici vorba.
ptr. tot ce se pregateste la cuptor - prajituri, chec, cozonaci, placinte, etc, folosesc hartia cerata. e minunata si in felul asta nu ardeti grasimile cu care mizgaleati obiectele enumerate. si in plus au alt gust !
fara folie de aluminiu ! acoperiti cu capace sau hartie. am renuntat la bunatati facute in sos propriu la folie. se pot face obisnuit.
fara uleiuri prajite repetat. fara caliri de durata in ulei ptr. carne, ceapa, etc.
carnea o bag in apa clocotita si o fierb pe sfert sau jumatate din timpul de fierbere, arunc zeama aia toxica, si reiau de la zero procesul tehnologic. cele mai multe toxine de la carne se lasa in prima fierbere. probabil veti comenta ca nu mai are gust mincarea daca arunc zeama aia "buna" ! va inselati ! eu execut ciorba, friptura astfel.
snitele din pui, porc, vita fac mai rar, cind imi este pofta si nu dauneaza asa ceva. se prajesc in ulei normal.
tochitura din carne e minunata - fierbeti carnea, aruncati zeama si caliti putin in ulei la sfarsit.
cartfi prajiti - 1 data pe luna sau mai rar, de pofta. si putini.
maninc smantana de cea mai grasa, lapte + iaurt natural, f. gras, cite o bucatica de cascaval sau brinza buna de la tarani.
pestele gras imi place - la gratar, pe plita de la aragaz.
folosesc condimente aromate, cele iuti mai putin. si fac diverse combinatii ptr. aceeasi mincare, sa aiba gust diferit.
fac legume calite in stil chinezesc - sunt cele mai bune, doar ca va ia timp sa le pregatiti, timpul de gatire e scurt.

toate bunatatile astea grase le maninc in cantitati mici, fara sa exagerez, ptr. ca organismul nu poate trai fara ele.
imi fac salate din morcov, telina, patrunjel, conopida, sfecla,etc. rase cu putin ulei + lamaie.
fructele se maninca crude, mai rar compot.
la prajituri, ceai se foloseste zaharul. nu va amagiti cu inlocuitori, nu veti avea energie. eventual miere - cea mai recomandata.
untul e f. important, e cea mai calitativa grasime. cine nu savureaza grasimea de la carne sa compenseze cu unt.
sunt importante si combinatiile de alimente, pe grupe, cred ca le stiti.
beti alcool, de buna calitate, in cantitati mici, mai ales la masa. nu va ingrasati !
evitati cafeaua, mai bine cacao din cind in cind. sau ceai.
beti apa multa, dar nu inainte de masa sau dupa masa
nu va feriti de grasimi, problema e sa nu le ardeti prin gatire, si le combinati cu legume. nu cumparati preparate si semi preparate din carne cu aditivi + conservanti, mai bine condimentati carnea de la macelarie.
faceti iaurt in casa, cel cu grasimi 0 e groaznic.
scurtati timpul de preparare la legume si carne - se poate si la carne, daca e taiata bucati mici.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

In sfirsit gasesc pe cineva care e de acord cu grasimile si cu zaharul! Ca eu parca nici nu mai gasesc sa cumpar lapte, iaurt sau smintina asa cum trebuie sa fie ele.
La fel, nu as folosi inlocuitori de zahar (artificiali) pentru nimic in lume!
De acord cu alcoolul de calitate, cu tot ce ai spus de fapt.
La cafea zau ca nu pot sa renunt, dar cred ca ar fi bine...

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena d spune:

sa mai completez cu alte experimente culinare, incercate si repetate.

gratar de carne - porc, pui, peste la carbuni, nu prea mai maninc, nu mai am timp sa ies in exterior sa-l fac, dar e si toxic.
daca vreau fripturici la tava, asez carnea in partea de sus a cuptorului de aragaz, pe gratarul ala din tevi, dau flacara mare sa prinda crusta apoi mut carnea in tava, cu apa, vin si condimente, sa nu se arda mai completez cu apa. nu maninc zeama lasata, adica sosul. dar de obicei o potrivesc sa nu mai existe sos (adica tentatii toxice).

sarmale - sunt amenintata sa fac ! le fac doar la ocazii, adica ies mortal de bune, maninci si mori... de placere, adica in traducere sunt alunecoase - de la grasime.
chiftele - la fel, deosebirea e ca le asez in tava si le bag la cuptor, intoarse la timp sa nu se arda. fara apa.
sosul de rosii (bulion) nu se ingroasa cu faina. se caleste o ceapa mai intai, f. usor.
sunt minunate prajiturile de la cofetarie ! le maninc la evenimente mondene, ca acolo am ocazia sa experimentez !
si cind imi e pofta de ceva dulce tip cofetarie cumpar smantina grasa si o combin cu bucatele de ciocolata amara. as putea sa fac tort cu frisca dar ia mai mult timp executia.
sau cumpar fructe diverse in amestec cu smantina - salata de fructe.
si sunt multe combinatii simple si gustoase de dulciuri care nu necesita mult timp de pregatire + prelucrare termica.

treptat va veti obisnui cu gustul alimentelor mai putin prelucrate. au gust diferit fata de felurile de mincare cu care am fost crescuta, ca la mama acasa ! sunt mai sanatoase, se prepara in mai putin timp si cheltuiti mai putini bani, depinde de bugetul fiecaruia, folosti ptr. unele alimente mai multi bani, ptr. altele mai putini.
de ex. uleiul, ala obisnuit de 3 si ceva lei nu il mai folositi decit ptr. prajiri unice, adica la snitele, ceva cartofi, rar, si in schimb turnati peste felurile de mincare gatite, la sfarsit, ulei de masline, dar extravirgin. se compenseaza cantitatea prin calitate.
asta a fost episodul 2
voi ce mai experimentati ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Eu fac si cartofii pai la cuptor. Nu ii mai mincam prajiti de foarte mult timp.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principessa spune:

Cum faceti cartofii pai la cuptor? Mai exact.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

In ultima vreme sunt din ce in ce mai preocupat de calitatea alimentatiei. Mi-e teama in special pentru copiii mei, de transformarile la care sunt, progresiv, supusi.
Usor de zis, greu de facut.
In primul rand, privitor la modul de preparare, stim cu totii cum e corect (sanatos).
Apoi, in ceea ce priveste ingredientele, am inceput sa ma gandesc ce mancam in copilaria mea, ca sa incerc macar sa fac la fel. Primele lucruri? Am renuntat la margarina (ce mult am iubit-o, ca era vegetala...), la laptele pasteurizat, la branza topita, la painea de cumparat (mi-o fac singur din fainuri integrale), la majoritatea mezelurilor, la muraruri si Ketcup-uri sofisticate (cica), la iaurturi cu fructe sau arome, la semipreparate (la astea inca nu de tot), la conserve diverse, la bauturi racoritoare acidulate (si aici mai scap cateodata), gemurile si muraturile cumparate, am limitat fastfoodul, in general am mers pe preparatele in casa.
Greu.
Dar incepe sa mearga.
Pentru mine- cam tarziu. Pentru copii, tarzior, dar cu perspective...
PS: Daca cititi in Jurnalul National, e o rubrica despre sanatate, intrati in arhiva, va luati cu mainile de cap, cand vedeti ce spune un nene care analizeaza diverse produse de pe piata...


poze multe cu noi
Ana a implinit un an
Vara lui 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Rufus de unde cumperi fainuri integrale pentru paine? Eu am incercat sa cumpar de la plafar dar nu aveau decat un tip de faina pe care-l incercase vanzatoarea si a zis ca nu merge sa faci paine din ea si recomanda tot painea din comert neagra sau cu tarate.

Cristina

Mergi la inceput