somn pe burta sau pe spate?

somn pe burta sau pe spate? | Autor: Ingala

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici si tatici,

Sunt fericita mamica a unui baietel de 5 saptamani, este primul meu puisor. Acum imi dau si eu seama ce inseamna dragostea de mama, nu se compara cu nici o altfel de iubire, este un sentiment unic. Baietelul meu mi-a intrat adanc in suflet si cand mai sunt plecata de acasa port in inima si in minte chipul lui ca pe o iconita sfanta. Ma scuzati, am devenit sentimentala, dar asa e cand e vorba de bebeii nostri, nu?
Va rog sa-mi impartasiti din experienta voastra. Am o mare nelamurire. Nu stiu cum sa-l culc: pe burtica sau pe spate? Cartile se contrazic, ba chiar si medicii. Intr-o carte f vanduta (nu stiu insa cat de buna) Dr. Spock Ingrijirea Sugarului si Copilului scrie ca riscul de sufocare este mai mare daca copilul este culcat pe burta. In alta carte (Mama si copilul, editie mai veche) am citit ca sa se culce copilul pe burta, ca se simte mai bine, ii trec si colicile. Am observat ca uneori cand il culc pe burta lui ii place si nu se mai agita atit si doarme mai linistit, dar nu pot sa dorm eu... gandidu-ma la statisticile care arata ca riscul de moarte subita este mai mare in cazul somnului pe burta. Daca il pun cu fata in sus se agita, se screme si adeseori ii vine lapticul in gura si pe nas si uneori se ineaca. Nu stiu cum sa procedez. Voi cum faceti?
Stau si ma intreb cum sa se sufoce copilul pe burta, daca el singur isi intoarce capul pe o parte ca sa poata respira, este culcat pe o suprafata plata, nu pe perna deci teoretic nu are cum sa se sufoce si totusi...
Va multumesc si va doresc multa multa sanatate voua si bb-eilor vostri.

Ingala si bb Teodor

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dede spune:

Ingala,
tocmai s-a discutat:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8747

La noi - in majoritatea timpului a stat pe burta.
Sanatate,

DeDe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.mustaciosu spune:

Pe o parte! trebuie insa sa ai grija sa doarma cand pe o parte, cand pe cealalalta. Evita sa-l culci pe spate sau pe burta. Asta cred ca se recomanda de catre medicii neonatologi in toate maternitatile. Noi il culcam pe Tudor pe o parte si ii puneam o "proptea" - o pernuta, ca sa nu se intoarca pe spate. Daca sta pe spate e periculos - in caz ca ii vine laptic inapoi pe gurita, iar pe burtica e pericol sa se sufoce (nu stie inca sa intoarca capul intr-o parte ca sa poata respira). Daca il culci numai pe spate exista si riscul sa "i se turteasca capul", sa i sa inchida fontanelele in asa fel incat capul sa nu aiba forma sa normala. Am vazut un baietel care a patit asta si crede-ma, nu e chiar placut sa se intample puiului tau. Cred ca poti sa-l culci pe burtica numai atunci cand il supraveghezi foarte atent, daca asta il linisteste. Sanatate multa si ai grija de puiut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadm spune:

Toti medicii din State recomanda sa ii culci pe spate pe micuti! La noi, Andreea a dormit pe spate in majoritatea timpului si credeti-ma ca are un capusor perfect! Nu i s-a aplatizat nimic. Chestia cu dormitul pe burta era foarte recomandata acum citiva ani, dar intre timp s-au mai facut studii si au ajuns la alta concluzie. "Back to back". Poti sa il culci si pe o parte dar sa il sprijini cu paturici sau cu un suport special ca sa nu se rostogoleasca pe burtica! Ideea e ca daca da laptic afara sa nu stea cu gurita si nasucul in ce a dat afara, sau sa nu se bage cu fata in ceva mai moale cum ar fi o saltea moale, o patura sau perna si sa nu poata respira. De asta se si recomanda sa nu ii umpli patutul cu perne, jucarii, paturici si alte cele chestii care sa impiedice libera circulatie a aerului.

Sanatate,
Anca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingala spune:

Va multumesc pentru raspunsuri. Cred ca am sa-l culc pe Teodor pe... toate partile, dar cand e pe burta il voi supraveghea mai atent. Pe burta am observat ca eructeaza cel mai usor, este metoda cea mai rapida, daca vreti sa incercati.

Va pup
Ingala si Teodor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

pe al meu puiut nu l.am pus niciodata pe burta,tot asa,inspaimantata fiind de moartea subita..cand era mic mic imi era frica sa.l las pe spate asa ca numai pe parti dormea.Cu timpul ..adica de vreo 3 luni bune doarme numai pe spate si nu s.a turtit deloc.
Ai vostri bebelusi am inteles ca se mai rasucesc noaptea...al meu nici gand,doarme dus cum il pun..eram eu mai ingrijorata dar cat e treaz e super activ asa ca ma gandesc ca e obosit si poate seamana si cu mamica luipt care somnul este sportul preferat
somn dulce la pisoi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina73 spune:

Buna Ingala,
Stiu ca mai demult se recomanda culcatul pe burta ca sa nu se inece daca cumva varsa in timpul somnului. Studiile mai recente spun ca nu exista acest pericol.
In occident esti sfatuit cu insistenta sa culci copilul pe spate. Asta mi s-a spus la maternitate, asta mi-a spus medicul de familie, asta scrie in toate brosurile ce le-am primit de la maternitate si prin posta , asa scrie in toate cartile de crestere a copilului; culcatul pe spate reprezinta unul din cei mai importanti factori de eliminare a riscului de moarte subita a sugarului.Nici culcatul pe o parte nu e recomandat
Nu-ti fa griji pentru forma capului, e important ca atunci cind bebele e treaz sa-l tii pe burtica sau in fundulet si capsorul va avea o forma perfecta. Fetita mea a dormit si mai doarme inca numai pe spate si are un capsor rotund si tare dragalas....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniel spune:

In primele luni de viata, Paul, a dormit mai ales pe o parte. Degeaba incercam sa-l punem si pe partea cealalta (chiar si cu un prosopel linga casor ca sa nu-l mai intoarca) caci el avea pozitia lui favorita. Mai rar a dormit pe spate si absolut de loc pe burta. Pina pe la cinci luni nu accepta nici in cursul zilei sa stea pe burtica. Statul mult pe o parte ii deformeaza capsorelul, dar cu timpul se reface.

Mergi la inceput