Prajitura dinte negru

Prajitura dinte negru | Autor: Alynutza

Link direct la acest mesaj

Tin minte ca o facea mama cand eram mici, era un blat cu cacao si deasupra punea albus batut cu zahar. Stiu ca imi placea tare mult praji asta, dar mama nu mai are reteta. O stie cineva?


Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

Recently become Mrs. Perfect

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Cred ca te referi la prajitura "Dinti de negru".


Blat:
- 4 galbenusuri
-200gr zahar ( 100 gr fructoza)
-150 gr unt
-200 gr faina (4 linguri faina de soia)
-3 linguri cacao
-100 ml lapte caldut (nu am pus de loc)
-1 praf de copt
-un praf de sare
- un plic zahar vanilat (am inlocuit cu esenta de rom)

Spuma de albusuri:
- 4 albusuri (au am avut 6 albusuri dar ajung si cele 4 ramase de la blat)
- 150 gr zahar pudra (4 linguri de fructoza: adica o lingura pentru albus)

Sos de ciocolata:
- 2-3 linguri lapte
- 100 gr zahar pudra
-2 linguri cacao
- 100 gr unt
-3- 4 picaturi de otet.

glazura am facut-o cu totul altfel:
200 gr ciocolata amaruie (peste 70% cacao)
200 gr. smantana dulce (pentru frisca)
2 linguri pline (mergea si mai mult ca sa se intareasca mai tare) lapte praf

Preparare:
Blat:

-am pus toate ingredientele in robot si le-am amaestecat pana s-au omogenizat ca o crema mai groasa

-apoi am pus totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (e mai greu cu intinsul in tava, dar se niveleaza pana la urma cu rabdare )
si am dat-o la cuptor pentru 20 minute la foc potrivit.


Spuma de albus:
in timp ce se cocea blatul am batut pe aburi albusele cu fructoza pana s-au intepenit bine si le-am intins peste blatul copt.


Sosul de ciocolata:
am topit doua tablete de ciocolata in 200 ml smantana dulce si dupa ce s-au omogenizat frumos am pus laptele praf si am amestecat bine, sa nu ramana galme. Cand era, inca, calda am turnat-o peste prajitura.




Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Gasiti si pozele pe culinar.ro. Arata demential!

Claudia
Poze parinti
Poze Mara si Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kasemada spune:


Eu stiam ceva de ''Negresa'', cred ca nu e nici o diferenta intre ele. Si mama ma ''alinta'' de fiecare data cand merg acasa, facandu-mi aceasta prajitura, pt ca e favorita mea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danita spune:

eu fac prajitura dinte negru si imi place sa ii spun asa desi toata lumea ii spune NEGRESA :)

succes
D

BeBelusca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tzuni spune:


numai o Alinutza-sadica putea deschide un subiect cu un asa titlu!

_
Tzuni mic si drag si scump si grasunel si... pisicos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sorina-Alexa spune:

Yamii,ce mie mi-e dor de prajitura asta,si mama ne facea cand eram mici,numai ca punea peste blat gem si apoi albusul.Cred ca iese mai buna in varianta asta,modernizata
Am sa incerc si eu,sau am s-o rog pe mama sa vina s-o faca,e mai sigur asa
Pofta buna!

Sorina&Alexa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


Fetelor ,mi-ati facut .Azi dupa-masa sigur o fac.

Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alynutza spune:

miria, mersi, s-ar putea sa fie asta, doar ca mama stiu ca mai tinea praji la cuptor dupa ce punea albusele si deasupra radea ciocolata, nu punea glazura. Blatul nu iese prea tare daca nu are deloc albus?
claujro, un link pe culinar ai cumva?
kasemada negresa fac si eu, dar e diferita, pentru ca e un blat negru (cu cacao) in care intra si albusele si deasupra pun glazura de ciocolata si presar nuca de cocos.
Poate mai aveti si alte variante...


Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

Recently become Mrs. Perfect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Poti sa nu pui glazura si sa o faci cum stii ca facea mama ta. Iese la fel ca-n copilarie!

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela roxana spune:

fetelor sper sa nu am probleme cu moderatorii, dar am gasit praji. cu pricina; eu nu stiu copia adresa linku-lui(de fapt am stiut o dataaaaaaa de muuuult dar di lipsa de antranament pe forum am uitat tot, asa ca altceva n-am putut sa fac decat sa dau un copi pe reteta cu pricina; deci poftiti, reteta cu imagini pas cu pas!!!

"Azi m-am incumetat pentru prima data sa execut o prajiturica pe care mama prietenei mele o face de ani de zile si noi nu ne mai saturam mancand din ea .
Asa ca mi-am luat inima in dinti si am trecut la munca dupa ce bineinteles am cerut respectos reteta

Prajitura ''dinti de negru ''

Ingrediente

Blat

- 4 galbenusuri
-200gr zahar ( eu am folosit pudra)
-150 gr unt
-200 gr faina
-3 linguri cacao
-100 ml lapte caldut
-1 praf de copt
-un praf de sare
- un plic zahar vanilat

Spuma de albusuri

- 4 albusuri
- 150 gr zahar pudra

Sos de ciocolata

- 2-3 linguri lapte
- 100 gr zahar pudra
-2 linguri cacao
- 100 gr unt
-3- 4 picaturi de otet.




--------------------

O zi minunata si mult spor in bucatarie !






Full Edit
Quick Edit
Lau Mar 24 2006, 11:06 AM Post #2


Big Chef


Group: Members
Posts: 678
Joined: 8-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 29,743





Se amesteca untul ( la temperatura camerei ) cu galbenusurile si zaharul ( amestecat cu zaharul vanilat ) pana se fac ca o spuma .



Se amesteca intr-un recipient faina cu cacao si praful de copt si este bine ca amestecul sa fie cernut


Eu am o ustensila care cerne asa ca am folosit-o la adaugarea in compozitie incetul cu incetul a amestecului.



Se adauga alternand faina cu laptele caldut



si se obtine aceasta crema care va fi pusa preferabil intr-o tava de copt unsa cu margarina si tapetata cu faina




--------------------

O zi minunata si mult spor in bucatarie !






Full Edit
Quick Edit
Lau Mar 24 2006, 11:15 AM Post #3


Big Chef


Group: Members
Posts: 678
Joined: 8-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 29,743



Acum observatii :

Eu am folosit tava de cuptor cu folie de silicon ... ar fi trebuit o tava un picut mai micuta si blatul ar fi iesit un pic mai inalt



se coace blatul 20 de minute : primele 10 minute la foc mai tare ( eu am pus la jumatate , cuptorul meu nu masoara temperatura, este pe gaz ) si 10 minute la foc mic ( am dat la minim )
Se verifica cu scobitoare, se stinge cuptorul lasand tava inauntru la caldura .




--------------------

O zi minunata si mult spor in bucatarie !






Full Edit
Quick Edit
Lau Mar 24 2006, 11:22 AM Post #4


Big Chef


Group: Members
Posts: 678
Joined: 8-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 29,743



spuma de albusiuri

Pe aragaz se pune o cratita cu apa la fiert si in ea vasul curat in care se toarna albusiurile si se mixeaza spuma ( ''bat'') la cald.
Se adauga incet incorporand tot timpul 150 gr zahar pudra.



se scoate tava cu blatul si se pun albusiurile deasupra blatului .





Se pune tava din nou in cuptorul stins sa stea la caldura




--------------------

O zi minunata si mult spor in bucatarie !






Full Edit
Quick Edit
Lau Mar 24 2006, 11:29 AM Post #5


Big Chef


Group: Members
Posts: 678
Joined: 8-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 29,743



Sosul de ciocolata

Pe aragaz, intr-o cratita se pun :
- 2-3 linguri lapte
- 100 gr zahar pudra
-2 linguri cacao

si se amesteca pe foc pana devin o smantana groasa care bolboroseste.
Se da de pe foc si se adauga 100 gr unt treptat si 3-4 picaturi de otet . Se omogenizeaza bine si se toarna fierbinte pe prajitura.





TREBUIA SA FOLOSESC O TAVA MAI MICUTA


--------------------

O zi minunata si mult spor in bucatarie !






Full Edit
Quick Edit
Lau Mar 24 2006, 11:35 AM Post #6


Big Chef


Group: Members
Posts: 678
Joined: 8-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 29,743



De nervi ca nu a fost suficient sosul am ornat-o cu fulgi de ciocolata



Prajitura in mod normal se da pe balcon la rece si se taie dupa 12 ore

Dar nu am avut rabdare si am taiat o bucatica ca sa o pot prezenta si mai ales gusta



Este delicioasa





Si cand o sa am un aparat mai performant o sa fiu si mai multumita




--------------------

O zi minunata si mult spor in bucatarie !"

nu stiu daca or sa se poata foto., dar eu ma incumet la trimit mesajul, ptr. ca la mine acum cand il scriu vad ca nu le pot vedea(foto.)

ionela-roxana
http://photos.yahoo.com/nlroxana

Mergi la inceput